PODERANI PRIJEDLOG NAGODBE

JE LI VRDOLJAKOVA REAKCIJA ZNAK DA JE DOŠLO DO TRZAVICA HDZ-a I HNS-a? 'Ovo je bila samo poruka Ramljaku da pazi što radi...'

 
Ivan Vrdoljak
 Boris Kovačev / CROPIX

Reakcije na prijedlog nagodbe koju je ponudila izvanredna uprava Agrokora i demonstrativnog čina prokuristice Kraša i članice vjerovničkog vijeća Marice Vidaković koja ga je iskidala, pobudili su sumnju je li između koalicijskih partnera HNS-a i HDZ-a došlo do razilaženja oko rješavanja problema u Agrokoru.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić je nakon nastupa Marice Vidaković koji je sadržavao i prijetnju blokadom isporuke robe, dala neutralnu izjavu koja je bila neizravna podrška izvanrednom upravitelju Anti Ramljaku. Kazala je kako je očekivano da pregovori o nagodbi neće biti laki ni jednostavni, te da to ne mogu ni biti. Također je navela kako očekuje da se pregovori nastave i da vjerovnici u njima konstruktivno sudjeluju. Nakon toga se oglasio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, i bespogovorno podržao Maricu Vidaković.

- HNS nije zadovoljan prijedlogom nagodbe koji hrvatske dobavljače stavlja u neravnopravan položaj. Ako je išta bilo svrha lex Agrokor onda je to zaštita hrvatskog gospodarstva, industrijske proizvodnje i zaposlenosti u Hrvatskoj, i to isto mora biti svrha i nagodbe. Naravno, o ovom svom stavu obavijestili smo i partnere u Vladi - kazao je Vrdoljak.

Poruka Ramljaku

No, dan poslije iz HNS-a pojašnjavaju kako ta Vrdoljakova poruka nipošto nije bila usmjerena prema HDZ-u.

- To je bila poruka Ramljaku da pazi što radi i kako bi mu bilo pametno da nas informira o tome što poduzima. Mi smo imali drugačije informacije o prijedlogu nagodbe u odnosu na ono što je ponuđeno - kaže nam utjecajni HNS-ovac iz vrha stranke i ponavlja da se o tome razgovaralo s partnerima u HDZ-u, te da se pritom ponovno naglasilo kako je svrha lex Agrokor zaštita domaćih dobavljača.

- Bolje je da se Vlada ne petlja u posao izvanrednog povjerenika. I mi smo u HNS-u o tome razmišljali. No, ipak, Ramljak je Vladin povjerenik i trebao bi makar dati informacije o tome što poduzima - kazao je naš sugovornik.

Svoju izjavu dodatno nam je pojasnio i sam Vrdoljak. Naveo je kako je točno da nisu svi vjerovnici u istom statusu, niti se mogu svi jednako tretirati, ali zato hrvatski dobavljači u procesu nagodbe moraju po njemu imati jednak tretman.

Pregovori

Na pitanje kako je shvatila poruku koju je poslao Vrdoljak, ministrica Dalić je ponovila da je nagodba težak proces, i to proces poslovnih pregovora.

- To znači i proces u kojem postoje i brojni interesi koji se u pregovorima moraju uskladiti. U tome se procesu ništa ne može postići političkim instrumentima i političkim pritiscima jer nagodbu moraju vjerovnici izglasati - nedvosmisleno je kazala Dalić i podvukla kako je politika, ono što je mogla, u najvećoj mjeri učinila.

- Stvorila je pravni okvir kojim je očuvano gospodarstvo, očuvano poslovanje Agrokora, a time i poslovanje njegovih brojnih dobavljača. Tim je pravnim okvirom omogućena i isplata svih dugova za najmanje dobavljače i dijela starih dugova za ostale dobavljače, i to za vrijeme trajanja postupka, što nije moguće u ‘uobičajenom’ predstečajnom ili stečajnom postupku. Ovo je bilo potrebno radi očuvanja stabilnosti gospodarstva kojeg između ostalih čine i ti dobavljači - rekla je ministrica Martina Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:08