BRANKO SMERDEL

JEDAN OD AUTORA USTAVA UPOZORAVA NA OPASNOST IZBORNIH RAČUNICA Smerdel: 'Logika drugog kruga je jasna - pobjednik je onaj koji dobije više glasova'

 
 CROPIX

Računica glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića, a koju prihvaćaju i u stožeru predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, prema kojoj je za pobjedu u drugom krugu izbora predsjednika Republike potrebno 1,050.000 glasova mogla bi dovesti do pogrešnog zaključka i potpuno pogrešne interpretacije Ustava.

Predstojnik Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, dr. Branko Smerdel koji je i jedan od pisaca Ustava, kaže da je pobjednik izbora u drugome krugu onaj kandidat koji dobije više glasova.

- To je logika drugog kruga, a ne natpolovična većina. Ako nas u drugom krugu izađe šest na izbore, pobjeđuje onaj tko dobije četiri glasa. Od kada je nastala takozvana balotaža u Francuskoj, to je smisao drugog kruga - kaže dr. Smerdel.

Naime, ako u prvome krugu nitko nije dobio natpolovičnu većinu, dvoje kandidata koji su dobili najviše glasova idu u drugi. Ukoliko bi se dogodilo da jedan od njih odustane, dolazi onaj tko je treći po broju glasova.

- Ako bi se dogodilo da dvoje kandidata koji se natječu u drugom krugu dobiju isti broj glasova, izbori bi se morali ponoviti. Išlo bi sve ispočetka uključujući prikupljanje potpisa. U nedjelju ćemo imati rezultat izbora, osim ako bi se dogodila nevjerojatna stvar da kandidati dobiju isti broj glasova - navodi dalje dr. Smerdel i ističe da je potpuno svejedno kakva će biti izlaznost.

Predstojnik Katedre za ustavno pravo na zagrebačkom Pravnom fakultetu je podsjetio kako je nakon prebrojavanja glasova na prošlim predsjedničkim izborima Sandra Petrović Jakovina koja je bila savjetnica u stožeru Ive Josipovića dovela u pitanje rezultate.

Kazala je kako smatra da članak 17/4 Zakona o izboru predsjednika Republike nije u skladu s čl. 95 Ustava koji kaže da je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali.

- Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali - rekla je tada Petrović Jakovina. Odmah se oglasio Ivo Josipović koji je kazao da Petrović Jakovina govori u svoje ime, te da su njemu rezultati izbora neupitni, a Kolinda Grabar Kitarović pobjednica.

- U članku 95. Ustava, stavku 4. piše da na ponovljenom izboru pravo da budu birani imaju dva kandidata koji su u provom glasanju dobili najviše glasova. Ako koji od njih odustane pravo da bude biran stječe kandidat koji je sljedeći po broju glasova. Smisao Ustava je da u drugom krugu pobjeđuje onaj tko dobije više glasova. To je u skladu s balotažom, svim izborima koji su do sada provedeni u Hrvatskoj, kao i u Francuskoj čiji smo model preuzeli - kaže dr. Smerdel i napominje da to piše i u svim udžbenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:09