PRIJELOMNI TRENUCI

JUTARNJI DOZNAJE: ANTE RAMLJAK PODNIO OSTAVKU U Banskim dvorima cijelu večer sastanci o budućnosti Agrokora, traži se novi izvanredni povjerenik

 
 Ranko Šuvar / CROPIX, Darko Tomaš / CROPIX

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak u utorak kasno poslijepodne premijeru Andreju Plenkoviću podnio je pisanu ostavku. Učinio je to, kako također doznajemo, nakon sastanka na kojem su raspravljali o toj ostavci i o budućnosti Agrokora. U utorak nešto prije ponoći i službeno je potvrđeno da je Ramljak dao ostavku.

Ramljak je iz zgrade Vlade izašao oko 21:20, i to na stražnji izlaz, a pola sata kasnije na izlazu iz Banskih dvora pojavila se i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

- Sve ćete doznati u srijedu, jedino je što je Dalić rekla novinarima prije nego što je sjela u službeni automobil.

Zagreb, 200218.
Trg svetog Marka.
Potpredsjednica Vlade Martina Dalic izlazi iz zgrade Vlade  nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovicem s izvanrednim povjerenikom Vlade u Agrokoru Antom Ramljakom i predstavnicima vjerovnika Agrokora. 
Na fotografiji: Martina Dalic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
Zagreb, 200218.
Trg svetog Marka.
Potpredsjednica Vlade Martina Dalic izlazi iz zgrade Vlade  nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovicem s izvanrednim povjerenikom Vlade u Agrokoru Antom Ramljakom i predstavnicima vjerovnika Agrokora. 
Na fotografiji: Martina Dalic.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Isto je brojnim okupljenim novinarima kazala i glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, dok je premijer novinare izbjegao napustivši Banske dvore automobilom.

Zagreb, 200218.
Trg svetog Marka.
Sastanak Vlade Martina Dalic s premijerom Andrejom Plenkovicem, izvanrednim povjerenikom Vlade u Agrokoru Antom Ramljakom i predstavnicima vjerovnika Agrokora. 
Na fotografiji: sluzbeni Audi A8 koji koristi Andrej Plenkovic izlazi iz dvorista zgrade.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX
službeni Audi A8 koji koristi premijer

Sve su manji izgledi da predsjednik Vlade još uvijek kalkulira o tome hoće li prihvatiti Ramljakovu ostavku. Neslužbene informacije govore kako je počela potraga za novim izvanrednim povjerenikom.

Kritičan dan

Tijekom čitavog utorka u Banskim su se dvorima održavali sastanci članova Vlade na temu stanja u Agrokoru, a Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, još je jednom javno korio Antu Ramljaka zbog lukrativnih savjetničkih naknada za njegovu bivšu tvrtku Texo Management. Navodno je Ramljak još prije desetak dana kuvertirao ostavku predsjedniku Vlade te mu je tada rekao i da ako ga se smijeni, novom povjereniku da još šest mjeseci za sklapanje nagodbe vjerovnika, jer će mu trebati vremena da uđe u posao povijesno najsloženijeg restrukturiranja neke kompanije u ovom dijelu Europe.

Doduše, Ramljak je tada smatrao da će Plenković, ako smijeni njega, smijeniti ne samo i savjetnike iz redova njegove bivše tvrtke i njegovih poznanika, već i tvrtku AlixPartners, glavnog savjetnika u procesu restrukturiranja Agrokora. Neslužbeno doznajemo, ako Ramljak da ostavku, to će sa sobom “povući” i smjenu njegove domaće savjetničke ekipe, a ne i AlixPartners, no to su možda samo nade Banskih dvora i svih uključenih u ovaj proces.

Negodovanja

Predstavnici velikih dobavljača izražavali su u utorak navečer veliko nezadovoljstvo mogućom smjenom Ramljaka jer iako je Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica velikih dobavljača u privremenom Vijeću vjerovnika u prosincu podrapala prvotni Ramljakov plan nagodbe vjerovnika, navodno su nakon toga kompromisni modeli nagodbe išli u korist dobavljača, što sada dobrim dijelom pada u vodu. Ili će, u najbolju ruku, trebati opet te pregovore početi iznova voditi.

