KONGRES PUČANA

JE LI BILO SUKOBA INTERESA? HDZ platio troškove u Finskoj, a Milošević, Kovač i Stier letjeli su redovnom linijom

 
 CROPIX

- Ja kao predsjednik Vlade određujem tko, kako i na koje putovanje ide sa mnom - poručio je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković novinarima koji su ga proteklih dana propitivali o tome ima li sukoba interesa u tome što je delegacija HDZ-a na Kongres EPP-a u Finsku putovala službenim zrakoplovom.

Plenković i šef Sabora Gordan Jandroković, kako je priopćeno, tamo su išli u radni posjet jer su 7. studenog imali sastanke s finskim premijerom i predsjednicom parlamenta. No, iz HDZ-a su nešto ranije najavili da izaslanstvo HDZ-a na čelu s Plenkovićem ide u Helsinki na Kongres EPP-a koji se održavao 7. i 8. studenog. Naveli su i kako s Plenkovićem idu važni stranački dužnosnici - Jandroković, Tomislav Tolušić, Lovro Kuščević, Davor Božinović... Na upite novinara o korištenju državnog zrakoplova za odlazak na Kongres te je li u avionu bilo ministara koji su tamo išli samo radi skupa pučana, Plenković je reagirao nervozno.

- Tko je bio u avionu? Ide onaj tko odredi, a određujem ja - uzvratio je Plenković. Prema Uredbi o direkciji za korištenje službenih zrakoplova, članak 2., st. 2., stoji: “Zrakoplov u vlasništvu RH se koristi za službene potrebe zračnog prijevoza Vlade, Predsjednika RH, Sabora i drugih korisnika prema odobrenju predsjednika Vlade”. Drugim riječima, Plenković može pozvati u službeni zrakoplov koga želi, kao što je, očito, pozvao Kuščevića, koji je u Finsku, prema svemu sudeći, išao uglavnom zbog Kongresa EPP-a. Naime, iako je Kuščević izjavio da su i on i delegacija tamo imali niz sastanaka, nije naveo s kim se sastao.

Zanimljivo je i da sličnu pozivnicu i odobrenje za “Plenkovićev avion” nisu dobili, primjerice, neki drugi članovi stranke, poput dvojice bivših ministara Davora Ive Stiera i Mire Kovača ili Domagoja Ivana Miloševića, koji je izabran za novog potpredsjednika Europskog udruženja malih i srednjih poduzetnika. Njih trojica, doznajemo, putovali su u Finsku redovnom linijom, u ekonomskom razredu, kao i još neki članovi stranke. Na upit oko toga, te tko je platio troškove, iz Vlade se kazali kako je na Kongres išla brojnija delegacija HDZ-ovaca.

- To što su oni išli redovnim letom samo je dokaz da Vlada nije, kako se to pokušalo predstaviti, skupila dio HDZ-ovaca i vodila ih na Kongres službenim zrakoplovom - poručili su iz Vlade, te dodali da je dnevnice i smještaj platio HDZ.

Miro Kovač na čelu Pododbora NATO-a

Miro Kovač izabran je jučer za predsjednika Pododbora za NATO-ova partnerstva Parlamentarne skupštine NATO-a. Time je postao prvi član izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a koji obnaša neku od dužnosničkih uloga unutar parlamentarne dimenzije Saveza. Izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, na čelu s voditeljem izaslanstva Miroslavom Tuđmanom, sudjelovalo je u Godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Halifaxu, priopćeno je na stranicama Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:37