IZVRŠNI DIREKTOR HNS-A

‘Je li Dinamo potpisivao ugovore s Marijem Mamićem? Ne sjećam se. Da, Zdravko je spominjao da je davao keš Drpiću i Kranjčaru‘

Tomislav Svetina, koji je bio glavni direktor Dinama i član uprave u razdoblju od 2012. do 2018., svjedočio je na sudu

Tomislav Svetina svjedoči na Županijskom sudu u Osijeku

 /Nikola Patković/ Jutarnji.hr

Tomislav Svetina, danas izvršni direktor HNS-a, bio je glavni direktor Dinama i član uprave u razdoblju od 2012. do 2018. godine, a prije 2012. godine kao odvjetnik je zastupao igrače Dinama Dražena Ladića, Gorana Jurića, Joška Jeličića, Sašu Bjelanovića, Niku Kranjčara i Dinu Drpića. Kad je riječ o Dinamovom računu u Klagenfurtu, kazao je da je za njega doznao kada se DORH za to zainteresirao.

- Došao sam do Zdravka Mamića i pitao ga o čemu se radi, a on mi je rekao da nema pojma, pa sam pitao predsjednika Mirka Barišića i bivšeg direktora Damira Vrbanovića, koji isto nisu na prvu ništa o tome znali, a onda se Zdravko naknadno sjetio kada su došli neki specifični upiti oko nekih transfera – rekao je Svetina.

S njim su u upravi bili Matej Škegro, jedno vrijeme i Zoran Mamić, a od 2015. Krešimir Antolić, Vlatka Peras, Amra Peternel i Škegro, dok je Zdravko Mamić imao pravo potpisa.

- Škegro je bio zadužen za financije, Zoran za sportski sektor, ja za ostalo, a Zdravko za sve – kazao je Svetina.

Nije se mogao sjetiti je li održana sjednica Izvršnog odbora vezano uz račun u Klagenfurtu, ali zna da su se sastali zbog rasprave o postavljanju imovinsko-pravnog zahtjeva prema Mamiću vezano uz prvi kazneni postupak koji se protiv njega vodio na osječkom sudu.

- Bile su dvije sjednice na tu temu. Na prvoj je odlučeno da klub za sada ne postavlja imovinsko-pravni zahtjev, a na drugoj konačna odluka da se ne postavlja zahtjev – objasnio je Svetina, dodavši kako se ne sjeća je li Zdravko Mamić bio na toj sjednici, ali da je u pravilu dolazio na sjednice.

image

Tomislav Svetina svjedoči na Županijskom sudu u Osijeku

/Nikola Patković/ Jutarnji.hr

Kad je riječ o dolascima i odlascima igrača, te su poslove vodili Zdravko i Zoran Mamić, a klub je znao angažirati i menadžere za posredovanje kod dovođenja nekih igrača, pa su tako surađivali s Marijom Mamićem, Ivanom Cvjetkovićem, Darijom Zahorom, Dankom Đikićem... Tako je bilo i kod odlazaka igrača iz Dinama. Odluke o transferima donosila su braća Mamić.

- Ne mogu se sjetiti je li klub potpisivao neke ugovore o transferima igrača s Marijom Mamićem ili nekom njegovom tvrtkom, ali znam da je on često bio u klubu. Inače, Zakonom o sportu zabranjena je suradnja i posredovanje u transferima osoba koje su rodbinski povezane s ljudima u upravi kluba i zbog toga vjerojatno nikada nije sklopljen ugovor između kluba i Marija Mamića, odnosno njegovih tvrtki. Odluku o angažmanu posrednika donosili su Zdravko i Zoran, a Škegro i ja bismo to potpisivali. Pri tome smo inzistirali da ti posrednici osobno dođu u klubu i da ih mi vidimo, da znamo tko su ti ljudi, kao što je bio slučaj u transferima Pjace, Brekala, Roga... - istaknuo je Svetina.

Upitan od tužitelja Miškovića je li mu poznato da je nekome plaćena naknada za posredovanje u transferu Tina Jedvaja iz Dinama u Romu, Svetina je kazao da se pojavilo ime neke strane tvrtke. U njegovo vrijeme klub je, prema odluci Zdravka Mamića, dijelio transferno obeštećenje s Nikolom Morom, Antom Ćorićem i Alenom Halilovićem, dok se za Jedvaja i još neke igrače ne može sjetiti jesu li imali to pravo. Zna da su prilikom transfera Halilovića i Matea Kovačića imali ugovorenu podjelu transfera 50-50 posto, pri čemu su igrači svoja potraživanja iz tih transfera prenijeli na strane tvrtke. Nakon što mu je predočen ugovor vezano uz transfer Ćorića, potvrdio je da je i on potpisao prijenos potraživanja na stranu tvrtku.

image

Tomislav Svetina svjedoči na Županijskom sudu u Osijeku

/Nikola Patković/ Jutarnji.hr

- Pitao sam Zdravka zašto je to tako, a on mi je odgovorio da je riječ o veliki talentima koje je teško zadržati u klubu, pa su zato pristali na takve ugovore. Ja o tome nisam razgovarao s igračima, niti s njihovim roditeljima – naglasio je Svetina, koji je nakon otvaranja prve istrage protiv Mamića inzistirao da se prilikom svih budućih poslova točno zna koga se angažira za posredovanje u transferima, odnosno tko su ti ljudi. Na upite Filipa Glavaša, Mamićevog branitelja, kazao je da nije vidio da je Mamić davao gotovinu Kranjčaru i Drpiću, ali da mu jest to spominjao. Ivan Stanić, odvjetnik Marija Mamića potom je priložio dokumentaciju vezanu uz transfer Ćorića u Romu, koja nije u spisu.

- Ova dokumentacija ukazuje na proceduru oko Ćorićevog transfera da se jasno vidi cijela komunikacija, ali za realizaciju transfera moraju se obaviti detaljni pregovori. Posredovanje u tom transferu radio je menadžer Gerasim Hristo Daskalov, kojemu je Ćorić prodao svojih 50 posto transfernog obeštećenja, ali ne znam po kojoj cijeni. Transfer je bio 8 milijuna eura, od kojih je polovica pripadala Daskalovu na ime prijenosa transfernog obeštećenja - odgovorio je Svetina, nakon čega je rasprava prekinuta, a Svetina će biti ponovno pozvan na sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:09