ŽELE ZA STOL, ALI

Mrsić: 'Danas pokrećemo proces otkazivanja kolektivnog ugovora!'

ZAGREB - Vlada je najavila otkazivanje Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, no zadužila je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava da pokrene postupak mirenja, što će biti i pokrenuto vrlo brzo, izjavio je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Istovremeno, pokrenut će se postupak pregovora o sklapanju novog novog TKU za javne službenike sa svim materijalnim pravima koja su u sadašnjem TKU i s aneksom kojim bi se regulirala neisplata nekih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, kazao je Mrsić u izjavi novinarima.

Mrsić je podsjetio da su dodatak TKU prihvatila četiri sindikata javnih službi, četiri nisu (tri obrazovanja i sindikat medicinskih sestara), da nije uspjela ni arbitraža, pa se dodatak TKU ne može primjenjivati na sve javne službenike i namještenika.

Na upit s kojim se datumom otkazuje TKU, Mrsić je odgovorio da danas nije dan s kojim se TKU otkazuje. Ne s današnjim danom, mi najavljujemo otkazivanje TKU i pokrećemo proceduru, nije danas dan kada se otkazuje. Želimo se pokušati izmiriti i pokušati još jednom sjesti za stol i naći zajedničku soluciju, rekao je Mrsić.

Postupak mirenja dio je procesa otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora, još jedna šansa da sjednemo za stol i pokušamo se dogovoriti, kazao je Mrsić, napominjući pritom kako za to nema vremenskog razdoblja.

Potvrdio je da će se s pregovorima o novom TKU čekati završetak procesa mirenja. Želimo još jednu šansu za razgovore i Vlada će pričekati ishod mirenja, rekao je Mrsić.

Najavio je kako će se kod pitanja vezanih za javni prijevoz predložiti da bude definiran kao i u ugovoru za državne službenike i namještenike za koji je Mrsić siguran da će biti potpisan u četvrtak, 2. kolovoza.

Također je najavio da će Vlada zadužiti nadzorna i upravna tijela ustanova i trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu da pokrenu pregovore sa socijalnim partnerima za promjene u kolektivnim ugovorima, a temeljem kolektivnog ugovora koji će se potpisati sa državnim službenicima i namještenicima.

Mrsić nije htio komentirati najave Matice hrvatskih sindikata da će zbog otkazivanja TKU ići na sudsku zaštitu. To je legitimno pravo sindikata, Vlada tu nema što dodati, kazao je.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić u telefonskoj je izjavi za Hinu rekao da sindikati Matice, kao ravnopravne stranke TKU-a, ne pristaju na njegovo raskidanje jer smatraju da za to nema razloga, te da ne žele ni pregovarati o novom kolektivnom ugovoru.

Mi smatramo da TKU i dalje vrijedi zato što se nisu stekli uvjeti za njegovo ukidanje, kaže Ribić.

Upozorava da bi Vlada, odnosno u konačnici porezni obveznici, mogli platiti cijenu Vladina avanturizma i neogovornog silništva.

Najavljuje, naime, sudske tužbe u slučaju kršenja TKU-a pri čemu je siguran u pozitivan ishod za sindikate.

Neslužbeno se doznaje da bi Vlada odluku o otkazivanju TKU za javne službe mogla donijeti na ovotjednoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:52