HOĆE LI PROMIJENITI MIŠLJENJE?

Još jedan ustupak: Četiri sindikata odreći će se jednog arbitrarnog mjesta u Vijeću ako njihovi kolege pristanu na arbitražu

 Admir Buljubašić / CROPIX

Sindikati liječnika, zaposlenih u zdravstvu, sindikati socijalne skrbi i kulture uputili su sindikatima znanosti, medicinskih sestara, osnovnog i srednjeg školstva prijedlog po kojemu bi u arbitražnom vijeću sjedila samo njihova dva predstavnika.

Drugim riječima, četiri sindikata koja su potpisala dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, odriču se jednog arbitrarnog mjesta u Vijeću ako njihovi kolege Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Anica Prašnjak i Branimir Mihalinec nakon toga pristanu na arbitražu.

- Ovo je još jedan ustupak koji smo spremni učiniti kako bi se krenulo s arbitražom i kako bi se konačno riješio problem dodatka TKU za javne službe. Prijedlog smo poslali ujutro i nadamo se da će ga kolege prihvatiti, rekla je predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Ivezić.

Sindikati koji su potpisali dodatak TKU osim toga, uputili su dopis Vladi u kojem traže da jednog neovisnog arbitra stručnjaka za radno pravo zamijene tri arbitra iz redova neovisnih ekonomskih stručnjaka.

- Profesor Viktor Gotovac rekao je da se u ovom slučaju ne radi o pravnom već o interesnom sporu, a ako je tako, neka onda o ovom slučaju odlučuju neovisni ekonomski stručnjaci. Osim toga, predloženi Viktor Gotovac i Ivana Vukorepa u sukobu su interesa jer kao zaposlenici Pravnog fakuulteta spadaju u zaposlene u javnim službama - rekla je predsjednica sindikata zaposlenih u zdravstvu Spomenka Abveršek.

Podsjetimo, na adrese osam sindikata javnih službi Vlada je jučer poslala prijedlog za izbor neovisnih arbitara. Predložili su dvoje stručnjaka za radno pravo sa zagrebačkog pravnog fakultetea, Viktora Gotovca i Ivanu Vukorepu. Sindikati imaju tri dana da se odluče o neovisnom arbitru. Hoće li četri sindikata koja još nisu potpisala dodatak TKU promijeniti mišljenje nakon ovog ustupka kolega koji su to već učinili Vilim Ribić mogao bi objaviti na današnjoj konferenciji za novinare.

Ispred Vlade u Arbitražnom vijeću sjedit će ministar rada Mirando Mrsić i potpredsjednik Neven Mimica koji je i šef Vladina pregovaračkog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:49