USKORO ODLUKA

JUTARNJI DOZNAJE: SVE JE SPREMNO ZA VELIKO MEDIJSKO PREUZIMANJE Vijeće spremno odobriti prodaju Nove TV vlasniku N1 televizije?

Vijeće za elektroničke medije (VEM) bi, prema neslužbenim informacijama koje je dobio Jutarnji list, danas ipak moglo odobriti United Groupu u čijem sastavu je i N1 televizija kupnju etablirane nacionalne televizije u Hrvatskoj - Nove TV. Vijeće je o tome trebalo raspravljati i odlučiti na jučerašnjoj sjednici, ali to nije učinilo već je odluku, tvrde naši neslužbeni izvori, odgodilo za danas u 13 sati.

U VEM-u su nam jučer službeno potvrdili samo to da nikakvu odluku vezanu uz odobravanje ili neodobravanje kupnje Nove TV nisu donijeli, kazavši da to “nije bilo predmetom odlučivanja na sjednici Vijeća za elektroničke medije”. Glasnogovornica Agencije za elektroničke medije Sanja Pančić kazala je tek to da će VEM odluku donijeti “u zakonskom roku”.

Suprotna odluka

Naši neslužbeni izvori, međutim, tvrde da je odluka o prodaji Nove TV United Groupu, koji je u većinskom vlasništvu američkog investicijskog fonda KKR, odgođena samo za jedan dan te da je njezinu odgodu zatražio predsjednik Vijeća za elektroničke medije Damir Hajduk. A stručne službe Agencije za elektroničke medije u predloženoj odluci, tvrde naši izvori, konstatiraju da nema nikakvih pravnih prepreka da United Group, vlasnik N1 televizije, preuzme vlasništvo nad Novom TV.

Donese li danas VEM odluku kojom će odobriti da vlasnici N1 televizije preuzmu Novu TV, bit će to odluka posve suprotna onoj koju je to Vijeće jednoglasno donijelo prije četiri mjeseca. Na sjednici 14. studenoga lani VEM je odlučio kako ne postoje uvjeti da United Group kupi Novu TV, i to zbog nedopuštene koncentracije vlasništva zabranjene odredbom Zakona o elektroničkim medijima.

U 61. članku toga Zakona stoji da operater koji obavlja djelatnost audiovizualnog i radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i radija te pružatelj drugih medijskih usluga. Jedna od članica United Groupa, stajalo je u tadašnjoj odluci Vijeća, kontrolira četiri tvrtke koje su aktivne u proizvodnji i emitiranju televizijskih kanala i na području Hrvatske, među kojima je i Totalna televizija d.o.o.

Politički razlozi

Prema VEM-u, Totalna televizija d.o.o. mrežni je operator u smislu Zakona o elektroničkim komunikacijama ovlašten za pružanje javnodostupnih telefonskih usluga u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, usluga prijenosa slike i govora i zvuka putem elektroničkih komunikacijskih mreža te usluga pristupa internetu. Vijeću je to bio razlog da konstatira kako United Group zbog vlasništva nad tvrtkom Totalna televizija d.o.o. ne može biti nakladnik medija, tj. ne može kupiti Novu TV.

Međutim, u studenome lani kad je Vijeće donijelo tu odluku, u medijskim krugovima su se uz pravne neslužbeno spominjali i politički razlozi odbijenice. Moglo se tada čuti da u vrhu aktualne vlasti postoje snažni otpori jačanju utjecaja vlasnika N1 na hrvatskom medijskom prostoru.

U minula 4 mjeseca United Group je prodao Totalnu televiziju d.o.o. kako bi Vijeću izbio argument o nedopuštenoj koncentraciji. U odluci koju su stručne službe VEM-a predložile za jučerašnju sjednicu toga tijela stoji da više nema nikakvih pravnih prepreka da United Group kupi Novu TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:22