HRVATSKA JE IZABRALA

Josipović uvjerljivo pobijedio, za Bandića samo Lika i dijaspora

 Vjekoslav Skledar / CROPIX

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je SDP-ov kandidat Ivo Josipović na izborima dobio 60,29 posto glasova dok je njegov konkurent Milan Bandić dobio 39,71 posto.

Beškerova riječ dana: Pobjeda

Josipović je slavio i u svim županijama Hrvatske osim u Ličkoj-senjskoj gdje je Bandić slavio s 51,94 posto glasova. U toj je županiji obrađeno 122 od 123 biračkih mjesta.

Bandić je, očekivano, uvjerljivo slavio u dijaspori. Josipović je pak najuvjerljivije pobjede odnio u Istri, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji u kojima je pridobio više od 80 posto glasova.

Glasovanju je pristupilo 2.251.955 ili 50,23 građana Hrvatske dok je važećih listića bilo 2.221.002 ili 98,64 posto.

U Bandićevu je Zagrebu Josipović slavio, čak mu je 62,19 posto dalo svoj glas. Gradonačelnik je od svojih građana osvojio 'tek' 162.825 glasova ili 37,81 posto.

U navedenim je rezultatima obrađeno 6848 od 6863 biračkih mjesta u Hrvatskoj.

>> Precizan pregled glasova po izbornim jedinicama

Dragi prijatelji, građani i građanke Hrvatske, zahvaljujem što se glasali i dali svoj glas za onoga za kojeg ste mislili da je bolji. Danas je bio praznik demokracije, birao se predsjednik, no sačekajmo službene rezultate i onda ćemo proslaviti. Želio bih zahvaliti ljudima oko sebe koji su iznijeli veliki teret kampanje. Hvala i svim protukandidatima, iz prvog i drugog kruga. Nadmetali smo se i vidjet ćemo u ponoć tko je pobijedio - izjavio je Ivo Jospović u svom prvom izlaganju nakon službenog završetka glasovanja.

Predsjednički kandidat je tijekom govora bio vrlo siguran, euforičan i samopouzdan, no još nije htio govoriti o 'definitivnoj pobjedi' već je samo rekao: 'Čekajmo ponoć'.

Sličnu je izjavu ranije objavio na Facebooku gdje je rekao: 'Prijatelji, hvala svima!!!! Molim za još malo strpljenja do objave prvih neslužbenih rezultata iz DIP-a. U ponoć ću se obratiti svima i putem TV-a, ali i vama svima putem Facebooka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:04