ŽIGMANOV U ZAGREBU

Jandroković razgovarao sa predsjednikom Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini

Spomenuo je konzultacije o sastavljanju nove vladajuće većine te mogućnost sudjelovanja DSHV-a u njezinu formiranju.

Gordan Jandroković i Tomislav Žigmanov.

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u četvrtak predsjednika Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i izabranog zastupnika u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije Tomislava Žigmanova, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Čelnik DSHV-a izvijestio je kako je lista „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“, čiji je bio nositelj, na parlamentarnim izborima u koaliciji s nekoliko manjinskih stranaka osvojila zastupnički mandat u Narodnoj skupštini Srbije i rekao kako očekuje skoro konstituiranje Skupštine.

image

Gordan Jandroković i Tomislav Žigmanov.

Damjan Tadic/Cropix

Spomenuo je konzultacije o sastavljanju nove vladajuće većine te mogućnost sudjelovanja DSHV-a u njezinu formiranju pod jasno definiranim uvjetima. Prije svega, rješavanja statusnih pitanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, proeuropske politike nove srbijanske vlade i konstruktivnog pristupa hrvatsko-srpskim bilateralnim odnosima.

Predsjednik Sabora Jandroković čestitao je Žigmanovu na izboru u Narodnu skupštinu posebno naglasivši da je on prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine koji je izabran kao zastupnik u tom predstavničkom tijelu.

image

Gordan Jandroković i Tomislav Žigmanov.

Damjan Tadic/Cropix

Izrazio je uvjerenost kako će ta nova pozicija pridonijeti boljem statusu i ravnopravnijoj društvenoj poziciji hrvatske zajednice u Srbiji. Naglasio je nužno osiguranje zastupljenosti predstavnika hrvatske zajednice i u ostalim tijelima državne vlasti te javnim institucijama.

U razgovoru o identitetskom pitanju Hrvata u Vojvodini, tzv. bunjevačkom pitanju, sugovornici su osudili pokušaje podjele hrvatskog korpusa s ciljem raslojavanja hrvatske zajednice u Srbiji.

image

Gordan Jandroković i Tomislav Žigmanov.

Damjan Tadic/Cropix

Kao negativan primjer naveli su proglašenje lokalnog hrvatskog dijalekta bunjevačke ikavice službenim jezikom u Subotici te iskazali zabrinutost zbog nedovoljnog ostvarivanja manjinskih prava Hrvata iz područja obrazovanja, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 20:26