ODREĐEN MU ZATVOR

JOSIP SAPUNAR PRIZNAO 'Oprostite, ali nisam ‘oprao’ pet milijuna eura, nego samo tri'

Koga je sve Sapunar na trosatnom ispitivanju utopio, može se samo nagađati
 Ranko Šuvar / CROPIX

Bivši član Uprave za financije HAC-a Josip Sapunar danas ujutro u prisutnosti svojih odvjetnika Veljka Miljevića i Gordana Pregleja iznosio je obranu, a premda je formalno saslušavan u zagrebačkom županijskom tužiteljstvu, neslužbeno doznajemo da je za slučaj pranja novca iz HGK te HAC-a od danas ujutro formalno nadležan USKOK.

Naime, iz dosadašnje istrage proizašlo je da ono što su radili Igor Premilovac, Zdenka Peternel i Davor Komerički ima obilježja organiziranog kriminala te im se na teret osim pranja novca stavlja i tzv. zločinačko udruživanje.

Nije pet, nego tri

Odvjetnik Miljević rekao je da je on aktivno iznosio obranu i nije uskratio odgovor ni na jedno pitanje tužiteljice. Neslužbeno doznajemo da je Sapunar navodno priznao da je posredovao u izvlačenju samo tri, a ne pet milijuna eura iz HAC-a i njegovih podizvođača, što bi značilo da je preostala dva milijuna eura preko tvrtki Igora Premilovca uz HGK i HAC prao i netko treći.

Koga je sve Sapunar na trosatnom ispitivanju utopio, može se samo nagađati. No zasad je poznato da je sa 6 tvrtki Igora Premilovca poslovni odnos imao sam HAC, te još pet njegovih podizvođača: Zagorje Tehnobeton, Viadukt, Osijek Koteks, Strabag te Granit Skopje. Zanimljivo je i to što je Premilovac svakom uzimao po 10 % provizije, jedino je Viaduktu naplaćivao 20 posto.

Državni tajnici

Da se radilo o zasebnom HAC-ovu crnom fondu ustvrdio nam je danas i bivši glavni rizničar HDZ-a Mladen Barišić, koji je USKOK-u prije tri godine priznao da je preko agencije Fimi-Media donosio novac Sanaderu i HDZ-u, među ostalim baš i iz HAC-a. - O ovome sam prvi put čuo iz medija - rekao nam je Barišić. Također prema neslužbenim informacijama, USKOK-ova istraga trenutno se usmjerava na dvojicu bivših državnih tajnika od kojih je svaki na svoj način bio povezan s cestogradnjom dok je resorni ministar bio Božidar Kalmeta.

Ide u Remetinec

USKOK je usprkos iscrpnoj obrani za Sapunara zatražio mjesec dana Remetinca, što znači da njegove navode nisu uzeli zdravo za gotovo. Županijski sud je prihvatio zahtjev USKOK-a i odredio Sapunaru mjesec dana istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:09