DAN USTANKA

TOTALNI IZVJEŠTAJ S KOMEMORATIVNOG SKUPA U SRBU Desničari i ove godine organizirali kontramiting, Pupovac u govoru spomenuo u ružno lice ustanka

 
 Jure Miskovic / CROPIX

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac pozvao je u subotu više stotina okupljenih na proslavi 78. obljetnice oružanog ustanka naroda Like u Srbu da minutom šutnje odaju počast svim nevinim žrtvama u hrvatskim i srpskim selima na području Srba i Gračaca.

- Imao je ustanak i svoje ružno lice, to ne treba niti smijemo prešutiti. Zato vas sve pozivam da minutom šutnje odamo počast za sve nevine žrtve, one zaslužuju da ih se sjećamo, jer to ljudi sa savješću trebaju činiti - kazao je Pupovac podsjećajući da je ustanak u Lici bio zapravo ustanak naroda Hrvatske.

Hrvati i Srbi zajednički su ustali protiv fašističkog terora, pogroma, uvođenja rasnih zakona i ubijanja koja su počela uspostavom NDH. Samo mjesec dana od proglašenja te marionetske države, koja nije bila ni nezavisna, ni država ni hrvatska, u Gudovcu je počinjen pokolj nad srpskim stanovništvom, potom se isto dogodilo u Veljanima, Glini, Jadovnom, uslijedilo je etničko čišćenje Plitvica i konačno područja Srba i Donjeg Lapca.

U roku dva sata, ustaške snage predvođene Maksom Luburićem ubile su preko 200 mještana Gornje i Donje Suvaje, ali ne vatrenim, nego hladnim oružjem, istaknuo je Pupovac.

FOTOGALERIJA: Obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske

- Je li trebalo ustati protiv takve države i režima? Jest. I ustali su, i Hrvati i Srbi – kazao je Pupovac dodavši da su Srbi danas u demokratskoj Hrvatskoj baštinici antifašističke tradicije koja je za njih oznaka slobode, pravednosti, ravnopravnosti i jednakog života. Hrvatski narod ne može biti slobodan ako Srbi nemaju taj osjećaj slobode i ravnopravnosti, naglasio je. Popovac je istaknuo da su vrijednosti antifašističke borbe ugrožene u cijeloj Europi, a da je njihovo narušavanje počelo nakon što je EU dobila Nobelovu nagradu za mir. Zato je iz ovog malog mjesta poslao poruku kako "daljnje negiranje vrijednosti antifašizma može Europu odvesti u katastrofu".

Bivši predsjednik Stjepan Mesić predložio je vladi Andreja Plenkovića kako se na jednostavni način može "riješiti" pozdrava "Za dom spremni". Podsjetio je da kako HOS nastao kao dio ilegalne stranačke vojske HSP-a koju je Tuđman iz straha da se ne sukobe sa ZNG-om uključio u korpus Hrvatske vojske. Nakon rata HOS je osnovao udrugu u kojoj je, iz previda ili neznanja nekog službenika, registriran i pozdrav "Za dom spremni".

- Danas je dovoljno da ministar pravosuđa ili uprave pokrene ukidanje takve registracije i traži da se sporni pozdrav ukloni. A ne da se godinu dana nekakva komisija bavi pozdravom koji je na ploči osvanuo u Jasenovcu. Koji nikad nije bio hrvatski, niti je išta značio u Domovinskom ratu – kazao je Mesić složivši se sa stavom branitelja da su oni u Domovinskom ratu obranili Hrvatsku, jer Hrvatska je stvorena u narodnooslobodilačkoj borbi i kroz ZAVNOH, a njene granice utvrđene AVNOJ—em.

FOTOGALERIJA: Kontramiting u Srbu

- Bauk nacifašizma kruži Europom, ali je nažalost u Hrvatskoj našao svoje mjesto. Za to su krive naše vlasti i sustav školovanja i odgoja mladih. Dok to ne riješimo bit ćemo žrtve revizionizma koji odgaja našu djecu - kazao je bivši predsjednik prigovorivši rezoluciji Europskog parlamenta koja osuđuje sve totalitarne režime, "jer Jugoslavija nije bila totalitarna nego autokratska država".
Skupu su se obratili članica njemačkog parlamenta Martine Renner i članica stranke Die Linke, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Boris Milošević te donačelnica općine Gračac Radojka Rađenović i drugi.

Poruke na kontramitingu: Ispod spomenika gdje se danas slavi četnički ustanak nalazi se katoličko groblje

- Danas smo ovdje desetu godinu za redom da laž ne postane istinom. Hrvatska vlast zna tu istinu i zato danas ovdje nema ni predstavnika vlade ni ureda predsjednice. Ovdje su prije 78 godina na lancu vodili svećenika Gospodnetića i kasnije ga pekli na ražnju. Ubijena su 37 članova obitelji Ivezić, ubijeno je preko 300 civila na području Borićevca. Ispod spomenika gdje se danas slavi četnički ustanak nalazi se katoličko groblje i kapelica koji su 1954. sravnjeni i podignut je četnički spomenik. Danas smo ovdje pozvali i predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru, ali iako je primio naš poziv, nije se odazvao. Šuti i time je potvrdio da je tajni kandidat HDZ-a, zbog toga neće dobiti našu podršku – kazao je na prosvjednom skupu Dražen Keleminec, predsjednik HASP-a kojeg je, zajedno s 50-ak svojih pristaša, bio pod prismotrom jakih policijskih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:06