BIRAČKE PREFERENCIJE

JESU LI, I ZAŠTO, HRVATSKI BRANITELJI DESNIČARI? Evo do kakvih se spoznaja došlo opsežnim istraživanjem...

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski ratni veterani razlikuju se od ostatka biračkog tijela po tome što na izborima u većem postotku glasaju za stranke desnog centra i desnice. Isto tako, ratni veterani ideološki se određuju desnije od ostatka biračkog tijela. Međutim - suprotno dojmu medija i opće javnosti - činjenica da je netko branitelj ne povećava vjerojatnost izlaska na izbore u odnosu na ostale birače sličnih socio-demografskih obilježja.

Najvažniji su to rezultati znanstvenog rada “Politička participacija i stranačke preferencije ratnih veterana u Hrvatskoj”, koji potpisuju Dragan Bagić i Kruno Kardov sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a koji je objavljen u novom broju časopisa Politička misao.

Istraživači su analizirali podatke o političkim preferencijama ratnih veterana u odnosu na ostatak biračkog tijela istražujući njihovo ponašanje na parlamentarnim izborima 2011., pred parlamentarne izbore 2015. godine te na zadnjim predsjedničkim izborima održanim 2015. godine.

Istraživanje koje je provedeno u tri vala tijekom ljeta i jeseni 2015. godine pokazuje da je na parlamentarnim izborima u prosincu 2011. godine 51,5 posto ratnih veterana glasalo za stranke desnice i desnog centra. Ispitanici koji pripadaju grupi neveterana na tim su izborima strankama desnice i desnog centra dali 38,7 posto svojih glasova. Dakle, razlika je velika i iznosi čak 12,8 postotnih poena.

S druge strane, 44,6 posto ispitanika neveterana na tim je izborima glasalo za stranke ljevice i lijevog centra, dok je taj postotak među ratnim veteranima bio niži za oko 10 postotnih poena. Veterani su također u nešto većem postotku glasali za stranke centra i interesne stranke (6,6 naspram 4,4 posto), ali su se u većem postotku i izjasnili o tom pitanju - bez odgovora bilo je samo 7,5 posto ratnih veterana naspram 12,3 posto neveterana.

“Veća sklonost glasanju za stranke desnice i desnog centra te manja sklonost glasanju za stranke ljevice i lijevog centra u veteranskoj populaciji ne mogu se objasniti razlikom u sklonosti odgovaranju na to pitanje. Zaključujemo, dakle, da su opisane razlike u obrascima glasanja na parlamentarnim izborima 2011. godine između ispitanika veterana i neveterana statistički značajne”, stoji u spomenutom znanstvenom radu.

Istraživači su analizirali i ponašanje ispitanika u drugom krugu predsjedničkih izbora 2015. godine i došli do vrlo sličnih rezultata o ponašanju ratnih veterana u odnosu na ostatak biračkog tijela. Za Kolindu Grabar-Kitarović glasalo je 61,2 posto ispitanih ratnih veterana te 50,4 posto ispitanika ‘neveterana’. Za Ivu Josipovića glasalo je 30 posto ispitanih veterana i 39,9 posto neveterana. Bez odgovora bilo je 9,7 posto ispitanika neveterana i 8,7 posto veterana. Autori spomenutog znanstvenog rada napomenuli su kako je razlika između dvije promatrane skupine u izjašnjavanju o tom pitanju zanemarivo mala i da spremnost na odgovaranje nije mogla utjecati na navedene razlike.

“Opisane razlike u odabiru predsjedničkih kandidata, od kojih se jedan deklarirao kao kandidat lijevog centra, a drugi kao kandidat desnog centra, između veterana i neveterana statistički su značajne”, tvrde istraživači Bagić i Kardov.

Slične rezultate pokazalo je i istraživanje ponašanja ratnih veterana u odnosu na ostatak biračkog tijela neposredno pred parlamentarne izbore održane u jesen 2015. godine - 48 posto veterana bilo je spremno glasati za stranke desnice i desnog centra, dok je ta brojka kod neveterana bila čak 14 postotnih poena niža.

Kada je riječ o ideološkoj samoidentifikaciji ispitanika, u spomenutom istraživanju rezultati upućuju na to da veterani u prosjeku svoju političku orijentaciju opisuju statistički znatno desnijom od ostatka uzorka. Oko 37 posto ratnih veterana koji su sudjelovali u ovom istraživanju svoju je političku orijentaciju odredilo u rasponu od umjereno desne do krajnje desne, što je za deset postotnih poena više nego kod ispitanika neveterana. Najveća je razlika između tih dviju skupina u određivanju u kategoriji “krajnje desno” - 14 naspram 6 posto u korist ratnih veterana.

“Međutim, valja naglasiti kako je populacija hrvatskih veterana Domovinskog rata ipak politički pluralna društvena skupina u kojoj je zastupljen cijeli dijapazon političkih orijentacija i preferencija kao i u ostatku populacije, te da sam braniteljski status ne spada među najjače prediktore političkog ponašanja”, stoji u zaključku istraživanja.

Drugim riječima, i među ratnim veteranima utvrđena je široka lepeza ideološkog samoodređivanja, samo što je u odnosu na ostatak biračkog tijela ta lepeza - pomaknuta udesno.

Suprotno općem dojmu, istraživanje je pokazalo da ratni veterani ne izlaze na birališta češće nego ostali građani, odnosno nije utvrđena statistički značajnija razlika u ponašanju ratnih veterana i ostatka biračkog tijela ni na jednim od triju promatranih izbora (parlamentarnih 2011. i 2015. te predsjedničkih 2015. godine).

- Treba naglasiti da razlika u izlaznosti na izbore postoji kada se ratni veterani uspoređuju s cijelom populacijom. No kada se u obzir uzme činjenica da su branitelji stariji od prosjeka opće populacije, da su dominantno muškarci, kada se dakle kontroliraju sva ta specifična obilježja i sve socio-demografske karakteristike, onda u istraživanju dolazimo do zaključka da činjenica da je netko branitelj ne povećava vjerojatnost izlaska na izbore - objasnio je za Magazin suautor znanstvenog rada “Politička participacija i stranačke preferencije ratnih veterana u Hrvatskoj” Dragan Bagić.

37 posto ratnih veterana ideološki se određuje u rasponu od umjerene do krajnje desnice, što je deset postotnih poena više nego kod ostalih ispitanika

14 posto ratnih veterana ideološki se određuje ‘krajnje desno’, dok se tako određuje samo 4 posto ostalih ispitanika

61,2 posto ratnih veterana je u drugom krugu zadnjih predsjedničkih izbora glasalo za Kolindu Grabar-Kitarović, za razliku od 50,4 posto neveterana

23 posto ratnih veterana ideološki se određuje u rasponu od umjerene do krajnje ljevice napram 25 posto ostalih ispitanika, što ukazuje da su ideološke pozicije ratnih veterana zastupljene širom cijelog političkog spektra, ali je težište spektra pomaknuto udesno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:25