PSOVKE U ETERU

Je li predsjednik smio reći: Dosta mi je ovog sranja

U Uredu predsjednika nisu htjeli komentirati Mesićev ispad, a stručnjaci se slažu da političar mora zadržati kontrolu
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Ured predsjednika nema komentara - jedino je što smo uspjeli saznati s najodgovornijeg mjesta koje bi moglo ponuditi odgovor na pitanje što je bilo predsjedniku da se, isprovociran pitanjima novinarke RTL-a Ivanom Brkić, prekjučer digne usred intervjua i na kraju dobaci rečenicu koja nije nikome upućena, ali je svima namijenjena: “Dosta mi je tih sranja!”

Mesić je više puta tijekom snimanja, koje nije išlo uživo, izražavao nezadovoljstvo postavljenim pitanjima, a kap je prelila čašu na pitanju podržava li glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića zato što ga ovaj drži u šaci.

Provokativno pitanje

Pitanje je sadržavalo i pretpostavku da iza podrške stoji činjenica da Bajić, kao državni odvjetnik, ima nešto čime Mesića drži u šaci. To bi jedino mogli biti neki dokazi ili indicije da je Stjepan Mesić sudjelovao u nekim nezakonitim poslovima zbog kojih bi mogao biti predmet interesa Državnog odvjetništva. No, Mesić je na provokativno pitanje odgovorio neprimjereno i neočekivano. Digao se usred intervjua i otišao dobacivši prostačku rečenicu. A kada predsjednik dobaci da mu je dosta tih sranja, onda, osim što može biti siguran da će to čuti cijela zemlja, može se zaključiti i da zemlja jest u sranju kada predsjednik tako razgovara.

Inoslav Bešker: Siromašniji za informaciju, bogatiji za jedan skandal

PR stručnjak Božo Skoko smatra da takvo što nije neubičajeno kada je Mesić u pitanju. - Političarima u zapadnim zemljama takvi bi ispadi ozbiljno ugrozili karijeru - smatra Skoko. Međutim, podsjeća da ovo nije prvi put kad su u pitanju mediji. No, Skoko smatra da Mesiću mediji i javnost gotovo uvijek toleriraju takve ispade, prema tome ništa neobično ni u ovom slučaju, zaključuje Skoko.

Psiholog Boris Blažinić ističe da je vrlo teško komentirati obrazac ponašanja političara jer se većinom ne ponašaju u skladu sa standardima profesionalne političke uloge koja im nalaže da u svakoj situaciji ostanu na razini odgovornog i profesionalnog ponašanja. - Političari često zaboravljaju na profesionalnu ulogu i diplomatski kodeks i tada reagiraju emotivno i temeperamentno, napadom ili bijegom - kaže Blažinić. Pritom dodaje da i novinari često zaboravljaju svoj kodeks i prelaze granice dobrog ukusa.

Sociolog Renato Matić podsjeća na sličnu situaciju koju je javnosti priuštio nekadašnji francuski predsjednik Chirac i ističe da osobe koje djeluju u političkom kontektstu moraju prije svega voditi računa o tome kako njihovi istupi izgledaju u očima onih koji ih plaćaju, a to su građani.





Pravo na osobnost

- Svaki političar ima pravo na svoju osobnost, po tome se razlikuju i to im daje osobnost i šarm - kaže Matić. No, ističe da postoji granica koju ne smiju prelaziti, a istodobno je građani, zbog svoje pozicije, imaju pravo prelaziti. Moglo bi se čak reći da novinar ima pravo u okviru svojih kompetencija i potrebe za istinom biti provokativan i preko granice, a istodobno se kvaliteta političara očituje u tome da može progutati stvari koje mu se ne sviđaju, kaže Matić. Matić pritom ponašanje predsjednika vidi kao onu vrstu retorike koja vrijeđa sugovornike, daje im osjećaj da su nitko i ništa, posebno ako je riječ o struci koja predstavlja javnost, građane.

Među onima koji su zapamćeni po svom vokabularu kojim se obraćaju javnosti je svakako i Zdravko Mamić , no on ipak spada u drugi fah poznatih osoba, a svoju osebujnost pokazuje bogatstvom psovki koje zna te brzinom i stilom kojom ih je u stanju izreći unutar jedne rečenice.

Sankcije zbog ponašanja

No, možda ipak treba dati šansu i predsjedniku da bude sasvim običan, iživciran čovjek koji se mora pripremiti i na neugodan događaj, odlazak s funkcije jednog od dvojice prvih ljudi u državi.

Možda ga kroz taj rakurs promatra još jedan stručnjak za odnose s javnošću, Ratko Maček, koji je tek kratko i vrlo prirodno rekao da je to “obična riječ na neobičnom mjestu”. Maček smatra da bi prije bilo kakve procjene trebalo sagledati cijeli kontekst u kojem se dogodio incident, no ističe da “predsjednik Mesić sasvim sigurno nije konfliktna osoba”.

No, možda je javnost osuđena na ovakve incidente sve dok se iza ponašanja političara ne pojave učinkoviti mehanizmi odgovornosti koji će osnažiti poželjno i sankcionirati nepoželjno ponašanje, kako to objašnjava psiholog Boris Blažinić.

‘Obična riječ na neobičnom mjestu’

Božo Skoko, stručnjak za odnose s javnošću

'Političarima u zapadnim zemljama takav bi ispad ugrozio karijeru, ali to Mesiću i javnost i mediji praštaju'

Boris Blažinić, psiholog

'Političari često zaboravljaju svoju profesionalnu ulogu i tada reagiraju emotivno i temperamentno'

Renato Matić, sociolog

'Svaki političar ima pravo na šarm i osobnost, ali postoji granica koju ne smiju prelaziti'

Ratko Maček, stručnjak za odnose s javnošću

'To je jedna sasvim obična riječ na neobičnom mjestu'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:29