VELEPOSLANIK NA SUDU

'Jurica je preplatio 21.000 dolara, država mu to nikada nije vratila'

 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Suđenje Nevenu Jurici, bivšem veleposlaniku RH u SAD-u i voditelju stalne misije pri Ujedinjenim narodima u New Yorku počet će 24. ožujka u 9 sati. Tako je danas na pripremnom ročištu odlučio Ivan Turudić, sudac zagrebačkog Županijskog suda koji će suditi Jurici zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Jurica je prema optužnici USKOK-a koja je podignuta 20. studenog prošle godine 120.000 američkih dolara potrošio na troškove reprezentacije, a tijekom istrage Jurica je podmirio navedeni iznos. No, ipak je prijavljen za zlouporabu položaja jer je troškove napravio bez valjane dokumentacije.

Na jutrošnjem pripremnom ročištu na kojem se pojavio i Jurica odlučeno je koji će se dokazi izvoditi tijekom suđenja, pa će se tako saslušati troje svjedoka.

Tijekom USKOK-ove istrage, financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem utvrđeno je da se radi o otprilike 20.000 dolara manjem iznosu koji je naš bivši veleposlanik potrošio za vlastite potrebe. Ali, ispostavilo se da nije Jurica jedini trošio nenamjenski. I jedna službenica Veleposlanstva očito je krenula šefovim putem, ali se zadržala na nekoliko tisuća američkih dolara, koje je prisvojila. Tako će svog bivšeg šefa očito slijediti i sada, jer i nju čeka kazneni postupak zbog prisvajanja državnog novca.

Nevena Juricu USKOK tereti da je spomenuti “trošak” napravio tijekom 2007. i 2008. godine. Oko 90.000 dolara potrošio je za plaćanje privatnih računa, odnosno kupujući robu široke potrošnje te podižući gotovinu na bankomatima. Usto je još oko 30.000 dolara uzeo iz blagajne. Te je izdatke pokušao prikazati namjenski potrošenima navodeći u odgovarajućim obrascima lažnu svrhu. Međutim, nije prilagao originalne račune, pa ni slipove kartica.

Službenici Ministarstva, koji su kontrolirali financijsku dokumentaciju, uočili su takve brojne nedostatke. Na što je Jurica potrošio novac koji je podizao na bankomatima, može se samo pretpostaviti. No, neslužbene informacije da je Jurica puno trošio po američkim kockarnicama podudaraju se dijelom podataka o lokacijama bankomata s kojih je novac podizan. Las Vegas. Navodno je radi ovisnosti o kocki svojevremeno podizao i kredite, ali krajem prošle godine račun mu je bio na nuli, bez dozvoljenog prekoračenja.

Odlazeći s ročišta zatvorenog za javnost Jurica nije želio dati izjavu, dok je njegov branitelj ustvrdio kako je dug prema državi u cijelosti vraćen. Štoviše, Madunić tvrdi da je Jurica pritom i preplatio 21 tisuću dolara. Kazao je da će tijekom postupka dokazati da nije htio "ništa za sebe".

- Cijela suština je da dokumentacija nije bila kompletirana i da nam nisu priznali određene troškove. Kada je unutarnja kontrola, prije kaznene prijave, utvrdila da postoje određeni troškovi koji nisu valjano pravdani, moj branjenik je to platio. Pritom je i preplatio 21 tisuću dolara koji mu nikada nisu vraćeni - rekao je Madunić.

Jurica u svojim mandatima ni inače nije bio štedljiv. Dok je bio u Washingtonu, prekoračio je planirane troškove reprezentacije za više od 200 posto, a u Stalnoj misiji pri UN-u proračun je probio za oko 180 posto.

Neven Jurica se prilikom ispitivanja u prostorijama USKOK-a branio šutnjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:29