PLANINA SMRTI

JOŠ JEDNA TRAGEDIJA NA TRIGLAVU Planinarski vodič iz Zagreba doživio srčani udar i ostao na mjestu mrtav

    AUTOR:
    • Tomislav Kukec

  • OBJAVLJENO:
  • 13.08.2019. u 13:43

Triglavská jezera;slovinsko, dovolena (14.06.2017), Image: 338013954, License: Rights-managed, Restrictions: Při použití tohoto snímku povinnost uvést kredit ve formě: Filip Marvan / iDNES.cz / Profimedia, Model Release: no, Credit line: Profimedia, iDNES.cz
Profimedia, iDNES.cz

Triglavska jezera na kojima je došlo do tragedije

 

Samo desetak dana nakon što je na Triglavu u stravičnoj nesreći poginuo hrvatski vojnik, kapetan fregate Hrvatske ratne mornarice Slaven Sučević, ta slovenska planina odnijela je još jedan život.

U prijepodnevnim satima ponedjeljka na Triglavskim jezerima iznenada je preminuo 41-godišnji planinarski vodič iz Zagreba, član planinarskog društva Runolist, Nikola Kezele.

Kako doznajemo od predsjednika Runolista, Ante Tončija Buličića, prema prvim informacijama planinar je doživio srčani udar i na mjestu ostao mrtav.

- Išao je na Triglavska jezera sa suprugom, kćeri, šogoricom i njenim djetetom. Odjednom se to dogodilo i nije mu bilo spasa - rekao nam je šokirani predsjednik društva.

Kaže kako je Kezele bio relativno iskusan planinar i vodič-pripravnik, a uspon na Triglavska jezera smatra se veoma laganim, jednodnevnim izletom. Kezele je inače bio zaposlenik Hrvatskih cesta, a osim u planine, bio je i pasionirani zaljubljenik u pismo glagoljicu.

- Napravio nam je logotip na glagoljici, jedino smo društvo koje to imamo - otkriva nam Buličić.

Mjesto i vrijeme sahrane zasad nisu poznati. Obitelj je jučer još bila u Sloveniji radi obavljanja formalnosti oko preuzimanja tijela. Kezele je baš ovih dana trebao voditi jedan planinarski izlet, a u rujnu je trebao početi raditi i s polaznicima jesenske škole planinarenja. Sutra je u društvu trebao biti održan sastanak polaznika škole, no on je odgođen radi tragične smrti Nikole Kezelea.

Ovo je druga smrt hrvatskih planinara na Triglavu ovog mjeseca, ali i četvrti slučaj u kojem je na Triglavu život izgubio neki hrvatski državljanin u proteklih deset godina.

Podsjetimo, Nedjeljni Jutarnji pisao je kako je ta planina dosad odnijela 29 života u deset godina, a objavili smo tada i detalje stradavanja Zagrepčanina Petra Mandića koji je stradao 2014.godine, gotovo na identičan način kao i Sučević pri padu nedaleko vrha, na dijelu staze osiguranom klinovima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo