IMALA JE 56 GODINA

Iznenadna smrt sutkinje koja je sudila Sauchi, Komšiću i u nizu drugih poznatih slučajeva

Koliko god neki predmet bio složen ili medijski eksponiran, samozatajna sutkinja Mazalin vodila se isključivo stanjem sudskog spisa

Sanja Mazalin

 Tomislav Krišto/Cropix

Nakon teške bolesti u Zagrebu je u subotu popodne preminula Sanja Mazalin (56), sutkinja kaznenog odjela zagrebačkog Županijskog suda i predsjednica Odjela za mladež tog suda. Sanja Mazalin dugo je bila sutkinja, prvo Općinskog kaznenog, a potom zagrebačkog Županijskog suda. Pravni fakultet u Zagrebu diplomirala je 1988. godine u Zagrebu. Nakon što je diplomiranja volontirala je, a potom i stažirala na zagrebačkom Općinskom sudu, a nakon toga je postala sudac Općinskog kaznenog suda. Od 2005. godine postala je predsjednica Kaznenog odjela Općinskog kaznenog suda, a 2009. godine imenovana je sutkinjom zagrebačkog Županijskog suda.

U sudačkoj karijeri sudila je brojne kaznene predmete, od megapostupka "financijskog inženjeringa" 90-ih, za ubojstvo Kristine Krupljan za što je osudila Davida Komšića. Zbog prijetnji od strane obitelji optuženog bila je čak i pod policijskom zaštitom. Međutim, koliko god neki predmet bio složen ili medijski eksponiran, to za sutkinju Mazalin nije imalo od značaja, već se vodila isključivo stanjem sudskog spisa. Kroz dugogodišnju praksu izgradila je autoritet stroge, ali i pravedne sutkinje, zbog čega je uživala veliki ugled među svojim kolegama, ali i tužiteljima i odvjetnicima. Pri izricanju presude i njezinu obrazloženju uvijek je naglašavala i onu generalnu poruku koju sudac osim pojedincu šalje i društvu.

Kad je Davida Komšića osudila na 30 godina zatvora u obrazloženju presude među ostalim je i rekla: "David Komšić ni u jednom trenutku nije iskazao kajanje i to je posebno zabrinjavajuće. Ali sad konačno mora preuzeti odgovornost. Ovo je poruka i da će počinitelji biti pravično kažnjeni. Kad se ogole sve suhoparne riječi, ovo je jedna tragedija, ovo je potresna smrt mlade djevojke na pragu života, koja je nosila još jedan život. Tragedija je i to što je to učinio mladi čovjek. On je zavio u crno ne samo Kristinine roditelje, nego i svoje roditelje, ali i društvo jer u ovakvom društvu nitko ne želi funkcionirati", rekla je sutkinja Mazalin.

image

Tomislav Saucha

Zeljko Puhovski/Cropix

Sudila je i bivšem tajniku tadašnjeg premijera Zorana Milanovića Tomislavu Sauchi i tajnici u Vladi Sandri Zeljko u tzv. "aferi dnevnice". Osuđujući ga prosincu prošle godine Sauchi je među ostalim rekla da "osim što je i osobna sramota za jednog mladog i visokorangiranog državnog dužnosnika i političara, koji je posegnuo za ovakvim protupravnim radnjama, ovakva ponašanja štete i svim institucijama državne vlasti, ali i svim građanima koji gube povjerenje u vlast". Ocijenila da do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade RH i Hrvatskog sabora (UZOP) te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima.Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti ocijenilo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i "besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera".

- Zato uporno i dosljedno treba ponavljati da nepoštenje i nemoral, obijest i kršenje propisa naprosto nisu dobrodošle pojave i da upravo suprotno ponašanje, visok stupanj odgovornosti, morala i poštenja treba prevladati u društvu. Zato još jednom poruka da se kršenje propisa i počinjenje kaznenih djela ne isplati i da će svako takvo počinjenje biti pravedno kažnjeno - zaključila je sutkinja Mazalin, koja je ranije bila i članica vijeća u postupku u kojem se sudilo Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL.

image

Sanja Mazalin (desno)

Tomislav Kristo/Cropix

Na sedam godina zatvora osudila je Miroslava Tomasa za ubojstvo brata blizanca Vedrana u zajedničkom stanu u Zagrebu u novogodišnjoj noći 2013. godine koju kaznu je potvrdio i Vrhovni sud.

Sutkinja Mazalin nije ni dvojila da kad je dvojbeno da dokazi nisu dovoljni za osuđujuću, osloboditi optuženika, dosljedno primjenjujući staro načelo "in dubio pro reo". Tako je 3. rujna prošle godine oslobodila optužbe za razbojstva Maria Popovića (43), jer je smatrala da nema dokaza da je počinio razbojstva, te da mu činjenica što je bio osuđivan za istovrsna kaznena djela ne smije biti krimen. Međutim, ipak mu je poručila:

image

David Komšić

Goran Mehkek/Cropix

Pamet u glavu Mario Popoviću. Imate obiteljske prilike koje od Vas zahtijevaju besprijekoran život, dvoje djece, suprugu, podršku obitelji i nadam se da Vam je ovo iskustvo bilo dovoljno. I napominjem, ovo je nepravomoćna presuda...Sud nije imao nedvojbene dokaze da ste vi počinili četiri razbojstva koja su Vam se stavljala na teret i zato Vas je oslobodio optužbe - rekla je među ostalim sutkinja Mazalin. Međutim, rekla je kako ona vjeruje iskazima žrtava razbojstava, ali obzirom da je od prepoznavanja prošlo i po 10 mjeseci i da je Popović u kladionici imao kapu i dioptrijske naočale, dok je na prepoznavanju u policiji bio bez toga, kao i snimke nadzornih kamera gdje doduše postoji sličnost Popovića i počinitelja, ali se ona ne može utvrditi sa 100 postotnom sigurnošću, bio razlog zbog kojeg ga je sudsko vijeće oslobodilo.

- Da bi sud mogao utvrditi krivnju i osuditi mora se nedvojbeno utvrditi krivnja i moraju postojati dokazi da je neka osoba počinila kazneno djelo. Sud ne sudi na temelju dojma već na temelju dokaza, a kad postoji dvojba onda je bolje osloboditi nego osuditi - rekla je sutkinja Mazalin.

U ljeto 2014. godine osudila Snježanu M., majku dvoje djece, na dvije i pol godine zatvora. Njen zločin? Podvođenje djeteta. Snježana je jednoj 16-godišnjakinji organizirala seksualne susrete sa četvoricom muškaraca u Zagrebu i Varaždinu i masno im to naplaćivala. "Iako je djevojka imala tek 15 godina i pobjegla je s liječenja vi ste ju primili u svoj stan, našminkali je i odveli na frizuru, te ju podvodili muškarcima za 100 eura po satu. Zato vam je kazna od dvije i pol godine primjerena. Onaj tko ne zna poštivati tuđu djecu neće ni svoju", kazala je tom prilikom sutkinja Mazalin.

Suprug sutkinje Mazalin je odvjetnik Ivica Mazalin, a imaju dvoje djece, kćer, koja je diplomirala na Pravnom fakultetu, i sina studenta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Otac sutkinje Mazalin je Mato Mikić, nekadašnji gradonačelnik Zagreba koji je preminuo 2019. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 06:40