Podsjetimo, posljednjih se dana vodi veliki “rat” između dobavljača i financijskih vjerovnika o tome tko će plaćati savjetnika Vijeću vjerovnika u sklopu formalnih pregovora oko nagodbe vjerovnika, a dobavljači šalju signale kako upravo financijski vjerovnici “ruše” Ramljaka. Naravno, to je vrlo čudno u svjetlu stalnih optužbi da je Ramljak jako pogodovao baš financijskim vjerovnicima, pogotovo onima koji su sudjelovali u roll-up kreditu vrijednom 1,06 milijardi eura, od notornog Knighthead Capital Managementa, preko ruske VTB banke, do domaće Zagrebačke banke.

Očigledno je da u ovom procesu postoji toliko isprepletenih interesa da u svakoj idućoj minuti dojučerašnji “neprijatelji” postaju prirodni saveznici, i obrnuto. Ipak, čini se da je posljednji “začin” čitavom procesu dalo aktivno uplitanje sutkinje Trgovačkog suda koja vodi ovaj proces “u svoj posao”, što je rezultiralo obratom u nizu do sada neproblematiziranih procesnih radnji. Tako je “odjednom” došlo do toga da u glasanju za nagodbu neće moći sudjelovati sudionici roll-upa u onom dijelu u kojem im je formalno plaćen dio potraživanja, kao ni dobavljači u onom dijelu u kojem im je plaćen dio potraživanja.

Uostalom, u lex Agrokor ne spominje se mogućnost ostavke izvanrednog upravitelja, već se samo u članku 15. navodi da u slučaju opoziva i zamjene izvanrednog povjerenika “Sud može opozvati izvanrednog povjerenika te imenovati novog u bilo koje doba, na prijedlog Vlade RH”. Dakle, i tu sud ima svoju ulogu, a sjetimo se na ovom mjestu kako je kreditom o roll-upu određeno da i u slučaju da Vlada ili sud smijene Ramljaka, ti kreditori mogu, ako se ne slože s izborom novog povjerenika, čitav kredit od 1,06 milijardi eura aktivirati i poslati Agrokor u stečaj.

Zbog toga će premijer itekako morati o idućim koracima voditi računa i o stavovima roll-up kreditora, iako je i tim vjerovnicima, kao i svima drugima, vjerojatno ipak najviše stalo da se proces sklapanja nagodbe realizira u što kraćem roku, i da se u svakom slučaju izbjegne stečaj.

Produžetak

A podsjetimo, Ramljak je prošlog tjedna bio najavio da će tražiti produženje koje dopušta lex Agrokor, a to je do 10. srpnja ove godine. Naravno, sada se otvara i mogućnost izmjene zakona i dodatnog produženja tog roka. Ušli smo, dakle, u vrlo nestabilno razdoblje restrukturiranja Agrokora, a toga su svjesni svi vjerovnici, Vlada, premijer, Agrokorovi poslovni partneri, ali i međunarodna financijska investitorska zajednica, koja će “morati” nakon sklapanja nagodbe refinancirati kredit od 1,06 milijardi eura, dati još nekoliko stotina milijuna eura za obrtni kapital za Agrokorove tvrtke, a sve to po cijeni koja neće biti destruktivna za Agrokor.

Nije potrebno naglašavati da je i bez te “političke” ostavke taj proces bio u vrlo ranjivom stadiju, za koji je kao rješenje predložen “Daytonski model” izoliranja vjerovnika, kako bi daleko od svih mogli donijeti glavne obrise nagodbe. Da, nagodba vjerovnika i dalje ostaje “Sveti gral” ovog, kao i svakog drugog predstečajnog procesa, ali sada će za dostizanje tog cilja vjerovnici morati uložiti još veće napore kako bi to realizirali, a na sutkinji Nevenki Siladi Rstić ostaje velika uloga da se sve vodi sukladno lex Agrokor i Stečajnom zakonu.

O tome što će reći politika trebali bismo saznati već ove srijede, ali ako premijer prihvati Ramljakovu ostavku, čeka ga iznimno velika odgovornost da što prije pronađe njegovu zamjenu koja će biti prihvatljiva i roll-up kreditorima, i koji će biti dovoljno sposoban da se ubaci u žrvanj lex Agrokor i brzo pohvata sve konce. Ako je za početak procesa lex Agrokor bio potreban Sveti Ante, idući povjerenik morat će svući Nebo na Zemlju da taj proces uspije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:16