ŠOPING U DOBA KORONE

IZVJEŠTAJ S HRVATSKIH TRŽNICA Od jutra formirali su se ogromni redovi, ali kupci su na kraju doživjeli gorko razočaranje: 'Nije to više ta ponuda...'

 
 Bruno Konjević, Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u srijedu objavio da se otvaraju sve tržnice i dosad zatvorene ribarnice u zatvorenim objektima, ispred tržnica u Zagrebu koje smo obišli u četvrtak brojni zainteresirani kupci napravili su velike redove kako bi vidjeli hoće li šoping uoči Uskrsa moći obaviti na svojim lokalnim tržnicama gdje i inače kupuju.

No, po svemu sudeći, dočekalo ih je gorko razočaranje jer, kako su nam rekli kupci "to više nije ponuda zbog koje dolazimo na tržnicu kako bi brzo i na svježem zraku kupili potrepštine za ručak".

Tako je jutros bilo i na tržnici Trešnjevka, gdje je na zelenom platou otvoreno desetak posebno napravljenih kućica u kojima su trebali prodavati svoje salate, rotkvice, mladi luk i ostalo povrće isključivo OPG-ovci koji tamo inače prodaju i svi oni koji imaju certifikat Udruge hrvatskih tržnica.

Kako nam je rekao direktor Tržnica Zagreb Stanko Gačić, njih je u Zagrebu registrirano 70-tak, a OPG-ova je daleko više, međutim na Trešnjevci je u četvrtak bilo otvoreno tek nekoliko tih improviziranih mjesta za prodaju povrća u kojima je prodavačima vrlo brzo nestalo povrća i zatvorili su svoja vrata.

FOTOGALERIJA: Građani pohrlili na netom otvorene tržnice kako bi obavili kupovinu prije Uskrsa

Razočarani posjetitelji tržnica koji su očekivali da će uspjeti obaviti potrebnu kupnju zelenila za uskršnje blagdane potom su otišli u potragu za povrćem i napravili još veće redove ispred trgovačkih centara.

Na Dolcu, središnjoj zagrebačkoj tržnici koja bilježi značajan pad prodaje i u novootvorenim objektima za prodaju mesa i specijaliziranih proizvoda u zatvorenom dijelu koji je otvoren početkom tjedna , slična se situacija dogodila i jučer na velikom zelenom platou. Tamo su također postavljene "Bandićeve brvnare", kako su ih nazvali prodavači koji nisu ušli u kvotu onih koji su dobili dozvole za rad, ali nije bilo dovoljno povrća za sve zainteresirane. Mnogi su odustajali od kupnje jer je otvorena i ribarnica, a po tim novim uvjetima redovi u kojima ima više od deset ljudi na propisanim razmacima znače i da bi mogli izgubiti i sat vremena za ribu, pa sat za povrće, pa sat za meso...

Sam gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u četvrtak je došao na otvaranje svojevrsnog "drive-in" načina prodaje povrća u paketima, koje su OPG-ovci s dozvolama pripremili za prodaju kupcima koju si ih naručili. No, nažalost, za one koji nisu znali da će dio te prodaje biti slobodan i za ostale građane, povrća nije bilo dostupno pa su neki od njih, kako smo se i sami uvjerili u prijepodnevnim satima, na rubu incidenta vrijeđali šefove tržnica.

Upravo tada je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, na osnovu dojava s terena, dao izjavu kako se „većina tržnica pridržava epidemioloških mjera, ali da se ponegdje to ne radi zbog čega je na takvim mjestima moguća obustava rada”.

Dodao je da kako timovi Civilne zaštite izlaze na teren te će se, utvrdi li se da su te dojave vjerodostojne, reagirati uz mišljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dodatnim mjerama i, bude li potrebno, obustavom rada na pojedinim mjestima.

- Mislim da je vrlo važno da shvatimo da je ovo situacija u kojoj pokušavamo iznaći najbolje rješenje za ono što su potrebe hrvatskog gospodarstva i, s druge strane, hrvatskih ljudi, ali život i zdravlje su na prvom mjestu, rekao je Božinović.

Predsjednik Udruge hrvatskih tržnica Božo Granić u srijedu je Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u ime udruge poslao dopis koje sadržava zahtjev za objavom uvjeta pod kojima se mogu otvoriti dijelovi tržnica koji prodaju povrće i voće s klupa, te ribarnica i mliječnih kuća, a koji se odnose na izravne proizvođače, odnosno obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Granić u priopćenju navodi da se tehnički uvjeti koje tržnice moraju ispuniti da bi bile otvorene nisu službeno i nedvojbeno objavljeni.

- Dolazi do različitih tumačenja od strane lokalnih i županijskih stožera, gradskih uprava, tržnica, sanitarne i epidemiološke službe i sl. U toj zbrci većina tržnica je započela s pripremama po vlastitom nahođenju, a temeljem onoga što se moglo iščitati iz navedenih neslužbenih izvora. Pri tome su angažirani značajni ljudski, materijalni i financijski resursi, a još uvijek nitko točno ne zna da li dobro postupa", navodi Granić u dopisu MUP-u.

Granić je naveo da u Hrvatskoj prema procjeni Udruge postoji stotinjak tržnica na oko 150 lokacija, koje ukupno imaju oko 450.000 m2 prodajnog prostora od čega najmanje 70 posto ima mogućnosti prodaje u ograđenom ili zatvorenom djelu tržnice.

- Takvi tipovi tržnica mogu zadovoljiti sve sada propisane uvijete i mjere koje su dane trgovačkim lancima za rad. Ne postoji valjani razlog za razlikovanje prodaje povrća i voća, ribe, mliječnih proizvoda, jaja, tjestenine i meda u trgovačkim lancima u odnosu na ovakve tržnica. Jedina razlika je u tome što se na tržnicama prodaje gotovo isključivo povrće i voće iz domaćeg uzgoja i to od strane samih proizvođača što je sada naša zajednička obaveza u ovoj nesretnoj situaciji da ih sačuvamo i spasimo od propasti, zaključio je Granić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:35