ODOBRIO ISPLATE

JOSIP BUDIMIR POD ISTRAGOMEkonomski strateg HDZ-a i HSLS-aPlesu nanio milijunsku štetu?

Ekonomist koji se spominje kao kandidat za ministra gospodarstva u vladi HDZ-a ističe da je riječ o progonu: ‘Ako sam zaista nešto i skrivio, zašto su čekali 10 godina da me osumnjiče?’
 Davor Pongračić/CROPIX

Glavnog HSLS-ova gospodarskog stratega Josipa Budimira, kojeg je predsjednik te stranke Darinko Kosor naveo i kao mogućeg ministra gospodarstva ako koalicija predvođena HDZ-om dođe na vlast, osim političkog angažmana na pisanju gospodarskog programa HDZ-ove koalicije čekaju i pravosudne brige.

Istraga u Gorici

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici protiv Budimira je prije desetak dana, dakle upravo u vrijeme sklapanja koalicijskog sporazuma između HDZ-a i HSLS-a, otvorilo istragu zbog sumnji da je 2005. kao predsjednik Nadzornoga odbora Zračne luke Zagreb (ZLZ) s tadašnjim direktorom ZLZ-a Boškom Matkovićem sklopio ugovor kojim je Matkoviću uz plaću osigurana vrlo izdašna otpremnina te godišnji bonusi, a čije odredbe Državno odvjetništvo smatra protuzakonitima.

Na taj je način, prema sumnji tužiteljstva, ZLZ oštećen za oko četiri milijuna kuna, a ta je ilegalna korist pribavljena Matkoviću. Budimiru se stavlja na teret da je potpisivanjem takvoga ugovora omogućio Matkoviću stjecanje nepripadne imovinske koristi, tj. da je kao predsjednik NO-a zloupotrijebio položaj i ovlasti, a Matkovića se sumnjiči za poticanje.

Naime, Račanova je Vlada 2000. zakonskom odredbom ograničila plaće državnih dužnosnika i predsjednika uprava javnih poduzeća propisavši da najviša plaća ne smije premašivati koeficijent pet.

Uprave 32 javna poduzeća, međutim, kako ona koja su poslovala s dobiti, tako i ona koja su bilježila gubitke, zaobilazile su tu restrikciju ugovaranjem izdašnih bonusa i otpremnina za najviše menadžere, a 2006. tu je odredbu iz Račanova mandata doveo u pitanje i Ustavni sud.

Bivšem predsjedniku NO-a zagrebačke Zračne luke Josipu Budimiru poznato je da je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici pokrenulo protiv njega istragu. Ovako je prokomentirao pokretanje istrage: “Kao predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Zagreb provodio sam odluke Nadzornog odbora.

To se vrlo jednostavno može provjeriti uvidom u zapisnike s rasprava vođenih na Nadzornom odboru, kao i u zapisnik o odluci da se gospodinu Matkoviću kao uspješnom direktoru Zračne luke koji je tu tvrtku izvukao iz gubitaka i doveo je do pozitivnog poslovanja i dobiti, ugovorom omogući godišnja nagrada za uspješno poslovanje”.

Pitanje kriterija

Da je nešto u tim ugovorima koje je NO tada potpisao s gospodinom Matkovićem bilo sporno, dodaje Budimir, valjda se ne bi čekalo gotovo deset godina da se to problematizira.

- Čudi me - ističe dalje Budimir - da DORH otvara istragu zbog jednog ugovora s predsjednikom Uprave za razdoblje u kojem je Zračna luka Zagreb ostvarila 150 milijuna kuna dobiti, ali da su istodobno nezainteresirani za poslovanje te tvrtke u 2013., u kojoj je ostvarila gubitak od 400 milijuna kuna.

Kaznena prijava protiv bivšeg predsjednika NO ZLZ-a Josipa Budimira i bivšeg predsjednika Uprave te tvrtke Boška Matkovića podignuta je u jesen 2009., nakon Matkovićeve smjene s njezina čela. Podigla ju je tadašnja uprava ZLZ-a predvođena direktorom Tončijem Pejovićem. Za pokretanje istrage u ovom slučaju tužiteljstvu je trebalo punih pet godina.

Zanimljivo je da se Zračna luka Zagreb, koja je prije pet godina podigla kaznenu prijavu protiv navedenoga dvojca 17. srpnja ove godine, s Matkovićem nagodila o isplati otpremnine i bonusa koje je potraživao. Nagodba je sklopljena pred Trgovačkim sudom u Zagrebu pred kojim je Matković nakon smjene 2009. tužio novu upravu zagrebačke Zračne luke, a Zračna luka mu uzvratila protutužbom pred istim sudom.

U nagodbi se Matković, kako doznajemo, odrekao dijela zateznih kamata koje su mu prema ugovoru pripadale, ali iznos koji mu je ZLZ ljetos temeljem pravomoćne odluke o nagodbi isplatio ostao nam je nepoznat.

Državnom je odvjetništvu poznato da su se ZLZ i njezin bivši direktor ljetos nagodili i da je ZLZ pred Trgovačkim sudom povukao protutužbu protiv Matkovića kojom je od njega potraživao 4,5 milijuna kuna.

Poslovna tajna

Sam Boško Matković u kratkom je telefonskom razgovoru za Jutarnji list potvrdio da se ljetos pred Trgovačkim sudom nagodio sa zagrebačkom Zračnom lukom kojoj je do svibnja 2009. bio na čelu, ali je odbio otkriti koliko je novca dobio, rekavši da to spada u sferu poslovne tajne, te da njegovi ugovori nikada nisu niti smjeli doći u javnost.

Za razliku od Josipa Budimira, Matković je u razgovoru ustvrdio kako nema pojma da je protiv njega otvorena istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:10