ZAJEDNIČKA IZJAVA

Josipović i Kosor političarima u BiH: Poštujte većinsku volju Hrvata, pustite HDZ u vlast

Josipović i Jadranka Kosor dali su potporu Republike Hrvatske euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine
Erdut, 121110.Danas je u Vinariji Erdut obiljezena 15. godisnjica potpisivanja Erdutskog sporazuma. 12. studenog 1995 godine potpisan je sporazum o mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova istocne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Na svecanosti su bili Ivo Josipovic predsjednik RH, Jadranka Kosor predsjednica Vlade, Luka Bebic, Vladimir Seks i ostali.Na fotografiji: Jadranka Kosor i Ivo Josipovic.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor jučer su se sastali s predsjednikom HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Draganom Čovićem i Božom Ljubićem.

Nakon toga su objavili “Zajedničku izjavu o potpori RH euroatlantskom putu BiH” kojom su još jednom jasno podržali cjelovitost BiH, ali i pozvali na formiranje vlasti “koja bi svojim sastavom bila reprezentativna političkoj volji konstitutivnih naroda i građana iskazanoj na izborima”.

Nova vlast

Tom izjavom i zajedničkim sastankom u zgradi Vlade premijerka i predsjednik Hrvatske dali su snažnu podršku dvjema najjačim strankama u BiH u vrijeme kad se u susjednoj državi pokušava formirati vlast bez tih stranaka. Zatražili su poštivanje većinske političke volje naroda u BiH, što znači da su podržali nastojanje dva HDZ-a da se vlasti u BiH ne formiraju bez njih, koji su dobili 90% hrvatskih glasova.

Vlast u BiH se ne može formirati od izbora u listopadu zbog sukoba tko će biti premijer : Zlatko Lagumdžija, šef SDP-a, stranke koja je dobila najviše glasova, inzistira da funkcija predsjednika Vijeća ministara pripadne njegovoj stranci, a u HDZ-u traže da predsjedavajući bude Hrvat, ali ne iz SDP-a nego iz stranke koja je dobila najviše hrvatskih glasova.

Politički dogovor

Kosor i Josipović poručuju kako Hrvatska smatra da se održivi politički dogovor o ustroju BiH i mehanizmima zaštite konstitutivnih naroda može stvoriti jedino dogovorom unutar same BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:49