TRAŽI SE NAJBOLJE RJEŠENJE

IZVLAČENJE HRVATSKIH RADNIKA IZ ŠVEDSKE Uprava Đure Đakovića predložila epidemiolozima plan njihovog povratka u domovinu, evo koje su opcije u igri

Hrvatska Vlada može naložiti Upravi Croatia Airlinesa da u Stockholm uputi jedan avion u koji bi se ukrcali radnici i prevezli u Hrvatsku. To bi i za njih bilo puno bolje umjesto da se više od 30 sati voze u kombi vozilima do Slavonskog Broda
Ilustracija graničnog prijelaza
 Matija Djanjesic / CROPIX

Još uvijek nije poznato kojim će prijevoznim sredstvom iz Švedske u Hrvatsku biti vraćeni radnici tvrtke Đuro Đaković-Montaža. Uprava tvrtke epidemiolozima Brodsko-posavske županije predložila je plan njihovog povratka, a konačno odluku donijet će epidemiolozi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako nam je kazao dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, uprava tvrtke predložila je detaljan plan povratka radnika kombi vozilima. No, prema njegovim riječima tek će se vidjeti je li to optimalan način ili je najbolje rješenje izvanredna avionska linija.

Hrvatska Vlada može naložiti Upravi Croatia Airlinesa da u Stockholm uputi jedan avion u koji bi se ukrcali radnici i prevezli u Hrvatsku. To bi i za njih bilo puno bolje umjesto da se više od 30 sati voze u kombi vozilima do Slavonskog Broda.

Uostalom, Vlada je već organizirala jedan takav evakuacijski let Croatia Airlinesa za povratak dijela naših vojnika iz Afganistana. O mogućnosti upućivanja jednog aviona Croatia Airlinesa u Stockholm razgovarali smo i s ministrom prometa Olegom Butkovićem koji nam je kazao da će vidjeti što se tu može učiniti.

Dvadeset i šest radnika tvrtke sada se nalaze u Högdalenu, predgrađu Stockholma gdje rade na gradilištu spalionice smeća. Trojica od njih imaju blage simptome koronavirusa. Švedska Agencija za javno zdravstvo odbila je zahtjev hrvatskih epidemiologija za njihovo testiranje uz obrazloženje da to nije u skladu s metodama liječenja.

Prema riječima Stjepana Bošnjakovića, načelnika Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, plan Uprave tvrtke je sljedeći:

U Hrvatsku bi iz Stockholma krenulo 15 radnika u pet kombija. Ostalih 11 radnika, među kojima su i trojica s blagim simptomima, ostali bi u Švedskoj i vratili bi se tijekom lipnja.

Kombiji bi 20. svibnja prema Hrvatskoj iz Stockholma krenuli u 6 sati i 30 minuta. U pet kombija bi bila trojica radnika i to po istom rasporedu kako su smješteni u spavaonicama. U svakom kombiju bi bila i dva vozača. Kretali bi se rutom Stockholm- Kopenhagen-Kiel-Passau-Graz-granični prijelaz Macelj. Očekuje se da bi na granični prijelaz Macelj stigli 21. svibnja između 9 i 13 sati. Tijekom puta stajali bi samo na benzinskim crpkama.

Na ulazu u Hrvatsku dočekali bi ih liječnici i epidemiolozi. Uzeli bi im se brisevi te bi bili pregledani. Nakon toga bi pod policijskom pratnjom krenuli prema Slavonskom Brodu. U Slavonskom Brodu bi radnici odmah bili prepraćeni u karantenu gdje bi pod liječničkim nadzorom bili sljedećih 14 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:26