U ZAGREBAČKOJ ARENI

JANDROKOVIĆ OTVORIO DRUGI DAN KONGRESA EPP-a 'Opet smo dokazali da smo najjača stranka. U budućnosti ćemo morati još više slušati naše građane...'

Gordan Jandroković
 Goran Mehkek / CROPIX

Plenarnu sjednicu drugog dana Kongresa Europske pučke stranke (EPP) u zagrebačkoj Areni otvorio je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Na početku govora čestitao je Donaldu Tusku na jučerašnjem izboru za novog predsjednika EPP-a, te izrazio uvjerenje da će Tusk svojim ogromnim iskustvom suvereno voditi Europsku pučku stranku idućih godina.

Hrvatska će se zalagati za još snažniju Europu

- Dragi stranački prijatelji, kada kažem da je EPP najjača europska stranka tu ne mislim samo na najveću brojnost članstva već na našu ogromnu ulogu u europskoj povijesti, na naše vrijednosti kršćanske demokracije koju vučemo iz kršćansko-židovske tradicije, vrijednosti koje i dalje trebamo čuvati. Vođen tim vrijednostima HDZ je ostvario sve najveće uspjehe Hrvatske – mir, demokraciju, uspostavu tržišnog gospodarstva, članstvo u europskoj Uniji… Vođeni tim načelima možemo imati ujedinjenu i snažnu Europu. Sigurnosne ugroze, terorizam, klimatske promjene, lijevi i desni populizam, ekstremizam su velike opasnosti. Oni žele potkopati naše vrijednosti. Ali na zadnjim izborima za Europski parlament opet smo dokazali da smo najjača stranka. Svejedno u budućnosti morat ćemo još više slušati naše građane – rekao je Jandroković.

Glavni tajnik HDZ-a poručio je na kraju da će se Hrvatska tijekom predsjedanja Vijećem EU zalagati za još snažniju Europu.

Klimatske promjene središnja tema kongresa

Klimatske promjene i odgovor na klimatsku krizu središnja je tema trećeg, zadnjeg dana velikog skupa Europske pučke stranke u Zagrebu. Očito je kako su lideri EPP-a ozbiljno shvatili birače, pogotovo mlađe Europljane koji su sve zabrinutiji i sve ogorčeniji zbog klimatskim promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a posebno nedjelovanjem političkih elita koje de facto nisu učinile ništa kako bi se posljedice klimatskih promjena barem ublažile.

Mnogi članovi EPP-a koji posljednjih dva dana sudjeluju na kongresu EPP-a u zagrebačkoj Areni naglasili su da se vruća politička moneta – klimatska politika – nikako ne smije prepustiti političkim konkurentima, prvenstveno Eurogrupi Zeleni ili Socijalistima i demokratima.

U govoru pred delegatima EPP-a klimatolog i oceanograf Stefan Rahmstorf upozorio je Pučane da ne postoji „lijeva ili desna znanost“, da ne postoji „zelena, plava ili crvena znanost“ – već da postoji samo znanost. Drugim riječima, poručio je političarima da se trgnu i da o znanstvenim činjenicama ne raspravljaju kroz stranačke naočale.

- Nema nikakve sumnje da je porast razine ugljičnog dioksida u atmosferi uzrokovan našom, ljudskom aktivnošću – zaključio je Rahmstorf.

Irski premijer Leo Varadkar naglasio je kako EPP u klimatskim pitanjima ne treba kopirati Zelene, da EPP ne smije biti radikalan u tom smislu, ali da EPP treba vrlo aktivno sudjelovati u borbi protiv klimatskih promjena.

Napomenuo je kako Irska ima ambiciju postati lider u borbi protiv klimatskih promjena, a naveo je i neke konkretne poteze koje je njegova država već poduzela u tom smislu, poput zabrane „frackinga“ – kontroverzne metode eksploatacije naftnih ležišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:37