DANIMA SU BILI BEZ PITKE VODE

JE LI DRŽAVA SLUŽBENO PRIZNALA PROPUST? Ministarstvo je dva dana znalo za zagađenu vodu, a nije javilo Brođanima?

 

Ministarstvo zaštite okoliša, inspektorica zaštite okoliša i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u večernjim satima 28. ožujka, na dan kada je došlo do curenja iz produktovoda koji je ispitivala tvrtka CRODUX, znali su da je vodocrpilište onečišćeno i da voda za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda nije zdravstveno ispravna zbog koncentracije ugljikovodika veće od maksimalno propisane.

Stoji to u službenom odgovoru Vlade na pitanje zastupnika Ivana Vilibora Sinčića u vezi s produktovodom u Brodu.

Srijeda i petak

Na Sinčićevo pitanje “kada je nadležno ministarstvo doznalo za navedeni incident ako se on dogodio u srijedu 28. ožujka, a znamo da je javnost doznala tek u petak 30. ožujka 2018. i to tako da su građani obaviješteni da voda više nije za piće”, u Vladi odgovaraju da je ministarstvo za onečišćenje vodocrpilišta znalo već 28. ožujka.

“Na poziv Centra 112, 28. ožujka 2018. inspektorica Ministarstva zaštite okoliša odmah je izašla na teren i naložila žurnu sanaciju tla. Sanacija je počela tijekom nadzora. Na osnovi prikupljenih informacija i sumnje inspektora putem Centra 112 zatraženo je očitovanje o ispravnosti vode Zavoda za javno zdravstvo i pravne osobe Vodovod d.o.o. Obaviještene su također sanitarna i vodopravna inspekcija.

U večernjim satima inspektor zaštite okoliša putem Centra 112 obaviješten je da ana-liza vode za ljudsku potrošnju uzorkovana od Zavoda za javno zdravstvo nije zdravstveno ispravna. Dakle, inspektor zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i građani Broda i okolice od Centra 112 istovremeno su dobili informaciju da voda nije za ljudsku potrošnju”, stoji u Vladinu dokumentu.

Iako, dakle, u Vladi tvrde da je informacija o onečišćenju stigla od Centra 112 28. ožujka, na stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje stoji da je njihov Županijski centar u Brodu informaciju o zagađenju vodocrpilišta dobio tek 30. travnja oko 20.30 sati, a otprilike u isto vrijeme informaciju je dobio i gradonačelnik Mirko Duspara koji je odmah potom sazvao sjednicu Stožera civilne zaštite te su o svemu obaviješteni i građani. Sadržaj Vladina dokumenta iznenadio je i gradonačelnika Dusparu.

- To nije istina. Malo su pobrkali. Nisu oni tražili uzorkovanje vode 28. ožujka, nego tek 30. ožujka, nakon što smo mi održali konferenciju za medije i poslali ministru zdravstva zahtjev da se obavi analiza vode. Tek je tada ministar naložio analizu vode. Dakle, 30. ožujka, a ne 28. ožujka - kazao je Duspara.

Neugodan miris

Nadalje, zanimljivo je da Vlada curenje produktovoda i onečišćenje vode na području Sl. Broda tretira kao dva odvojena događaja. Jedan događaj je onečišćenje vodocrpilišta 28. ožujka, a drugi incident je onečišćenje vode za koji se doznalo 30. ožujka. Tako u dokumentu stoji da je “Zavod za javno zdravstvo Brodske županije zaprimio 30. 3. prijavu građana o neugodnom mirisu vode, kao i obavijest inspekcije zaštite okoliša o akcidentu, na temelju čega je isti obavijestio Vodovod, Sl. Brod, Ministarstvo zdravstva, inspekciju, Zavod za javno zdravstvo Osječke županije i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te je istoga dana izvršeno uzorkovanje vode, a u svrhu analize i utvrđivanja prisutnosti ugljikovodika i BTEX-ova”.

Friziraju

Iz tog proizlazi da je isporučitelj vode na području Broda tek dva dana nakon incidenta i započete sanacije obaviješten da je vodocrpilište onečišćeno i da je ustanovljeno da voda nije za piće. I to tek nakon što su građani prijavili incident! Time Vlada u istom dokumentu demantira samu sebe, tj. da je 28. ožujka o onečišćenju vodocrpilišta i pitke vode obavijestila lokalne vlasti, što upućuje na zaključak da se o zagađenju vode šutjelo dva dana i tek kad je ona došla do slavina građana, lokalni Zavod za javno zdravstvo alarmirao je institucije.

Nakon toga, stoji u dokumentu, Zavod za javno zdravstvo Osječke županije utvrdio je povišenu koncentraciju ugljikovodika u svim uzorcima i o tome oko 20 sati obavijestio Zavod za javno zdravstvo Brodske županije, a sat kasnije o svemu su obaviješteni i građani. Gradonačelniku Duspari odgovor ukazuje na samo jednu činjenicu.

- Ovdje oni friziraju i dotjeruju svoju odgovornost. Zavod za javno zdravstvo tek je 30. ožujka nakon 13 sati dobio nalog od ministra da se obavi uzorkovanje vode, što je učinjeno oko 14 sati, a oko 19-20 sati došli su nalazi iz Osijeka, jer se tamo radila analiza - prisjetio se Duspara. Prema njegovim riječima, ovakav odgovor je dokaz protiv Ministarstva zaštite okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:37