ISKAZ JOSIPA SAPUNARA

VIDEO: KAKO SAM IZ HAC-a IZVLAČIO NOVAC ZA HNS 'Milijun kuna sam donio u fasciklu, a Čačić me osobno nazvao da zahvali'

Josip Sapunar, ključni akter afere remorker koja je srušila Nadana Vidoševića, istražiteljima je ispričao da je za HNS obavljao usluge pranja novca za izbore

Je li Hrvatska narodna stranka (HNS) prije parlamentarnih izbora 2007. godine primila “crnu” donaciju od oko milijun kuna izvučenih u aferi Remorker, koja je stajala slobode Nadana Vidoševića, Zdravka Livakovića i nekolicine bivših direktora iz HAC-a?

Uplate uoči izbora

Jutarnji list već je ranije pisao tome kako je jedan od bivših članova uprave HAC-a Josip Sapunar ispričao kako je milijun kuna predao kasnije preminulom HNS-ovcu Stanku Kovaču. HNS je tada demantirao da su ikad dobili bilo kakva novčana sredstva mimo zakona.

No, u međuvremenu je Uskok proširio krak istrage u aferi Remorker, koji se odnosi na HAC, obuhvativši upravo izvlačenje ovog novčanog iznosa koje je išlo preko kooperanta brata Milivoja Mikulića iz HAC-a te Remorkera Igora Premilovca. I ne samo to. Ovoga puta okrivljeni Sapunar u priču o crnoj donaciji izravno je upleo i tadašnjeg šefa HNS-a Radimira Čačića. Jutarnji list došao je u posjed snimke tog Sapunarova iskaza u Uskoku.

- Po ranijem dogovoru s Mikulićem i Kovačem sav novac koji sam preuzeo od Premilovca odnio sam isti dan Kovaču u stan na Ksaveru u kojemu je stanovao. Novac je bio u kuverti u plavom fasciklu s gumicom. Drugi dan nazvao me gospodin Čačić i zahvalio mi na velikoj, velikoj pomoći HNS-u. Znači, to je bilo prije izbora 2007. godine... - izjavio je Sapunar na ispitivanju u Uskoku.

- ... govorimo li o Radimiru Čačiću?... - upitao ga je kasnije tužitelj.

- ... o Radimiru Čačiću... Sjećam se da me nazvao drugi dan popodne i zahvalio mi, kako je rekao, na velikoj, velikoj pomoći - ponovio je još jednom Sapunar, napominjući da je Stanko Kovač bio upoznat s time od koga zapravo stiže donacija.

Provizija od 20 posto

U nazočnosti svojih odvjetnika, pred upaljenim kamerama, potanko je ispričao kako je cijelu priču oko donacije pokrenuo Milivoj Mikulić, nekadašnji član uprave HAC-a. Sapunar je, kako je kazao, pitao Kovača bi li preuzeli donaciju od Mikulića i ljudi iz njegova okruženja, a nakon što je Kovač pristao, Mikulić je odredio preko kojega poduzeća će se ići i koliki će se iznos uplatiti. Bila je to tvrtka Palmir koja je, pojasnio je Sapunar, bila kooperant tvrtke Mikulićeva brata Dinarik. On je spojio vlasnika Palmira s Igorom Premilovcem te je sudjelovao i u prenošenju ugovora koje je, kako je istaknuo, osobno uzeo ili predao vlasniku Palmira na adresi njegova stanovanja u Vrapču. Nakon što je transakcija preko Premilovčeva Remorkera realizirana, Premilovac mu je, nastavio je Sapunar, donio novac i predao mu na ruke iznos umanjen za njegovu proviziju od 20 posto. I Sapunar je novac, a radilo se o apoenima u eurima, odmah proslijedio prema dogovoru ...

Otprilike tri godine kasnije obratio mu se, kaže Sapunar, vlasnik tvrtke Palmir Drago Paliska i molio ga da riješe problem s ugovorima s Premilovcem i lažnim fakturama za koje nije bilo odgovarajućeg pokrića u dokumentaciji. Sapunar ga je spojio s Premilovcem i uputio ga da oni to zajednički riješe.

