(PRE) NERVOZNA REAKCIJA

Mesić nije želio komentirati vulgarni istup

Mesić nije pojasnio što ga je toliko iznerviralo u pitanju novinarke RTL-a zbog čega je burno napustio intervju
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - „Ne osjećam se odgovornim“, kratko je danas novinarima kazao predsjednik na odlasku Stjepan Mesić, kada su ga pitali osjeća li odgovornost zbog pada povjerenja građana u institucije.

Mesić nije pojasnio što ga je toliko iznerviralo u pitanju novinarke RTL-a zbog čega je burno napustio intervju . No, pohvalio se da Hrvatsku ostavlja u bitno drukčijem stanju od onoga u kojem je bila kada je 2000. preuzeo kormilo države.

„Kada sam došao na čelo države, Hrvatska je bila prilično samoizolirana zemlja. No, otvorili smo joj put prema Europi i svijetu, ali i prema susjedima“, istaknuo je Mesić nakon današnjeg oproštajnog susreta s premijerkom Jadrankom Kosor i članovima njene Vlade.

Dodao je da je Hrvatska danas sigurna zemlja i zemlja vladvine prava, te je ponovio da i dalje stoji na rasplaganju kako novom predsjedniku Ivi Josipoviću , tako i Vladi. Ponovno je upozorio i na potrebu izmjene pojedinih zakona, jer se oni nalaze u temeljima svake afere.

Pomoć bivšega predsjednika, kaže premijerka, Vlada prihvaća i namjerava koristiti, jer iza Mesića stoji bogato političko iskustvo, koje državi itekako može biti od koristi.

„U puna dva mandata na čelu države, predsjednik Mesić je dao velik doprinos u daljnjoj demokratizaciji zemlje. Ogroman je i njegov doprinos približavanju Hrvatske EU, kao i na jačanju euroatlantskog puta zemalja jugoistočne Europe“, istaknula je Kosor.

Dosadašnju suradnju s Mesićem Kosor je ocijenila vrlo dobrom, što i ne čudi ako se uzme u obzir da u odnosima između njene Vlade i Pantovčaka, za razliku od drugih hrvatskih vlada, uglavnom nije bilo povišenih tonova. S tom se ocjenom složio i Mesić, koji je kazao da je ponekad i bilo nesporazuma, ali da su iza njih uvijek bile dobre namjere.

Kosor je dodala kako nastavak takve suradnje očekuje i s novim predsjednikom. S njim je već dogovorila sastanak na Pantovčaku 19. veljače, dan nakon njegove inauguracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 13:46