OSUĐEN ZA UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA

JOSIP PERKOVIĆ STIGAO U REMETINEC Redovnim letom Croatia Airlinesa sletio je u zračnu luku, odakle je pravosudnim kombijem krenuo za Zagreb

 
Pravosudni kombi ulazi u zatvor Remetinec
 Dragan Matic / CROPIX

NOVO 11:10 --> Josip Perković sletio je redovnim letom Croatia Airlinesa u zagreb, odakle je pravosudnim kombijem prebačen u Remetinec.

------------

9:57 --> Zrakoplov Croatia Airlinesa iz Muenchena u kojemu bi trebao biti Josip Perković, sletio je u zračnu luku Franjo Tuđman.

Zagreb, 110719.
Bivsi jugoslovenski i hrvatski obavjestajac Josip Perkovic, osudjen u Njemackoj zbog ubojstva Stjepana Djurekovica, prebacen je u Hrvatsku na odsluzenje kazne.
Na fotografiji: pravosudni kombi ulazi u zatvor Remetinec.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Zagreb, 110719.
Bivsi jugoslovenski i hrvatski obavjestajac Josip Perkovic, osudjen u Njemackoj zbog ubojstva Stjepana Djurekovica, prebacen je u Hrvatsku na odsluzenje kazne.
Na fotografiji: pravosudni kombi ulazi u zatvor Remetinec.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / CROPIX

Bivši jugoslavenski i hrvatski obavještajac Josip Perković, u Njemačkoj osuđen za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića, u četvrtak bi trebao doći na odsluženje kazne u Hrvatsku, kazao je njegov odvjetnik Anto Nobilo.

Potom će najvjerojatnije biti odvezen u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od kaznionica.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za sudjelovanje u Đurekovićevu ubojstvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uvjet da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. svibnja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u prosincu prošle godine njemačku kaznu doživotnog zatvora za sudjelovanje u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića preveo u 30-godišnju kaznu koju Perković treba odslužiti u hrvatskom zatvoru.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovu slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Mustaču koji je osuđen zajedno s Perkovićem, a i dalje je u Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao Županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina.

Zagreb, 030114.
Zatvor Remetinec.
Josip Perkovic je pusten iz Remetinca nakon sto je njegov odvjetnik, Anto Nobilo, podnio zalbu na odluku da mora biti u istraznom zatvoru do izrucenja Njemackoj. Perkovic je uhicen zbog sumnje za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Djurekovica.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Josip Perković

Obojica su se nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:03