IZAŠLA NA SLOBODU

Rimac: Zar vam ja izgledam da bih nekog optužila? Istina je, u zatvoru sam napisala knjigu

‘Točno je i da sam zatražila otpust iz ministarstva po principu 6+6, ali ne znam je li to realizirano‘
Josipa Rimac nakon izlaska iz pritvora
 Bruno Konjević/Cropix/Hajdi Karakaš Jakubin

Nakon četiri mjeseca provedena u remetinečkom pritvoru, bivša državna tajnica Josipa Rimac izašla je u 17.20 sati na slobodu.

Pred zatvorom ju je, osim mnogobrojnih novinarskih ekipa, dočekala odvjetnica Lidija Horvat s kojom se u vozilu dovezla i Rimčeva maloljetna kćer.

image
Josipa Rimac
Bruno Konjevic/Cropix

Otprilike pola sata od dolaska čekali su otpuštanje iz Remetinca nakon što su obavljene i sve ostale formalnosti poput klasičnih provjera je li možda na nekoj tjeralici.

S osmijehom na licu hodala je prema autu, a prije nego što je dala izjavu za medije, otrčala je u zagrljaj kćeri.

- Nakon 124 dana provedena u pritvoru, najvažnije mi je bilo zagrliti svoje dijete. Ovaj postupak nije tajan, ali istraga nije javna pa ne mogu ništa komentirati. Susretat ćemo se dalje kroz postupak i više ćete doznati. Moram reći da sam više detalja doznala od vas iz medija - rekla je Rimac naglasivši da je njezina moralna dužnost bila tražiti razrješenje u Ministarstvu kao i ispis iz stranke nakon 24 godine članstva.

image
Josipa Rimac
Bruno Konjevic/Cropix

Na upit o knjizi, otkrila je da ju je napisala, da će se zvati Mater, ćaća i 5 kćeri te da je posvećena roditeljima, ocu i majci koja je preminula od korone i sestrama.

Kazala je i da ju nitko od bivših kolega i prijatelja nije razočarao.

- Najvažnije je da uz vas ostaju obitelj i istinski prijatelji - rekla je Rimac.

image
Josipa Rimac
Bruno Konjevic/Cropix

- Točno je i da sam zatražila naknadu plaće po principu 6+6, ali ne znam je li to realizirano - rekla je Rimac i dodala da je surađivala sa svim tijelima od prvog trenutka i da će to raditi i dalje.

Upitana hoće li nekog optužiti, po funkciji iznad nje, skinula je naočale i rekla s osmijehom:

- Zar vam ja izgledam da bih nekog optužila?

image
Josipa Rimac
Bruno Konjevic/Cropix

Istražni zatvor Josipi Rimac posljednji je put produljen 28. kolovoza, a iako je sudac istrage tada prihvatio prijedlog Uskoka da zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke "iza rešetaka" ostane još dva mjeseca Josipi Rimac usvojena je žalba i ona treba biti puštena 29. rujna.

image
Josipa Rimac
Bruno Konjevic/Cropix

Njena odvjetnica Lidija Horvat potvrdila je da Uskok u međuvremenu nije tražio produljenje istražnog zatvora ni proširio istragu.

- Nakon njenog otpusta, ona mora doći malo k sebi. Nakon toga ćemo mi započeti kako spada pripremu njene obrane. Spis ima preko trideset tisuća stranica i trebat će to sve proći - rekla je Horvat za N1 te potvrdila kako je moguća nadopuna obrane.

Krajem kolovoza Uskok je i treći put proširio istragu protiv Rimac, a ona je i tada izjavila da se ne osjeća krivom.

Osim Rimac u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke u istom slučaju ranije bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija koji su pušteni da se brane sa slobode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:52