SLUČAJ SMIJENJENI SAVJETNIK

JANDROKOVIĆ OŠTRO NAPAO RADELJIĆEV POTEZ 'Neprimjereno je i neobično da jedan od savjetnika predsjednice dovodi u pitanje njezinu odluku'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Šef Sabora Gordan Jandroković oštro je napao potez Mate Radeljića, bivšeg savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nakon što je smijenjen s te dužnosti. Radeljić je u priopćenju nakon smjene naveo da mu je agent SOA-e prijetio zaletavanjem automobilom u njega ukoliko bude radio protiv predsjednice nakon što ode iz njenog Ureda.

- Neprimjereno je i neobično da jedan od savjetnika predsjednice dovodi u pitanje njenu odluku da ga razriješi. Ponaša se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a imenovala ga je predsjednica. Njeno je pravo imenovati i razriješiti. Jako bode u oči da različiti medijski manipulatori i širitelji mržnje sada vrše strašan pritisak na predsjednicu i praktički je ucjenjuju da će, ako makne jednog savjetnika, ostati bez potpre dijela birača – rekao nam je Jandroković. Ističe da je to vrlo znakovito i da dosada nije viđen takav fenomen, da se pozicija predsjednice uvjetuje ostankom jednog savjetnika.

- To ide baš kroz određene medije koji su i do sada bili glavni zagovaratelji distanciranja predsjednice od Vlade, pa i od HDZ-a – kaže Jandroković koji smatra da će sada prestati sukobi između Grabar Kitarović i Vlade.

- Iz svih medijskih napisa vidljivo je da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika Vlade, Vlade i predsjednice države. Sad postaje potpuno jasno da sukobe nije inicirala Vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika koja je željela izazivati stalne sukobe i napetosti između predsjednice i Vlade, odnosno, premijera – kazao je šef Sabora. Dodao je kako je afera SMS otvorila neke procese koje sada treba dovršiti do kraja.

- Treba osnažiti instituciju i osnažiti pravnu državu. Svima onima koji na tome rade, Sabor i ja kao predsjednik, dajemo punu potporu. Najvažnije je da se sve raščisti i da iz ove situacije kao pobjednici izađu institucije ove države i vladavina prava – kazao je Jandroković.

Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost rekao je danas na tiskovnoj konferenciji da je zatražio očitovanje od SOA-e, te stručni nadzor Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost. Istaknuo je kako bi bilo doista žalosno kad bi kadroviranje u Uredu predsjednice radila SOA, te da iz priopćenja SOA-e iščitava nešto puno ozbiljnije - zašto se ta osoba uopće mogla nalaziti u Uredu predsjednice.

- Bez obzira na to što osobno mislim da ovo nije prvi put da ova osoba iznosi neistine, i on ima pravo kao zviždač, kao osoba koja želi ukazati na problem - zaštitu od strane institucija. I osobno sam bio izložen varijanti u kojoj je na suđenju Radeljić kao tadašnji savjetnik izjavljivao da sam kao ministar unutarnjih poslova u svrhu interesa Zorana Milanovića i njegove vlade zabranjivao, odnosno, davao naloge HBOR-u oko kredita osječkom poduzetniku. Ja sam mu odgovorio jednom rečenicom - da laže - kazao je Ostojić. Dodao je da svatko od nas može biti izložen situaciji da mu netko prijeti, ali da je nakon toga dužan podnijeti prijavu DORH-u, a ne čekati i davati priopćenje nakon što ne ostvari neke svoje druge ciljeve.

Ostojić je izjavio kako se o tome da je SOA eventualno sudjelovala u kadroviranju, ne može sa sigurnošću razgovarati, jer je to prostor za špekulacije.

- To je sistem - bacite kost i onda svi moraju razgovarati o novoj aferi, kojom se prikrivaju najvažnije stvari - da imamo ozbiljan problem sa sigurnošću naših građana. Jer ako se to događa u Uredu predsjednice, ako se obračuni rade na ovaj način, onda to govori o tome što obični građanin može doživjeti od sigurnosno-obavještajnog sustava ili dijela represivnog aparata. Tko takve ljude dovodi u svoj ured, dovodi u opasnost i sve nas ostale - kazao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:38