KLIMATSKE PROMJENE

Jadransko more je početkom lipnja neuobičajeno toplo, na nekim mjestima odstupa čak tri stupnja Celzijusa od prosjeka, pogledajte gdje je najtoplije!

 
Temperature izmjerene 5. lipnja
 CMCC Ocean-Lab

Ocean-Lab, poseban odjel Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene (CMCC) koji se bavi izradom matematičkih modela za simulaciju i predviđanje interakcije oceana s kopnom, putem svoje je aplikacije za izradu 9-dnevne prognoze temperature mora, saliniteta, morskih struja i razine mora objavio da je trenutna temperatura Jadranskog mora i do tri stupnja Celzijusa viša nego što je to inače slučaju na početku lipnja.

Mjerenja Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju da su temperature u Jadranu u skladu s podacima Ocean-Laba pa je tako kod Crikvenice u 8 sati 5. lipnja izmjerena temperatura mora u iznosu od 25,6 stupnjeva Celzijusa dok je primjerice kod Malinske na Krku izmjerena temperatura u iznosu od 25,9 stupnjeva Celzijusa. U Splitu je izmjerena temperatura mora u iznosu od 23 stupnjeva Celzijusa dok je u Dubrovniku izmjerena temperatura u iznosu od 23,4 stupnjeva Celzijusa.

CMCC Ocean-Lab
Temperature izmjerene 5. lipnja

CMCC Ocean-Lab
Temperature izmjerene 5. lipnja

Portal specijaliziran za izvještavanje o ekstremnim vremenskim prilikama Severe Weather Europe ovu pojavu pripisuje visokim temperaturama u travnju i svibnju. Prema njihovoj analizi, iznimno toplo Jadransko more služi kao spremnik visokih točaka rosišta koje mogu dovesti do stvaranja snažnog olujnog nevremena.

Prema predviđanju Ocean-Laba, neobično visoke temperature na Jadranu održat će se sigurno do 10. lipnja.

CMCC Ocean-Lab
Predviđanje za 10. lipanj

CMCC Ocean-Lab
Predviđanje za 10. lipanj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:56