INTERVJU

JOSIPOVIĆ ZA GLOBUS 'Da, premijer mi je u telefonskom razgovoru spomenuo smjenu Saše Perkovića...'

'Kao predsjednik, ne mogu se upuštati u formiranje novih političkih struja ili stranaka. Ali, kad mi prođe mandat – tko zna što ću raditi'
 CROPIX

Na stolu u uredu predsjednika Republike zdjela s ledom. Između sastanaka Ivo Josipović stavlja hladne obloge na desno oko, s kojim nakon jednog zdravstvenog incidenta zna imati problema. Šalimo se da su natečeni kapci posljedica batina. U tom tonu pitam je li se možda potukao sa Zoranom Milanovićem. Aludiram na ozbiljan sukob koji je izbio između predsjednika i premijera prošli tjedan.

Naime, nakon što je Josipović kratko najavio svoju inicijativu za rješenje napete situacije u Vukovaru, zamjerajući Vladi da je u postupku postavljanja dvojezičnih ploča u tom gradu nedostajalo razgovora, Milanović je otvoreno i vrlo grubo tu ponudu odbacio kao potpuno nepotrebnu , piše Globus.

Usto je kao neimenovani izvor iz Vlade šefu države preko medija poručio da bi zbog slučaja Josipa Perkovića morao smijeniti njegova sina, a svog savjetnika Sašu Perkovića. Josipović je prepoznao Milanovićev rukopis i odgovorio jednako oštro. Dan kasnije, na početku intervjua, kaže mi da situaciju dalje ne želi šiljiti.

Rekli ste ovih dana da je Hrvatska u svojevrsnoj talačkoj krizi. Što ste tom metaforom zapravo mislili?

- Mislio sam na to da smo povodom zakona o europskom uhidbenom nalogu sasvim nepotrebno ušli u klinč s Bruxellesom. Razumijem, naravno, ciljeve koje Vlada želi postići inzistirajući na ravnopravnosti država i građana u Europskoj Uniji. Ali, način na koji se to htjelo ostvariti nije racionalan. Drago mi je da je Vlada sporni zakon ipak odlučila promijeniti.

Kako je uopće moglo doći do takve situacije?

- Posve sam siguran da nitko nije imao namjeru bilo koga štititi, kao što se sada imputira. Takvu mogućnost demantira i Vladina namjera da se promjenom Ustava onemogući zastara politički motiviranih ubojstava. Pretpostavljam da je netko, i to ne na visokoj političkoj razini, jednostavno želio promijeniti određene nelogičnosti u režimu europskog uhidbenog naloga, ne vodeći računa o obavezama koje je Hrvatska preuzela u pristupnom procesu. Poslije je to postala “tema”…

Pitanje se ne odnosi toliko na promjenu zakona koliko na kasnije Vladino ukopavanje u kontriranju Europskoj komisiji?

-Istina, može se govoriti o pretjeranoj upornosti da se istraje na pogrešno odabranom putu. Pogotovo jer se isti cilj može s istim izgledima na uspjeh ostvariti i primjenom mehanizama sukladnih pravilima ponašanja u Europskoj Uniji. Ali određenih je nekorektnosti bilo i s druge strane. Hrvatska je u vrlo kratkom vremenu izvršila veći broj europskih uhidbenih naloga i sasvim sigurno nije zemlja koja namjerava ne poštovati svoje obveze.

Jeste li s premijerom razgovarali o promjeni takozvanog Lex Perković?

- Još početkom srpnja javno sam rekao: ako smo pogriješili, mislim da to treba popraviti. Sada je cijeli slučaj dobio potpuno nepotrebne dimenzije. Različite su ga političke opcije iskoristile za svoje stranačke ambicije i ciljeve. S jedne strane, oporba optužuje vladajuću koaliciju da pokušava zaštititi navodne počinitelje zločina u bivšoj državi. S druge strane, Vlada tvrdi da se bori za ravnopravnost Hrvatske te će radi progona političkih zločina mijenjati Ustav. U nekoliko sam navrata upozorio da se isti princip mora primjenjivati prema zločinima svih boja, od crvenih do crnih.

...

Pojavila se informacija da ste prethodno s premijerom Milanovićem razgovarali i dogovarali smjenu Saše Perkovića?

- Da, premijer je to pitanje, gotovo usput, otvorio u jednom telefonoskom razgovoru, ne na sastanku, kako je pisalo u Večernjem listu. Ali niti je on inzistirao, niti sam ja takvo što prihvatio.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:57