DRUGI NAJVEĆI U DRŽAVI

JE LI SPLIT MALL OZNAČIO KRAJ EKSPANZIJE VELIKIH TRGOVAČKIH CENTARA? Nakon ovoga, ni Zagreb ni Split više nemaju mjesta za nove...

 Tom Dubravec/EPH

Split je današnjim otvorenjem Mall of Split dobio treći veliki trgovački centar, pa će trgovački prostor u tim centrima premašiti 175 tisuća četvornih metara. Tvrtka Mejaši prvi investirala je u Mall of Split 1,4 milijarde kuna, a stručnjaci procjenjuju da je nakon zasićenja tržišta u Zagrebu i Split došao do granice na kojoj je pitanje je li isplativo otvaranje novih trgovačkih centara. Mall of Split zasigurno će izazvati veliki interes kupaca jer je riječ o šoping oazi od 60.000 četvornih metara na šest etaža i velikim izborom brendova. U drugom po veličini trgovačkom centru u Hrvatskoj bit će 1600 zaposlenih.

Zasićenje tržišta trgovačkih centara već se dogodilo u Zagrebu sa 17 trgovačkih centara ukupne bruto površine od oko 450 tisuća kvadrata. Prema analizi tvrtke Zane, specijalizirane za nekretnine, tržište trgovačkog prostora u Zagrebu nosi više od polovine ukupnog tržišta u Hrvatskoj. S otvorenjem zadnjeg centra, Supernove u Buzinu, na tisuću stanovnika u Zagrebu prosječno je 700 kvadrata trgovačkog prostora, što je na razini ili malo iznad prosjeka europskih metropola.

Kvartovski centri

Prema analizi Colliersa Hrvatska, ove se godine na hrvatskom tržištu nekretnina može očekivati daljnji rast ulaganja u hotelske nekretnine i nove poslovne zgrade. I u Colliersu procjenjuju da je zagrebačko tržište trgovačkih centara zasićeno, što potvrđuje i činjenica da u najavi nema novih projekata. Na tržištu se očekuje specijalizacija kvartovskih trgovačkih centara.

Turistički potencijal

Stručnjaci procjenjuju da će se novi trgovački centri graditi na lokacijama koje nisu zasićene i imaju jak turistički potencijal. Usporavanje gradnje novih trgovačkih centara potvrđuju i veliki projekti koji nisu vezani uz nove šoping kvadrate. U Splitu je lani počela gradnja Westgatea. Investicija od 500 milijuna kuna u dva tornja Splitu će donijeti novi hotel i uredske prostore. U Zagrebu su najveći projekti koji su gotovi ili su u fazi izgradnje također poslovni centri - VMD, Conditum i Poslovni centar Adris.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:32