EKSKLUZIVNO

Jutarnji doznaje: EU želi više presuda za korupciju na visokoj razini!

Europska komisija će ovo izvješće usvojiti i objaviti u utorak, 9. studenog, a mi donosimo najvažnije naglaske iz izvješća
European Union Commission President Jose Manuel Barroso (R) shakes hand with Croatia's Prime Minister Jadranka Kosor (L) prior to their meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, on October 25, 2010. Croatia welcomed on October 25 a European Union decision to examine Serbia's candidacy for admission, saying it would help stability in the volatile Balkans region, the foreign ministry said. Croatia is the most advanced on the path towards joining the EU, hoping to gain admission to the 27-nation bloc by 2012.AFP Photo/Thierry Charlier
 AFP

BRUXELLES - Hrvatska već ispunjava političke kriterije za članstvo, i dalje je funkcionirajuće tržišno gospodarstvo, u mnogim je poglavljima svoje zakonodavstvo već prilagodila zajedničkoj pravnoj stečevini EU i uglavnom je spremna za članstvo. Sve su to pozitivne konstatacije iz ovogodišnjeg izvješća o napretku Hrvatske koje će Europska komisija usvojiti i objaviti u utorak 9. studenog, a čiji je draft, iako je to zasad povjerljiv dokument, Jutarnji list dobio na uvid. No, ni ove godine izvještaj, koji će vjerojatno biti zadnji prije završetka pregovora o članstvu, nije mogao proći bez kritika i upozorenja.

Povratak izbjeglica

Pozitivni dijelovi su i očekivani s obzirom na to da je Hrvatska već u završnoj fazi zaključenja pristupnih pregovora iako u ovogodišnjem izvješću i u strategiji proširenja nema više ciljanih datuma za zaključenje pregovora. “Hrvatska je poboljšala svoju sposobnost za preuzimanje obveza iz članstva u EU. Pripreme za primjenu kriterija EU nastavljaju se uz napredak i postoji dobra razina prilagođenosti pravilima EU u većini sektora”, navodi se u ovogodišnjem izvještaju.

Komisija dobrim ocjenjuje napredak u gotovo svim poglavljima. Čak i u problematičnima poput onog o tržišnom najtecanju i pravosuđu EK navodi da postoji napredak, ali i da se napori moraju pojačati kako bi se ispunili preostali standardi.

“Hrvatska nastavlja ispunjavati političke kriterije. Napredak je postignut u mnogim područjima, pa i u vladavini prava.

Međutim, napori se moraju nastaviti i pojačati, posebno u području reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, pravima manjina i povratku izbjeglica”, prva je rečenica iz zaključaka ovogodišnjeg izvješća o napretku Hrvatske.

Financijska kriza

Ograničen napredak Komisija vidi u području administrativnih reformi. Od Hrvatske se traži da poboljša i pitanje nadzora javne potrošnje. Spominje se i da je Hrvatska pogođena financijskom krizom te da je to i rezultat dobre umreženosti našega gospodarstva s globalnim tokovima. U drugim državama regije to nije slučaj i zbog toga su manje na udaru financijske krize.

O reformi pravosuđa izvješće navodi da se nastavlja, da je broj neriješenih sporova smanjen, a neovisnost sudstva ojačana ustavnim amandmanima. “Međutim, najvažnije očekivane rezultate reforme tek treba vidjeti. Izazovi ostaju, posebno u primjeni transparentnih kriterija za imenovanje sudaca i tužitelja, u daljnjem smanjenju neriješenih predmeta, trajanju procesa, koji su još predugi, i izvršavanja presuda”, stoji u izvještaju. Komisija napominje da neki slučajevi ratnih zločina protiv Srba “nisu adekvatno istraženi”.

Antikorupcijske mjere

“Postignut je dobar napredak u borbi protiv korupcije. Implementacija i koordinacija antikorupcijskih mjera su popravljene. Ured za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala nastavio je biti aktivan i podigao je optužnice za neke slučajeve. Povećao se i broj sudskih presuda. Pravo pristupa informacijama od strane javnih tijela uključeno je u Ustav.” Tim riječima Komisija opisuje ono što je dobro u borbi protiv korupcije, ali i pokazuje koji su nedostaci i što se još ubuduće od Hrvatske očekuje.

“Korupcija još prevladava u mnogim područjima. Dokazi o djelotvornim istragama i procesuiranju te sudske odluke tek se trebaju uspostaviti, posebno za korupciju na visokoj razini”, ističe se u izvještaju.

“Nedostaci su i dalje vidljivi u financiranju političkih stranaka”, upozorava Komisija. U EU ne kriju da žele vidjeti presude i za slučajeve korupcije putem financiranja političkih stranaka.

Pregovori će ipak biti gotovi do ljeta 2011.?

Komisija potvrđuje da u Hrvatskoj “uglavnom” postoji sloboda izražavanja i da se ona poštuje, međutim, napominje da se “novinari i urednici i dalje žale na pokušaje političkog utjecaja”.

EK od Hrvatske traži da nastavi činiti napore u ovom području, poglavito u rješavanju povratničkih žalbi. Zanimljivo je da Komisija vidi “značajan napredak” u poglavlju o tržišnom natjecanju, posebno u privođenju kraju procedura javnih natječaja za restrukturiranje brodogradilišta, ali zahtijeva da se učini još više u ispunjavanju mjerila za brodogradilišta, što mora biti u skladu sa zakonima o državnim potporama i poboljšati provedbu odluka državne agencije o tržišnom natjecanju.U cjelini gledajući, izvještaj ostavlja mogućnost da Hrvatska doista u prvoj polovici iduće godine završi pregovore o članstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 09:43