LOŠ REZULTAT

IZVJEŠTAJ SVJETSKOG EKONOMSKOG FORUMA Hrvatska je birokracija 6. najgora na svijetu, Katar najtransparentniji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.07.2015. u 16:11

Srđan Vrančić/CROPIX

Posljednji izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma otkrio je da je hrvatska državna uprava šesta najneučinkovitija na svijetu! Jedini koji bi se trebali više sramiti su Venezuela, Italija, Argentina, Libanon i Libija koji su zauzeli mjesta ispred Hrvatske. Učinkovitije vlade od hrvatske imaju 'velikani' poput Čada, Angole, Mauritanije, ali i naši istočni susjedi Srbi.

S druge strane, najučinkovitije vlade prema ovom popisu su vlada Katara, Finske, Singapura, Hong Konga, Novog Zelanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ruande, Malezije, Švicarske i Luksemburga.

Istraživanje je provedeno na 144 države, a učinkovitost se određuje nakon mjerenja više parametara - transparentosti politike, razinom birokracije, mjerama rastrošnosti...

Ipak, na stranici Svjetskog ekonomskog foruma pojavio se niz komentara koji dovode u pitanje čitavu listu s obzirom da je kao najučinkovitija i najtransparentnija državna uprava navedena ona u Kataru, a upravo se tu državu, inače jednu od najbogatijih i najmoćnijih na svijetu, često proziva zbog izrazito kompliciranog birokratskog uređenja kada je riječ o, primjerice, radu stranaca, a nisu ni na pretjerano dobrom glasu kada je u pitanju transparentnost.

FOTO: agenda.weforum.org

FOTO: agenda.weforum.org

Grčić: na nekim ljestvicama napredujemo

Hrvatska je na nekim relevantnim ljestvicama koje mjere konkurentnost zemalja u pogledu uvjeta poslovanja napredovala, izjavio je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Bio je to njegov odgovor na novinarsku zamolbu za komentarom izvješća Svjetskog ekonomskog foruma koje prenose neki mediji, prema kojem je Hrvatska svrstana u skupinu zemalja s najneučinkovitijom vladom.

Ograđujući se kako nije imao prilike pogledati izvješće Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Grčić je rekao da se Hrvatska na nekim drugim, vrlo relevantnim ljestvicama, kao što je "Doing Business" Svjetske banke, pomakla naprijed za 25 mjesta.

"To sigurno jest, među ostalim, i rezultat djelovanja Vlade", rekao je Grčić u stanci susreta s čelnicima jedinica lokalne samouprave s brdsko-planinskih područja.

Ljestvica Doing Business, na kojoj Hrvatska relativno dobro stoji, jedna od je od općeprihvaćenih, dodaje Grčić te dodaje kako misli da će Hrvatska na njoj i ove godine napredovati.

Pojedini domaći mediji u utorak su objavili da je hrvatska Vlada među najneučinkovitijima u svijetu, pozivajući se na posljednje podatke WEF-a.

Riječ je o podindeksu pod nazivom 'učinkovitost vlade', sastavnom dijelu indeksa globalne konkurentnosti, koji je WEF objavio u rujnu 2014. godine.

U tome izvješću Hrvatska je među 144 zemlje po globalnoj konkurentnosti svrstana na 77. mjestu te je bila druga najbolje plasirana zemlja u jugoistočnoj Europi.

Prema podindeksu o učinkovitosti vlade bila je, pak, svrstana na 139. mjesto, no u izvješću je bilo istaknuto i da zemlja ima solidnu infrastrukturu, koristi od relativno visoke razine obrazovanja, da je otvorena za vanjsku trgovinu, s niskim carinama i dobrim carinskim postupcima, te da hrvatske tvrtke i građani koriste informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) vrlo široko u usporedbi s regijom.

Na blogu WEF-a, pak, jučer je Paul Muggeridge, zadužen u WEF-u za kreiranje sadržaja, oslanjajući se na prošlogodišnje podatke WEF-a o konkurentnosti odnosno na podindeks o učinkovitosti vlada objavio kratki osvrt i top listu deset najučinkovitijih i deset najneučinovitijih vlada u svijetu.

Prema tim top listama, najučinkovitije vlade u svijetu su one u Kataru, Singapuru i Finskoj, a najneučinkovitije u Venezueli, Italiji i Argentini, dok je hrvatska vlada na 6. mjestu. Na blogu je napomenuto da je riječ o mišljenju tog autora.

Novo izvješće WEF-a o globalnoj konkurentnosti, temeljenoj na procjeni desetak faktora konkurentnosti, uključujući institucije, infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, veličinu tržišta i makroekonomsko okruženje, očekuje se u rujnu ove godine.

Izdvajamo