NAJTRAŽENIJI BJEGUNAC

'JERRY JE PREPLAŠEN I ZATO JE MOGUĆE DA NEKOGA I NAPADNE' Zahvaljujući jednom detalju smo doznali koje je pasmine bik o kojem Hrvatska danima priča

Nakon objavljene slike bika u dvorištu kuće, stručnjaci kažu da je riječ o pasmini francuskog limousine goveda koji može biti rasplodnjak ako ima pedigre
 Facebook

Biku Jerryju koji je u petak pobjegao iz klaonice u Kaštel Starom jučer se gubi svaki trag u gudurama Dalmatinske zagore po kojima za njim tragaju policija, lokalno stanovništvo, lovci i veterinari.

Nakon što su danima mediji objavljivali fotografije na kojima su kao ilustracija služili različiti bikovi, crni, smeđi crveni s velikim rogovima, konačno je objavljena i autentična fotografija s terena.

Pjege oko njuške

Očevidac je fotografirao kroz prozor bika u dvorištu i odmah smo pomislili da je riječ o salers govedu kojih je u Hrvatsku u posljednjih pet godina uvezeno više od 500 grla iz Francuske. No, Mirko Devčić, predsjednik Salers Croatia i koordinator razvoja uzgoja u jugoistočnoj Europi, nas je razuvjerio kada je pogledao fotografiju.

- Ne, to nije salers, to je limousine govedo, i to lijep primjerak godišnjaka koji može biti i rasplodnjak ako ima pedigre i ako bi bio licenciran. No, očito je da je on iz tovnog materijala jer je tako brzo završio u klaonici. Vidite kako ima bijele pjege oko njuške i oko očiju kao naočale, da to je limousin - rekao nam je Devčić.

Prema fotografiji on pretpostavlja da je bik lakši od spominjanih 650 kilograma, a da je završio u klaonici od njegovog obrađenog trupa moglo se dobiti 360 kilograma mesa uz cijenu od oko 4 eura za kilogram. Odresci, posebno odležani u komorama, od ove vrste goveda u Francuskoj su na osobitoj cijeni i časte ga epitetima “kralj mesa”.

Nakon što je Jerry jednom i bezuspješno uhvaćen u bijegu pitali smo veterinare u kakvom je stanju sada nakon četiri dana bijega. Nikoga nije iznenadilo što je uspio preskočiti tor u koji su ga pokušali zatvoriti, jer je u stanju preskočiti i prepreke od dva metra.

Međutim, uz simpatičnu stranu potpore za spas bika u bijegu preko Facebook stranice ‘Podrška za bika Jerryja’, postoji i ona druga, o opasnostima koje se kriju nakon njegova boravka na slobodi.

- On je sada u jednom stresnom stanju, preplašen je jer navikao biti u zatvorenom i da ga se hrani, a sada luta jer nema nikoga da ga zaustavi i usmjeri. Moramo znati da je riječ o životinji od šestotinjak kilograma koja nije kućni ljubimac. Ona tako izgladnjela može po noći naletjeti na prometnici na neko vozilo ili vozilo na njega. Može se čak dogoditi da nekoga i napadne - kaže dr. med. vet Ivan Zemljak, direktor Veterinarske stanice Križevci.

Kako je riječ o području s razvijenim stočarstvom gdje je nekoć radio i Centar za reprodukciju u stočarstvu, u Križevcima i okolici imaju dosta iskustva s bjegovima životinja.

Zatočeništvo

- Imali smo slučaj kada je nekoliko crvenih angusa probilo ogradu i u bijegu su dvije krave podletjele pod vlak. Sjećam se kada smo morali spašavati jednu gazdaricu koju je napala junica u dvorištu i ozlijedila je. Iz iskustva znamo da je najefikasnije sredstvo za rješavanje ove situacije puška sa sredstvom za uspavljivanje, i onda transport u ograđeni prostor gdje treba biti pod daljnjim nadzorom - kaže Zemljak.

No, ni tada nitko ne može jamčiti da će se životinja smiriti jer, kako kažu stočari, problem je u prelasku s pašnog držanja životinja na intenzivan tov u kojem su krave i bikovi u zatvorenim prostorima. Kako su već okusile život na određenoj slobodi teško se privikavaju na nove uvjete u skučenim prostorima i nemoguće ih je pripitomiti kao one koje su od rođenja pod nadzorom i uz ljude.

No, pitanje je i je li Jerry pobjegao iz zatočeništva i ispred klaoničkog noža zbog divljanja hormona i želje za parenjem? Veterinari kažu kako je ta mogućnost izuzetno mala, a na slobodi u dalmatinskom kršu teško da će i naći kravu s kojim bi se mogao pariti.

Ako do kraja života bude uživao slobodu kako je obećao njegov vlasnik, bit će to sljedećih desetak godina. Ovisno o uvjetima držanja, životni vijek bikova je oko 15, a kod krava u prosjeku oko 25 godina. Uz presedan krave Berthe koja je, spominje se u stručnoj literaturi, doživjela 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:00