PORUKA PREDSJEDNIKA

Josipović: Ovo je vaša zemlja, tu ste vi gospodari

Treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović prisegnuo je danas točno u podne na Markovu trgu
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Ivo Josipović je danas točno u 12 sati i osam minuta izgovorio: “Tako mi Bog pomogao” i postao treći hrvatski predsjednik. Iako formalno na dužnost stupa večeras u ponoć, upravo osam minuta nakon podneva na Markovu trgu pred 1100 uzvanika i nešto manje okupljenih građana Josipović se prisegom obvezao na vjernost hrvatskom Ustavu.

Pročitajte u cijelosti inauguracijski govor Ive Josipovića

- Služit ću vama, služit ću našoj zemlji - obećao je novi predsjednik na kraju prvog obraćanja javnosti dok su uz njega na pozornici ukrašenoj sa 400 bijelih amarilisa i osam hrvatskih zastava stajale supruga Tatjana i kći Lana. Istu je poruku Josipović poslao i u izbornoj noći 10. siječnja. Ceremonija svečane inauguracije na Markovu trgu službeno je počela pet minuta prije podneva kada je, kao posljednji gost, stigao predsjednik Stjepan Mesić sa suprugom Milkom. U isto je vrijeme policijski helikopter nadletio Markov trg.

Posljednji ‘tihi prijavak’

- Svi ostali uzvanici svoja su mjesta počeli zauzimati već od 11.10 sati.

Mesić je posljednji put kao vrhovni zapovjednik prošao pokraj Počasne bojne i obavio tzv. tihi prijavak. Sjeo je u prvi red gdje su već bili predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić te roditelji Ive Josipovića, Ante i Milica. Točno u podne, nakon što je puknuo Grički top i zazvonila zvona crkve Svetog Marka, Josipović je sa suprugom i kćeri Ćirilometodskom stigao na Trg.

Govor od 17 minuta

Josipović je od Vranicanijeve poljane kroz narod došetao do Markova trga. No, okupljenih građana nije bilo previše. Svi koji nisu bili uzvanici do Markova trga mogli su doći jedino Ćirilometodskom, a ona nije bila ni dopola puna.

- Dolazi gospodin Ivo Josipović, izabrani predsjednik Republike Hrvatske, sa suprugom i kćerkom - najavio je u 12 sati i dvije minute Tarik Filipović. Josipovićev je s obitelj po crvenom tepihu stigao do pozornice i tada su Zbor Ivana Gorana Kovačića i Zvjedice otpjevali “Lijepu našu”.

- Na pozornici su ga dočekali i svi suci Ustavnog suda predvođeni predsjednicom Jasnom Omejec pred kojom je Josipović ponavljao prisegu. Da ga je tresla trema vidjelo se na njemu, a i povremeno je s papira čitao tekst prisege. Unatoč tome dva je puta pogriješio: najprije je rekao samo predsjednik, a ne i predsjednik Republike Hrvatske, a drugi put je umjesto države Hrvatske rekao Republike Hrvatske.

Nakon čestitke supruge i kćeri Josipović je održao svoj prvi govor od čak 17 minuta. Nekoliko puta praćen je aplauzom, ali ipak bez prevelike euforije.

Obasjalo ga sunce

- Inzistirat ću na sustavu u kojem će biti kristalno jasno da se korupcija i kriminal ne isplate. Vratit ćemo ljudima vjeru u to da se poštenje i odgovornost isplate. Ni u jednom trenutku ne zaboravite da je ovo vaša zemlja, u vašim rukama i da nema drugog gospodara osim vas! Svaki dan svog mandata vodit ću se ovom istinom: vaša dobrobit moja je dužnost i cilj mog djelovanja - rekao je Josipović. Upravo su te njegove poruke pozdravljene aplauzom okupljenih.

Čim je Tarik Filipović proglasio završetak inauguracije, nad Markovim trgom zasjalo je sunce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:52