- Nakon 2010. godine Paliska me kontaktirao i pitao bi li mogli otići u ministarstvo, kod tadašnjeg ministra Čačića ili u HNS, da mu se pomogne oko nekih poslova u Istri, oko dobivanja nekih certifikata, na što sam ja rekao da ne želim to više raditi. Odbio sam... - kazao je Sapunar, koji je nedavno nepravomoćno osuđen u aferi Fimi-Media zbog sudjelovanja u punjenju crne blagajne HDZ-a.

Čačić bez komentara

U toj je aferi, prema prvostupanjskoj presudi, iz HAC-a preko Fimi-Medije izvučeno oko 7,7 milijuna kuna, mahom za potrebe HDZ-a. U aferi Remorker u kojoj se očekuje da će Uskok uskoro podići optužnicu, obuhvaćeno je izvlačenje desetaka milijuna kuna državnog novca na projektima cestogradnje kroz uvećane cijene radova kao i nikad izvedene, a naplaćene radove. Novac se mahom izvlačio kroz fiktivnu suradnju s tvrtkama Igora Premilovca te se prao preko njegove češke tvrtke Remorker, o čemu postoji opsežna dokazna dokumentacija.

Za komentar izjave okrivljenog Josipa Sapunara upitali smo i Radimira Čačića. Javila se njegova suradnica iz nove Narodne stranke - Reformisti, saborska zastupnica Natalija Martinčević, koja nam je prenijela da Čačić ne želi komentirati takve navode.

- Rekao je da je naprosto bespredmetno komentirati takve izjave - prenijela je Natalija Martinčević.

Pritom je napomenula da u tom periodu Čačić nije bio predsjednik stranke zadužen za materijalno financijsko poslovanje već je to bila Vesna Pusić.

HNS negira da je primio 'crnu' donaciju iz HAC-a

ZAGREB - Iz HNS-a su sinoć odbacili medijske navode da je stranka, prema tvrdnjama bivšeg člana Uprave HAC-a Josipa Sapunara iz saslušanja pred Uskokom u aferi Remorker, primila "crnu" donaciju iz HAC-a uoči parlamentarnih izbora 2007.

"HNS nikada ni od koga nije dobio nikakva novčana sredstva mimo zakona i zakonskih odredbi. Svi sponzori i donatori HNS-a, radilo se o privatnim ili pravnim osobama, u svakom trenutku su objavljeni i dostupni javnosti na našoj web stranici", priopćila je Hini direktorica komunikacija HNS-a Renata Potočnik.

Komentar Roberta Bajrušija:

Tek treba utvrditi jesu li optužbe točne

Potvrde li se optužbe koje je u svojem svjedočenju iznio Josip Sapunar, Radimir Čačić naći će se u najtežoj situaciji otkako je ušao u politiku. Puno težoj čak i u usporedbi sa sudarom koji je skrivio u Mađarskoj, kada su poginule dvije osobe.

Jer ono je bio nesretan slučaj (što uopće ne isključuje Čačićevu odgovornost), a ovdje je u pitanju optužba za političku korupciju. U kojoj je zahvaćen i HNS, koji je tada predvodio Čačić. Razumije se da tek treba utvrditi govori li istinu Josip Sapunar, koji je ustvrdio kako je u predizbornoj kampanji 2007. odnio milijun kuna Stanku Kovaču u stan na Ksaveru, i poslije 24 sata navodno ga je nazvao Čačić i zahvalio “na velikoj, velikoj pomoći”.

Još uvijek je u pitanju optužba “riječ na riječ”. Kovač je u međuvremenu umro i kome vjerovati, Sapunaru ili Čačiću? Pod uvjetom da istraga nije ušla u trag tih milijun kuna i gdje su završili. Ali već i najava kako će USKOK uskoro podignuti optužnicu na kojoj bi se moglo naći njegovo ime Čačiću stvara golemi problem, i dodatno ga kompromitira. Iako se ni do sada nije mogao predstavljati kao moralni autoritet, ali ovo je istinski ozbiljna inkriminacija. Novi sudski proces, i to u godini parlamentarnih izbora, mogao bi definitivno uništiti Čačićev povratak u politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2023 07:21