ZLOUPORABA POLOŽAJA

Jedan od najutjecajnijih IDS-ovaca Valter Flego nepravomoćno osuđen jer si je nezakonito dignuo plaću

Flegu, koji se nije pojavio na izricanju presude, krivim je proglasio sudac Domagoj Vučkov

Valter Flego, arhivska fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

IDS-ov europarlamentarac i bivši istarski župan i gradonačelnik Buzeta Valter Flego nepravomoćno je na Županijskom sudu u Rijeci osuđen na godinu dana zatvora, s rokom kušnje od tri godine, zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Flegu, koji se nije pojavio na izricanju presude, krivim je proglasio sudac Domagoj Vučkov, potvrdivši tako navode iz optužnice USKOK-a, prema kojoj je prominentni IDS-ovac, dok je bio gradonačelnik Buzeta 2010. godine, sebi i svojim suradnicima nezakonito podigao plaću, oštetivši tako gradski proračun za više od pola milijuna kuna.

Riječ je o ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud 2020. godine ukinuo oslobađajuću presudu sudskog vijeća riječkog Županijskog suda pod predsjedavanjem suca Saše Cvijetića. Sada je sudac Vučkov ustvrdio da je bivši gradobačelnik, protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi, od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi, zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada, nezakonito povisio plaće.

Prema USKOK-u, Flego je time sebi priskrbio nešto više od 66 tisuća kuna koje će, prema presudi, morati vratiti u proračun. Flegi se stavljalo na teret da je donošenjem Pravilnika o radu Uprave grada Buzeta sebi uvećao plaću za pet posto zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima.

Zamjeniku gradonačelnika također je uvećao plaću za 15 posto, na temelju troškova pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, a ostalim suradnicima za po 10 posto. Obrazlažući presudu, sudac Vučkov kazao je da se ovdje radi o izabranim dužnosnicima i poslovima koje su trebali obavljati u sklopu svojeg radnog vremena, bez posebne naknade, kao i da ih ne može opravdati nepoznavanje odredbi iz Zakona o plaćama te da su doveli u zabludu Gradsko vijeće koje je usvojilo Pravilnik o radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 06:39