TRAGEDIJA

VIDEO: UMRO PRIPADNIK HV-a KOJI JE JUTROS RANJEN U NAPADU BOMBAŠA SAMOUBOJICE U AFGANISTANU Još dvojica naših vojnika su teško ozlijeđena

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu
 Zeljko Puhovski / CROPIX

NOVO 12:53 Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, priopćio je MORH.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, Josipu Briškom rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Istraga o jutrošnjem napadu je u tijeku.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

„U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut.

Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod.

Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život.

Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika.

Počivao u miru.“

---------------------------------------------------------------------

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila sućut obitelji vojnika koji je poginuo u Afganistanu

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog uputila je izraze sućuti.

"Izražavam duboku tugu i sućut obitelji poginulog skupnika Josipa Briškog koji je na žalost podlegao ozljedama. U ovom teškom trenutku nadam se kako će obitelj stradalog Josipa pronaći snagu utjehe", stoji u sućuti predsjednice.

Grabar-Kitarović navodi kako iskreno vjeruje u uspješni oporavak ostalih ozlijeđenih vojnika, te kako ćemo ih ubrzo vidjeti u Hrvatskoj.

"Kako sam i sama svjedočila prilikom nekoliko posjeta našim kontingentima u Afganistanu, Hrvatska vojska u ovoj operaciji dokazuje visok stupanj pripremljenosti. Svjesni težine svojih zadaća, hrvatski vojnici pokazuju visok stupanj hrabrosti, morala i vjere u uspjeh međunarodne misije u kojoj sudjeluju, jer se Republika Hrvatska od suvremenih prijetnji poput terorizma štiti i daleko od njezinih granica. U ovom trenutku naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika, posebno Josipa Briškog“, ističe na kraju sućuti predsjednica Grabar-Kitarović.

PRVA VIJEST

10:30h Tri hrvatska vojnika ranjena su u napadu u Afganistanu, objavljeno je na press konferenciji u prostorijama MORH-a. Ministar obrane Damir Krstičević na izvanrednoj je konferenciji za novinare pojasnio što se dogodilo.

- Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo HV-a u Kabulu u Afganistanu. Prema zadnjim informacijama, imamo tri ozlijeđena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške tjelesne ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže ozljede, ali su van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o ozljedi ruke.

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obitelji stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, oni su upoznati s ovim događajima - rekao je Krstičević.

Ministar je dodao da je sada najvažnije da se ozlijeđene vojnike zbrine i pruži im se sva njega.

Zagreb, 240719.
MORH. Trg kralja Petra Kresimira IV br. 1.
Ministar obrane Damir Krsticevic u pratnji vrha HV odrzao je izvanrednu konferenciju za medije o napadu na trojicu hrvatskih vojnika u Afganistanu.
Na fotografiji: mjesto nesrece.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX
Mjesto nesreće

- Žao mi je što se ovo dogodilo. Nema gore stvari od stradavanja vojnika. Suosjećamo s njihovim obiteljima. Bili smo jutros kod tih obitelji i ja ću nakon završetka ove konferencije otići u posjet obitelji najteže stradalog vojnika. Kao ministar obrane, spreman sam preuzeti političku odgovornost za ovaj događaj. Ministarstvo obrane i Vlada RH pružit će svu moguću pomoć.

Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. HV će se i dalje snažno boriti za demokratske vrijednosti, za mir i stabilnost u svijetu. Svi naši vojnici sudjeluju u mentorskim i savjetničkim ulogama.

To je redovna aktivnost, svaki dan su oni išli u taj kamp, ali svaka operacija nosi svoj rizik, a sada smo se nažalost u to i uvjerili. Informirat ćemo vas o razvoju situacije. Također, svi pripadnici kontingenta su dobili uputu da se jave svojim obiteljima kako bi ih uvjerili da su na sigurnom. Naše misli i molitve su uz naše vojnike i njihove obitelji', zaključio je Krstičević.

Afganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad, javlja Hina.

Plenković: 'Osuđujemo napad'

Premijer Andrej Plenković osudio je u srijedu napad bombaša-samoubojice u Kabulu u kojem su teško ranjena tri hrvatska vojnika te je istaknuo da će raditi na tome da vojnici što prije dođu u Hrvatsku.

"Dopustite mi da izrazim u ime Vlade žaljenje zbog napada na vozilo u kojem su bili pripadnici HV-a koji djeluju u okviru misije "Odlučna potpora" - to je NATO-ova operacija koja ima za cilj da obučava, savjetuje i bude potpora afganistanskim snagama sigurnosti", kazao je premijer na sjednici Vlade.

Plenković je pritom osudio napad koji se dogodio, a u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika. Jedan je dobio teške ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a druga dvojica su također dobila teške ozljede - jedan ima ozljedu noge, drugi ozljedu ruke.

"Osuđujemo napad koji se dogodio. Naši su časnici HV-a u kontaktu s obiteljima hrvatskih vojnika, njima se pruža medicinska pomoć", istaknuo je Plenković.

Dodao je da dosad nije zabilježen ovakav napad s ovakvim posljedicama.

"U svakom slučaju u ovom incidentu - prvom ovakve vrste i razmjera u šesnaestogodišnjoj prisutnosti pripadnika HV-a, najprije u okviru operacije ISAF, a sada i u okviru operacije "Odlučna potpora", 99 naših pripadnika je trenutno u Afganistanu, nismo do sada zabilježili ovakav napad s ovakvim posljedicama", rekao je premijer.

Naglasio je da će javnost biti izvještena o svemu što će se dalje zbivati u vezi sa zdravstvenim stanjem trojice ozlijeđenih vojnika u trenutku kada to bude primjereno i kada liječnici procjene, te je najavio da će Vlada raditi na tome da oni što prije dođu u Hrvatsku.

Ministar obrane Damir Krstičević i časnici Hrvatske vojske će, kaže, biti u kontaktu s obiteljima ozlijeđenih hrvatskih vojnika. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:02