ŠEF DRŽAVE PORUČUJE

Josipović: Ne napadajte sada Bajića, čvrsto je zajašio konja korupcije

 AP

NEW YORK - Izjava predsjednika Ive Josipovića kako su napadi na Mladena Bajića, u suštini, pokušaji da se zaustavi rješavanje velikih korupcijskih skandala u Hrvatskoj, tumači se kao izravna, snažna i dosad nezabilježena politička podrška naporima cijelog DORH-a i državnog odvjetnika Mladena Bajića u provođenju krucijalnih istraga protiv pojedinaca i skupina koje su još uvijek dio ili su bili dio vladajuće stranke.

Šef države Josipović, danas je u New Yorku izjavio, komentirajući zahtjeve za Bajićevom ostavkom kako "ne bi bilo dobro da upravo sada, kada je čvrsto zajašio konja korupcije, i kada su pokrenuti neki važni predmeti i istrage da se državnog odvjetnika napada iz nekih trećih razloga.“

Napad na Bajića, tvrdi predsjednik, napad je na želju da se raspletu korupcijski skandali u Hrvatskoj. Ivo Josipović je izrazio punu podršku premijerki Kosor, Mladenu Bajiću i pravosuđu u cjelini na "nultoj toleranciji prema korupciji“ i naporima za njezino suzbijanje.

U dobro obavještenim krugovima već se neko vrijeme spominje nezadovoljstvo jednog dijela HDZ-a zbog načina na koji DORH istražuje neke od najvažnijih korupcijskih afera.

Politički pritisak na Bajića iz tih krugova jača kako se istrage približavaju viđenijim članovima stranke.

Sasvim je očito da, u dijelu stranke na vlasti, raste zabrinutost zbog mogućnosti da u antikorupcijskim istragama DORH-a budu zahvaćeni još neki visokopozicionirani HDZ-ovci, a pogotovo bivši premijer Sanader. U tim krugovima to se tek drži pitanjem dana.

Nezadovoljstvo Bajićem dijelom se proteže i na premijerku Kosor. Njezino tumačenje da je stranka jača ako se razrješe sve afere koje se vezuju uz članove HDZ-a doživljava se, većim dijelom, kao njezin obračun sa Sanaderovim ljudima i politička slabost koja će, naposlijetku, uništiti svaki krediblitet stranke.

S druge strane, sve se snažnije kritizira novi Zakon o kaznenom postupku koji je, velikim dijelom, zaslužan za početak ozbiljnog obračuna s korupcijskom mrežom u Hrvatskoj. Dug i mukotrpan put njegova usvajanja često je bio osporavan djelovanjima različitih interesnih skupina u vlasti i izvan nje. Sada kad je zakon učinkovito omogućio DORH-u borbu protiv korupcije spominje se da su toj instituciji date prevelike ovalsti.

O svemu tome je izvještena i Viviane Reding, potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe, tijekom nedavnog boravka u Zagrebu. Viviane Reding iskazala je punu podršku hrvatskim državnim institucijama u borbi protiv korupcije i pohvalila novi, efikasni, zakonski okvir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:24