PRIOPĆENJE VELEPOSLANSTVA

IZRAEL ODGOVORIO SRBIJI NA KRITIKE 'Evo zašto su naši avioni sudjelovali na proslavi Oluje u Kninu...'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 06.08.2018. u 08:55

Knin, 050818. Svecano obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Prelet izraelskih zrakoplova F16 , hrvatskih MiG-ova i program akro grupe HRZ-a Krila Oluje. Na fotografiji: avioni F16 i MiG 21.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

 

Povodom kritika iz Srbije na sudjelovanje izraelske delegacije u obilježavanju vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu, oglasilo se izraelsko veleposlanstvo u Beogradu.

"Hrvatska je kupila zrakoplove F16 od Izraela, a njihovo učešće je u isključivoj vezi sa ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze sa povijesnim odnosima između Srbije i Hrvatske", ističe se u priopćenju, kako prenosi B92.

Izrael, napominje se u priopćenju veleposlanstva, izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom, što dokazuje službeni posjet predsjednika Rivlina prije dva tjedna.

Veleposlanik Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je ranije za Times of Israel da je Srbija duboko razočarana zbog sudjelovanja izraelskih pilota i borbenih aviona u obilježavanju operacije 'Oluja' u Hrvatskoj.

"To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svjetskog rata", rekao je Stanojević i ocijenio da sudjelovanje Izraela u proslavi hrvatske pobjede "nije prijateljski gest prema Srbiji", kako prenosi B92.

Efraim Zuroff, poznati jeruzalemski 'lovac na naciste', također se bio oglasio na ovu temu putem Twittera: "Vrlo sam uznemiren što će borbeni avioni izraelskih zračnih snaga sudjelovati u obilježavanju operacije Oluja tokom koje je Hrvatska protjerala 250.000 Srba iz njihovih domova u Hrvatskoj. Do danas nijedna strana zemlja nije nikada sudjelovala".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo