MARIJO MOŽNIK

JEDAN OD NAŠIH NAJUSPJEŠNIJIH GIMNASTIČARA SE OPRAŠTA OD SPORTSKE KARIJERE Na Trgu bana Jelačića se predstavio kao kandidat za Europski parlament

Gimnastičar Marijo Možnik pred mnoštvom sportaša na glavnom zagrebačkom Trgu objavio kraj sportske karijere i predstavio se kao kandidat za Europski parlament
Marijo Možnik
 Bruno Konjevic / CROPIX

Od četvrtka navečer je i službeno - gimnastičar Marijo Možnik na Trgu bana Jelačića objavio je kraj svoje uspješne sportske karijere i najavio natjecanje na političkom polju u borbi za Europski parlament.

Ovaj pomalo zatajni vrhunski sportaš uspio je na na glavnom zagrebačkom Trgu okupiti mnoštvo svojih kolega sportaša koji su došli uveličati njegov oproštaj, ali mu i izraziti potporu na njegovom novom životnom putu.

Naime, Možnik je jedini hrvatski vrhunski sportaš i tek jedan od rijetkih europskih sportaša koji su se kandidirali za Europski parlament. Zagrebački gradonačelnik uvrstio ga je kao nestranačkog kandidata na svoju listu, a Možnik se nada da će mu svi oni koji su ga podržavali u sportskih uspjesima sada dati podršku i na izborima za Europski paralment.

A okupilo se na njegovom oproštaju respektabilno društvo - bili su tu olimpijski pobjednici Valent Sinković i Josip Glasnović, kapetan rukometaša PPD Zagreba Zlatko Horvat s kolegama, rukometašice Lokomotive, brojni zagrebački košarkaši i košarkašice predvođeni kapetanom Cibone Marinom Rozićem, odbojkašice i odbojkaši Mladosti, karatašica Ana-Marija Bujas Čelan, maratonka Matea Matošević, hrvačka braća Žugaj, vaterpolisti Mladosti, nogometaši Lokomotive predvođeni trenerima Jerkom Lekom i Jasminom Agićem te brojni drugi. Možnik, koji od 2012. radi na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem je lani i doktorirao, poručio je svima da su njegova vrata za sportaše uvijek otvorena i da stoji na raspolaganju svim sportašima i sportskim djelatnicima.

Naglasio je da se kao sportaš naučio nositi s raznim sportskim i životnim izazovima i samim time je razvio kompetencije i sposobnosti da može djelovati u Europskom parlamentu u području sporta i mladih ljudi. Dodao je kako prostora za unapređenje sporta i standarda života mladih ljudi u Republici Hrvatskoj ima puno i da je upravo to njegova misija.

Sportsku karijeru u gimnastici Marijo Možnik započeo je 1993. godine u Zagrebačkom tjelovježbenom društvu "Hrvatski sokol", za koji je nastupao do danas. Nakon višeboja, 2004. godine specijalizirao se za disciplinu preča na kojoj je postignuo postigao sljedeće uspjehe: Prvak Europe (2015.); Bronca na Svjetskom prvenstvu (2014.); Viceprvak Europe (2012); Ukupni pobjednik Svjetskog kupa (2010., 2013. i 2014.); 19 medalja na turnirima Svjetskog kupa (2007.-2016.); Element "Možnik" upisan u FIG Bodovni pravilnik (2007.)

Oproštaj Marija Možnika nije bio obilježen gimnastikom već sportom primjerenijim za otvoreni prostor - uličnom košarkom u kojoj je, između 12 sudionika, slavila ekipa Zagreba 3x3. Odigrana je i revijalna utakmica misica i nogometaša, a nastupio je i Akrobatski rock'n'roll klub Buba te Cheerleading - Plesni klub Lana. Medalje prvoplasiranima ekipama u košarci 3x3 uručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a Možnik je na kraju ovog zabavno-sportskog programa iz ruku gradonačelnika primio monografiju Zagreba kao zahvalu na svim sportskim uspjesima i promociji Grada i države koju hrvatski sportaši po svijetu tako sjano rade. Program je završen koncertom Tonyja Cetinskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:27