OPET NA BIRALIŠTA 17.6.

JE LI BERNARDIĆ VEĆ DANAS DOBIO SVOG ČOVJEKA NA ČELU ZAGREBAČKOG SDP-? Denis Hrestak i Gordan Maras u drugom krugu, poraz Aleksandre Kolarić

 
Alen Čičak, Denis Hrestak, Aleksandra Kolarić i Gordan Maras
 HANZA MEDIA, FACEBOOK

Predsjednik najveće, zagrebačke organizacije SDP-a izabrati će se u nedjelju, 17. lipnja, a SDP-ovci će birati između Denisa Hrestaka koji je u prvom krugu dobio najviše glasova (njih 576) i Gordana Marasa za kojeg su glasala 443 SDP-ovca. Aleksandra Kolarić nije se uspjela izboriti za drugi krug (dobila je 328 glasova), kao ni Alen Čičak za kojeg je glasalo 160 SDP-ovaca. Peti kandidat, Rade Nesvanulica dobio je 6 glasova.

Ovakav ishod prvog kruga glasanja na koji se odazvalo jako malo članova zagrebačkog SDP-a (ima 5.500 članova, a pravo glasa koji je po novim pravilima vezan za podmirenu članarinu ima njih 2.500) u dijelu SDP-a se komentirao kao poraz politike kontinuiteta. Naime, Denis Hrestak koji je favorit dosadašnjeg predsjednika zagrebačke organizacije, aktualnog predsjednika SDP-a Davora Bernardića nije u prvom krugu dobio više od polovice glasova, što znači da je više od polovice onih koji su izašli na izbore bilo za promjenu u najvećoj stranačkoj organizaciji, ali su se njihovi glasovi podijelili između preostala tri kandidata. U tom smislu je Maras dao i prve izjave.

- Drago mi je da su SDP-ovke i SDP-ovci odlučili da neće prihvatiti nametanje jednog kandidata nego da ćemo ići u drugi krug. Velika većina članstva odlučila se za promjenu. Kandidat kontinuiteta nije dobio ni približno glasova koje je mislio da će dobiti i s te strane sam ponosan na članice i članove SDP-a jer se pokazalo da se isplati raditi i boriti za SDP - kazao je Maras kojeg je odmah podržao Alen Čičak.

- Danas smo izgubili, ali stvorili smo program i tim koji može povući SDP Zagreba naprijed. Žao mi je što nije više ljudi izašlo na izbore za predsjednika SDP-a Zagreb. Čestitam dvojici kandidata koji su ušli u drugi krug. Pozivam članove da u većem broju izađu na izbore sljedeće nedjelje i glasaju za onog kandidata koji može vratiti socijaldemokraciju društvu - poručila je Kolarić.

- Kandidirao sam se s dva cilja. Prvi je smiriti i ujediniti stranku, a drugi je osvojiti vlast u Gradu Zagrebu i mislim da smo danas korak bliže tim ciljevima - poruka je Denisa Hrestaka koji vjeruje u pobjedu u drugom krugu.

Unutarstranačke izbore u kojima se biraju predsjednici svih županijskih organizacija SDP-a i predsjednik SDP-a Zagreb prati podjela na 'Bernardićeve ljude' i one koji se protive Bernardićevom načinu vođenja stranke. Smatra se i kako će ishod ovih izbora pokazati koliku podršku predsjednik SDP-a uživa na terenu, odnosno koliko kontrolira stranku.

Izbore je također pratio i niz optužbi za zloupotrebe i manipulacije stranačkim članarinama. Hrestaka koji je blizak stranačkom šefu i zaposlenik je stranke se optuživalo za zloupotrebu baze podataka o članstvu. Tvrdilo se kako je njegov tim svoje pristaše upozoravao na podmirivanje članarina, te druge manipulacije. Novinarima su informacije o izbornim muljažama dolazile tijekom cijele kampanje, a stizale su i u nedjelju na dan izbora.

Premda rezultati prvog kruga mogu naslutiti da bi moglo doći do ozbiljnijih promjena u zagrebačkom SDP-u, na društvenim mrežama mogla su se naći i mišljenja SDP-ovaca prema kojima je Bernardić ipak dobio svog kandidata u Zagrebu, neovisno hoće li pobjedu u drugom krugu odnijeti Hrestak ili Maras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:22