SLUČAJ SMIJENJENI SAVJETNIK

JANDROKOVIĆ OŠTRO NAPAO RADELJIĆEV POTEZ 'Neprimjereno je i neobično da jedan od savjetnika predsjednice dovodi u pitanje njezinu odluku'

Zagreb, 250618.
Groblje Mirogoj.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic i predsjednik Sabora RH Gordan Jandrokovic polozili su vijence ispred spomenika Glas hrvatske zrtve Zid boli, ispred Sredisnjeg kriza branitelja, te na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tudjmana povodom proslave Dana drzavnosti.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic, Kolinda Grabar Kitarovic, Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

 

Šef Sabora Gordan Jandroković oštro je napao potez Mate Radeljića, bivšeg savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nakon što je smijenjen s te dužnosti. Radeljić je u priopćenju nakon smjene naveo da mu je agent SOA-e prijetio zaletavanjem automobilom u njega ukoliko bude radio protiv predsjednice nakon što ode iz njenog Ureda.

- Neprimjereno je i neobično da jedan od savjetnika predsjednice dovodi u pitanje njenu odluku da ga razriješi. Ponaša se kao dužnosnik s izbornim legitimitetom, a imenovala ga je predsjednica. Njeno je pravo imenovati i razriješiti. Jako bode u oči da različiti medijski manipulatori i širitelji mržnje sada vrše strašan pritisak na predsjednicu i praktički je ucjenjuju da će, ako makne jednog savjetnika, ostati bez potpre dijela birača – rekao nam je Jandroković. Ističe da je to vrlo znakovito i da dosada nije viđen takav fenomen, da se pozicija predsjednice uvjetuje ostankom jednog savjetnika.

- To ide baš kroz određene medije koji su i do sada bili glavni zagovaratelji distanciranja predsjednice od Vlade, pa i od HDZ-a – kaže Jandroković koji smatra da će sada prestati sukobi između Grabar Kitarović i Vlade.

- Iz svih medijskih napisa vidljivo je da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika Vlade, Vlade i predsjednice države. Sad postaje potpuno jasno da sukobe nije inicirala Vlada niti HDZ, nego da je to bila jedna osmišljena politika koja je željela izazivati stalne sukobe i napetosti između predsjednice i Vlade, odnosno, premijera – kazao je šef Sabora. Dodao je kako je afera SMS otvorila neke procese koje sada treba dovršiti do kraja.

- Treba osnažiti instituciju i osnažiti pravnu državu. Svima onima koji na tome rade, Sabor i ja kao predsjednik, dajemo punu potporu. Najvažnije je da se sve raščisti i da iz ove situacije kao pobjednici izađu institucije ove države i vladavina prava – kazao je Jandroković.

Ranko Ostojić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost rekao je danas na tiskovnoj konferenciji da je zatražio očitovanje od SOA-e, te stručni nadzor Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost. Istaknuo je kako bi bilo doista žalosno kad bi kadroviranje u Uredu predsjednice radila SOA, te da iz priopćenja SOA-e iščitava nešto puno ozbiljnije - zašto se ta osoba uopće mogla nalaziti u Uredu predsjednice.

- Bez obzira na to što osobno mislim da ovo nije prvi put da ova osoba iznosi neistine, i on ima pravo kao zviždač, kao osoba koja želi ukazati na problem - zaštitu od strane institucija. I osobno sam bio izložen varijanti u kojoj je na suđenju Radeljić kao tadašnji savjetnik izjavljivao da sam kao ministar unutarnjih poslova u svrhu interesa Zorana Milanovića i njegove vlade zabranjivao, odnosno, davao naloge HBOR-u oko kredita osječkom poduzetniku. Ja sam mu odgovorio jednom rečenicom - da laže - kazao je Ostojić. Dodao je da svatko od nas može biti izložen situaciji da mu netko prijeti, ali da je nakon toga dužan podnijeti prijavu DORH-u, a ne čekati i davati priopćenje nakon što ne ostvari neke svoje druge ciljeve.

Ostojić je izjavio kako se o tome da je SOA eventualno sudjelovala u kadroviranju, ne može sa sigurnošću razgovarati, jer je to prostor za špekulacije.

- To je sistem - bacite kost i onda svi moraju razgovarati o novoj aferi, kojom se prikrivaju najvažnije stvari - da imamo ozbiljan problem sa sigurnošću naših građana. Jer ako se to događa u Uredu predsjednice, ako se obračuni rade na ovaj način, onda to govori o tome što obični građanin može doživjeti od sigurnosno-obavještajnog sustava ili dijela represivnog aparata. Tko takve ljude dovodi u svoj ured, dovodi u opasnost i sve nas ostale - kazao je Ostojić.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo