ZASJEDANJE U STRASBOURGU

Ježić i Barišić ponovno izabrani u predsjedništvo Međunarodne paneruopske unije

Akademik Mislav Ježić
 Darko Tomaš / CROPIX

Dosadašnji predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire izabran je na tu dužnost u novom petogodišnjem mandatu, a predsjednik i bivši predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić i Pavo Barišić ponovno su izabrani u njezino predsjedništvo, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatske paneuropske unije.

Tako je odlučilo 200 zastupnika iz 22 europske države na općoj skupštini Međunarodne paneuropske unije koja je ovoga vikenda zasjedala u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a na kojoj je sudjelovalo 14 zastupnika iz Hrvatske.

Predsjednik Terrenoire u svom je govoru spomenuo i zemlje jugoistoka Europe zauzevši se za njihovo uključivanje u Europsku uniju.

- Što prije moramo u Europsku uniju integrirati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina - naglasio je Terrenoire.

Kako se navodi u priopćenju, na Skupštini su kao posebni gosti govorili i potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Radman na skupu je govorio o prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Osvrnuo se i na zemlje europskog jugoistoka koje teže ulasku u Europsku uniju.

- Hrvatska razumije zemlje tog dijela Europe i vjerujem da će Zagrebački summit u svibnju biti prilika za definiranje politike za jugoistočnu Europu u idućem desetljeću. Snažno podržavamo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će oni početi i prije samita u Zagrebu - rekao je Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:10