ULOŽENO ČAK 562 MILIJUNA KUNA

JEDNA OD NAJVEĆIH INVESTICIJA U HOTELIJERSTVO U HRVATSKOJ U dva luksuzna resorta stiže čak 76 tisuća Britanaca i Skandinavaca

 Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Tjedan dana prije velikog svečanog otvorenja uspjeli smo zaviriti u najveću ovogodišnju turističku investiciju u državi, dva nova grandiozna istarska luksuzna ljetovališta na istočnoj obali Istre - Family Life Bellevue Resort i Valamar Girandella Resort u Rapcu. Ogromni su radovi okončani prije dvadesetak dana, a već sada na rabačkim plažama, ali i u 13 novih bazena, 17 restorana i barova te dva zabavna centra i brojnim drugim sadržajima uživaju prvi gosti. I to nakon samo sedam mjeseci, koliko su trajali konkretni radovi na najvećem hrvatskom turističkom gradilištu.

Ova je investicija turističke kompanije Valamar Riviera iz Poreča stajala vrtoglavih 562 milijuna kuna, od čega samo na resort Girandella otpada 347 milijuna kuna. Uz rovinjski hotel Park, čija je vrijednost oko 600 milijuna kuna, a bit će dovršen iduće godine, ovo je jedna od najvećih investicija u hotelijerstvo u državi. Valamar je jedan od najvećih ulagača tijekom posljednjih desetak godina, koji je samo ove godine u pripremu sezone uložio čak 873 milijuna kuna, a dio je to velikog investicijskog ciklusa ove tvrtke koji ne staje - ulaže se u rekonstrukciju svojih objekata te se preuzimaju nove hotelske kuće. Ujedno, ovog će ljeta posao tamo naći čak 630 djelatnika, od čega njih 350 novozaposlenih. Oba ljetovališta bit će otvorena do sredine listopada.

Kratki rokovi, ekspresna izvedba

- Ovo je najveći turistički projekt u Hrvatskoj i potvrđuje ambiciju Valamar Riviere da nastavi ulagati i razvijati turistički portfelj. Zbog globalnih kretanja niskih kamatnih stopa i usmjerenosti turističke potražnje na sigurne destinacije, Hrvatska poticanjem ulaganja može repozicionirati turizam prema onome visoke kvalitete i time potaknuti zapošljavanje i rast gospodarstva. Naša je investicija u Rabac primjer projekta koji je pokrenuo hrvatski građevinski sektor, zaposlio dobavljače i otvorio 350 novih radnih mjesta te će tako značajno povećati turističku potrošnju i unaprijediti kvalitetu destinacije - istaknuo je svojedobno predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Rabac se pripremao godinu i pol dana za taj obiman zahvat. Konkretni radovi počeli su početkom listopada prošle godine. Iako su rokovi bili dosta kratki, sve je ekspresno riješeno i ušminkano gotovo do neprepoznatljivosti u odnosu na stare hotele, vile i restorane. Naime, treba znati da je ova investicija i po površini bila velika. Rasprostirala se na čak 15 hektara i predstavljala je jednu od najizazovnijih investicija Valamara dosad uz porečki otok Sveti Nikola, gdje su hoteli i vile s dodatnim sadržajima i kompletnom hortikulturom uređeni i renovirani prije dvije godine.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Upravo stoga na ovom ogromnom gradilištu tijekom zime bilo je angažirano i do 1100 radnika dnevno koji su radili na sve strane - od gradnje novih objekata, preko obnove postojećih, pa sve do uređenja novih barova, bazena i plaža. Njihov je rad nadziralo i pratilo oko 150 inženjera, arhitekata i projektanata, a angažirano je bilo čak 10 glavnih izvođača - Kamgrad iz Zagreba, Projektgradnja iz Slavonskog Broda, Radnik iz Križevaca, Makro 5 iz Kopra, GIP iz Karojbe, Đusto iz Poreča, tvrtke Deconte, Rakos i Moles iz Labina te 130 građevinskih poduzeća uglavnom iz Hrvatske, od čega polovica njih iz Istre. Korištena je domaća pamet - glavni projektant čitave priče bila je tvrtka Studio 92 iz Rapca.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Veliki zahvati bili su i kada je u pitanju hortikultura u koju je uložen značajan dio novca, a potpuno su uređene i sve plaže podno ljetovališta zajedno sa šetnicom koja do naselja dolazi iz centra Rapca. Za drugu godinu preostaje uređenje hotela za obiteljski odmor Girandella s pet zvjezdica u sklopu istoimenog resorta koji je sada doveden do visoke roh bau faze.

