ODLUKA O RAVNATELJICI

JELENIĆ BIRA NOVU ŠEFICU USKOK-a U igri su tri kandidatkinje, otkrivamo tko ima najviše izgleda

 
Dražen Jelenić
 Goran Mehkek / CROPIX

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić tijekom ovoga tjedna trebao bi odlučiti tko će naredne četiri godine biti ravnatelj USKOK-a. USKOK je bez formalno imenovanoga ravnatelja već više od pola godine, otkad je istekao četverogodišnji mandat ravnateljice Tamare Laptoš koja je na tu funkciju imenovana u travnju 2014. godine.

Odgođen izbor

Nakon isteka mandata, Laptoš je imenovana vršiteljem dužnosti na razdoblje od šest mjeseci. Taj period je istekao 16. listopada, dakle prije desetak dana. Kako neslužbeno doznajemo, Jelinić će morati izabrati između tri kandidatkinje, dosadašnje ravnateljice Tamare Laptoš, zatim sadašnje županijske državne odvjetnice u Rijeci i bivše zamjenice ravnatelja USKOK-a Vanje Marušić te šefice riječkoga USKOK-a i bivše istražne sutkinje riječkoga Županijskoga suda Sajonare Čuline. Njih tri su, kako doznajemo, sve tri dale svoj pristanak za imenovanje, odnosno kandidirale su se, a odluku o imenovanju donosi glavni državni odvjetnik.

Prema zakonu o USKOK-u, prije imenovanja ravnatelja glavni državni odvjetnik će o kandidatima pribaviti mišljenje i ministra pravosuđa te kolegija koji čine svi zamjenici glavnoga državnoga odvjetnika, međutim, nikakvu službenu informaciju o tome kakvo je bilo mišljenje ministra, a pogotovo kolegija, bilo je nemoguće doznati. No ta mišljenja ionako nisu obvezujuća za glavnoga državnoga odvjetnika pri donošenju odluke. Bez obzira na to tko će od njih tri zasjesti u vruću fotelju šefa USKOK-a, riječ je odreda o tri vrlo poznate tužiteljice.

Tamara Laptoš je na mjesto zamjenice ravnatelja USKOK-a došla 2007. iz Županijskoga državnoga odvjetništva u Čakovcu te je ubrzo počela raditi na velikim predmetima iz sfere gospodarskoga kriminala. Široj je javnosti postala poznata kao tužiteljica najprije u dvama slučajevima u kojima je bio optužen bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, slučajevima fiktivne studije te aferi Spice, a zatim i kao tužiteljica u aferi Hypo protiv bivšega premijera Ive Sanadera.

Zajednički rad

Zbog svojega rada Laptoš je u travnju 2011. imenovana za voditeljicu Odjela tužitelja u USKOK-u, a mjesec dana kasnije u lipnju 2011. Međunarodno udruženje tužitelja proglasilo ju je tužiteljem godine. Riječanka Vanja Marušić, koja već tri pol godine obnaša dužnost riječke županijske državne odvjetnice, javnosti je pak ostala poznata kao tužiteljica u vjerojatno najambicioznijem antikorupcijskom predmetu, slučaju Ina-MOL gdje se Sanaderu te čelniku MOL-a Zsoltu Tamasu Hernadiju sudi zbog prodaje Ine.

Prije stupanja na dužnost u Rijeci, Marušić je više godina radila kao zamjenica ravnatelja USKOK-a u Zagrebu te je uz spomenuti predmet Ina-MOL radila i na slučajevima mita u HEP-u u tzv. slučaju Monting Pim. Budući da su predmeti Hypo i Ina-MOL jedno vrijeme bili spojeni, Laptoš i Marušić zajedno su zastupali optužbu na prvome suđenju Sanaderu, gdje je, kako je poznato, Sanader bio pravomoćno osuđen, no presudu je bio ukinuo Ustavni sud.

Sajonara Čulina, pak, bila je prije dolaska u USKOK istražni sudac te je 2001. otvorila i vodila istragu protiv bivšega generala Mirka Norca zbog ratnog zločina protiv civila u Gospiću. Kao šefica riječkoga odjela USKOK-a bila je odgovorna za niz poznatih slučajeva na području Rijeke, Istre i Primorja, a mnoge među njima je i osobno vodila. Između ostaloga, riječ je o slučajevima prekidanja velikih međunarodnih lanaca krijumčara droge, poput dva slučaja protiv narkobosa Stjepana Prnjata od kojih je posljednji bio prije pola godine. Osim toga, radila je predmete poput akcije Ipsilon gdje je za korupciju osuđen biznismen Dražen Golemović, zatim slučaj primanja mita riječkoga kardiokirurga Ognjena Šimića i druge.

Premda je riječ o tri vrlo sposobne i iskusne tužiteljice, nekoliko sugovornika dobro upućenih u zbivanja u DORH-u nam je potvrdilo kako je najizglednija kandidatkinja za čelno mjesto USKOK-a Vanja Marušić, a navodno je upravo njoj najsklonije najviše članova kolegija glavnoga državnoga odvjetnika. Da bi Jelinić mogao odlučiti napraviti rotaciju na čelu USKOK-a, moglo se iščitati iz njegovih izjava nakon imenovanja. “Mi sada imamo vršiteljicu dužnosti koju je imenovao Cvitan. Mislim da je taj njegov čin bio vrlo korektan prema onome tko će ga naslijediti. Novi glavni državni odvjetnik mora imati mogućnost imenovati osobu za koju smatra da može raditi posao”, rekao je Jelinić odgovarajući na pitanja saborskih zastupnika.

Cvitanov izbor

Novinarima je na isto pitanje odgovorio da će razgovarati s Laptoš koja je trenutno na funkciji vršiteljice dužnosti.

“Ravnatelj USKOK-a je prvi operativac i između njega i glavnog državnog odvjetnika mora postojati uzajamno povjerenje i moraju stvari ‘kliknuti’. Naime, Laptoš je za vršiteljicu dužnosti imenovao Jelinićev prethodnik Dinko Cvitan, koji ju je par dana prije isteka svojega mandata htio imenovati i ravnateljicom na mandat od 4 godine. No, ipak, odlučio ju imenovati samo privremeno ostavivši tako prostor svojemu nasljedniku da sam iskadrovira čelno mjesto USKOK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 11:03