SINDIKATI ULJANIK GRUPE

JOŠ DVA BRODOGRADITELJSKA DIVA ZAINTERESIRANA ZA ULJANIK? 'Njihove delegacije su u Puli, ali još nisu dali pisma namjere'

 Barbara Ban

Talijansko brodogradilište Fincantieri iz Monfalconea i nizozemska Damen Grupa, jedna od najvećih grupacija brodogradilišta u svijetu, uz Danka Končara i napuljsku Palumbo Grupu također su zainteresirani za dokapitalizaciju pulskog Uljanika. Kazali su to sindikati koji djeluju unutar Uljanik Grupe – Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Jadranski sindikat.

- Njihove delegacije obilaze gradilište, ali još uvijek nisu dali pisma namjera. Zasada su došla samo dva pisma namjere za dokapitalizaciju brodogradilišta, od Danka Končara i Palumbo Grupe, kazao je predsjednik sindikata metalaca Vedran Dragičević koji je zajedno s kolegama sazvao konferenciju za novinare kako bi kazali da su za dokapitalizaciju koja bi trebala biti potvrđena ovog petka na izvanrednoj skupštini Uljanika, ali da su protiv dosad predloženog prijedloga restrukturiranja te da ne podržavaju prosvjed koji će se ovog četvrtka organizirati na pulskoj Portarati u organizaciji Radničke fronte.

- Apsolutno smo za to da se u petak izglasa dokapitalizacija jer ako se to ne napravi idemo u stečaj. Znamo svi da je Vlada dosad isplatila jedan dio tranše od 96 milijuna eura koliko je odobrila Europska komisija. Sada bi nakon skupštine trebalo ići dalje. S druge strane, priča koja se prezentira oko restrukturiranja je samo priča i lista dobrih želja i puštanje balona, nastavio je Dragičević. Veli da ju Uprava prezentira na svim skupovima radnika, ali da će se pravi program napraviti tek nakon što se krene u dokapitalizaciju i to s novim vlasnikom, Vladom i u razgovoru sa sindikatima.

- Stav sindikata po tom pitanju je sasvim jasan. Protiv smo masovnog otpuštanja ljudi i da se ugasi brodogradilište. U suprotnom stupamo u sindikalne akcije, kazao je Dragičević.

- Ipak, što se tiče tih prijedloga Uprave da u restrukturiranju za brodogradnju ostanu rezervirani samo Otok, 5. Maj u Šijani i vodnjanski pogon, ističu da je smiješan i da to znači gašenje brodogradnje u Puli. To bi značilo da se gasi četiri petine cijelog brodogradilišta. Naime , na Arsenalu su smještene cjevarska, bravarska radionica, sadašnji i bivši TESU, informatika, strojogradnja, tri menze, radionica opremanja broda, stolarska radionica, trafostanica, opremne obale, skladišta.

- S tolikom površinom nije moguće raditi ozbiljne sofisticirane brodove, što mi podržavamo, kazao je Bruno Bulić ispred Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

- Nismo apsolutno protiv marine o kojoj govori Uprava, ali smo protiv da se brodogradilištu oduzme gotovo čitav Arsenal. Ima dovoljno dobrih lokacija u Puli i Istri za gradnju marina, poručili su.

Bulić istaknuo je da je vrlo bitno da Uljanik do kraja 2019. isporuči 12 plovnih jedinca koje je već ugovorila. Istaknuo je i da je Uljaniku potrebno svježih 450 milijuna eura da bi se digao na noge.

- Mi sindikati trebamo biti i samokritični. Trebali smo reagirati već onda kad se kooperantima nije plaćalo. Mi smo postali glasni tek kada se stalnim radnicima nije isplatila plaća. Što se tiče prosvjeda koji se organizira u četvrtak, na njega nismo pozvani i ono što se govori da su radnici Uljanika nezaštićeni, nije istina. Iza radnika stoji njihova sindikalna organizacija. Vjerojatno su namjere dobre, ali put prema paklu popločen je dobrim namjerama, kazao je Bulić.

Što se pak tiče nakane dijela radnika, malih dioničara da daju protuprijedlog na skupštini da se ne ide u dokapitalizaciju, već da potencijalni investitor otkupi njihove dionice, Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata kazao je kako se time ne bi spasilo brodogradilište.

- To znači da bi taj novac išao u džepove radnika, a ne u poduzeće, kazao je.

Sva tri sindikata prozvala su upravo na odgovornost i smatraju da ako ju manipulirani nadzornim odborom i prikrivali podatke o dugovanjima, da trebaju odstupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:51