Najbolji među sličnima

Obnovljeni hoteli koji su s dvije, tri i četiri zvjezdice skočili na kategoriju od četiri zvjezdice i mogu primiti i do tri tisuće gostiju ostavljaju bez daha. Luksuzni Family Life Bellevue Resort, koji je prve goste primio 15. svibnja, predstavlja koncept naselja koji je osmislio europski turistički gigant TUI. U ovom je moderno uređenom i opremljenom all inclusive resortu sve posvećeno obiteljima s djecom, i to po svim kriterijima koje je za takav tip resorta predvidio TUI koji ima diljem Europe ovakve hotele.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Ovaj u Rapcu jedini je takav u državi i ovom dijelu Europe, a cijena noćenja u špici sezone kreće se i do pet i pol tisuća kuna. Jedan je od najskupljih u toj kategoriji, a u Rapcu se žele kroz bodovanje gostiju dokazati kao najbolji među sličnima u Europi. Hotel je gotovo u potpunosti na tri godine zakupljen putem TUI-ja, a u te tri godine TUI namjerava u Rabac dovesti 76 tisuća gostiju iz Velike Britanije i Skandinavije.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Naselje ima u nekoliko objekata - hotelu i tri vile - čak 372 smještajne jedinice, a među najluksuznijim su one u Vili Aurora gdje sobe “dijele” bazene na terasi s pogledom na Kvarner, Cres i Mali Lošinj. Uz “privatne bazene” uređeno je još njih četiri, a svaki je namijenjen određenoj skupini gostiju. Posebnost resorta svakako je i dječja animacija za koju su zadužene specijalizirane TUI-jeve odgojiteljice iz Velike Britanije. Djeca imaju i poseban dječji kutak, a roditelji mogu na licu mjesta dobiti svu potrebnu opremu za svoje mališane - od krevetića, preko kolica, do hranilica i drugih potrepština. Sve je prilagođeno gostima koji dolaze avionima.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

U obilasku nam vele i da je resort u svakom segmentu prilagođen osobama koje su osjetljive na alergije. To znači da su gosti, primjerice, informirani o tome što jedu te koji su mogući alergeni prisutni u meniju. A jesti i piti mogu u čak devet različitih barova i restorana - od luksuznog beach bara do steak housea, wine bara i snack bara. Svaki je uređen na drugačiji način i nudi sasvim drugačiji ugođaj, a u ponudi su zastupljeni istarski proizvodi - od vina do povrća. ​Naselje ima i mini golf i teren za odbojku na pijesku, a u neposrednoj blizini obaju ljetovališta uređen je i prvi biciklistički park u Istri. Također, na mjestu nekadašnje recepcije hotela Albona uređen je ogroman biciklistički centar jer Valamar sve više radi na pridobivanju ovakvog tipa gostiju, posebno u predsezoni i posezoni.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Liftom na plažu

​Centralna zgrada Girandella posebno je očuvana jer je bila pod paskom konzervatora kao zaštićena hotelska arhitektura, a u tom prostoru smjestili su se svi sadržaji za zabavu. Ujedno, ova je centralna zgrada i svojevrsna granica prema drugom ljetovalištu - Valamar Girandella Resortu s četiri i pet zvjezdica. Ovo je pak susjedno ljetovalište otvoreno 1. lipnja i još se dotjeruje, a tematski je podijeljeno u nekoliko grupa - za djecu, obitelji i samo za odrasle. Objekti Valamar Girandella Adults only, Valamar Girandella Family Hotel, Valamar Girandella Premium Villas, Valamar Girandella Maro Resort imaju čak 392 smještajne jedinice, a strateško partnerstvo s REWE grupom, europskim turističkim gigantom s kojim je sklopljena trogodišnja suradnja, trebalo bi u tri godine u Rabac dovesti 25 tisuća gostiju iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Ljetovalište Girandella može se pohvaliti panoramskim liftom koji goste spušta do novog beach bara koji je nastao na mjestu nekadašnjeg bazena i terase sa živom glazbom i grillom. Sada je to ogroman, moderno opremljen plažni prostor koje će definitivno biti mjesto gdje će se okupljati svi gosti ljetovališta, tvrde u Valamaru.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Nova turistička ponuda Rapca značajno je podigla kvalitetu u svim seg­mentima. Na istočnu obalu Istre konačno će početi stizati gosti više platežne moći koji žele moderan komfor u predivnom ambijentu. To će bez sumnje i dobiti jer se ova ljetovališta nalaze na jednoj od najposebnijih lokacija u Istri - uz kristalno čisto more i najljepše istarske plaže s pogledom na kvarnerske otoke.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Sada je na redu sam Rabac, koji još njeguje imidž destinacije masovnog turizma srednje i niže platežne moći sa svime što to nosi - od plastične robe na štandovima do zamrznute ribe u restoranima. Ovim zaokretom Rabac će na svoju poznatu promenadu donijeti novosti - kvalitetne restorane i barove, galerije s domaćim umjetnicima, lokalne i prepoznatljive istarske suvenire, luksuzne vinoteke i kušaonice maslinova ulja, u čemu Istra ima svoje adute.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:59