EUROPSKA KOMISIJA

Hrvatska može završiti pregovore u lipnju 2011.

BRUXELLES - Hrvatska bi, bude li sve bilo u redu, pristupne pregovore mogla završiti potkraj prvog polugodišta 2011. godine. Objavila je to danas u Bruxellesu Europska komisija te najavila datum kada će objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.

Direktorica u Glavnoj upravi za proširenje Europske komisije, Alexandra Cas Granje, na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU - Hrvatska, iznijela je moguću dinamiku zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja.

Bujanje javnog duga

Komisija je njezinim istupom prvi put najavila kada će objaviti prvo izvješće o ispunjavanju mjerila za najteže poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, koje će sigurno biti zadnje poglavlje koje će Hrvatska zatvoriti.

Cas Granje je najavila da je na sljedećoj međuvladinoj konferenciju o pristupanju, 22. prosinca, moguće zatvoriti tri poglavlja - Pravda, sloboda i sigurnost, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika.

Hrvatska je već ranije ispunila mjerila za poglavlje Okoliš, a sada je Komisija prvi put to potvrdila i za poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Komisija je sada ta poglavlja uputila u radna tijela Vijeća EU, koja trebaju dati konačno svjetlo za zatvaranje.

Bujanje javnog duga

Za poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava, Cas Granje je najavila da će Komisija objaviti privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila, najvjerojatnije 11. ožujka sljedeće godine.

- Tada ćemo jasnije moći vidjeti kada će se to poglavlje moći zatvoriti, rekla je.

Za sljedeću godinu ostalo bi ukupno za zatvaranje još šest poglavlja, ako se ne računa poglavlje Ostala pitanja, o kojem se ne vode pregovori. U poglavlju 13 - Ribarstvo, Hrvatska je ispunila mjerila za zatvaranje, a Cas Granje je rekla da bi to poglavlje moglo biti spremno za zatvarnje početkom sljedeće godine. Izrazila je nadu da će se poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvitak i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata zatvoriti u prvom tromjesečju sljedeće godine, a Proračunske i financijske odredbe nešto kasnije.

Zatvaranje poglavlja 8 - Tržišno natjecanje ovisit će o planovima za restrukturiranje brodogradilišta. Cas Granje je potvrdila da je Komisija primila planove za tri brodogradilišta, koji se sada proučavaju.

Predstojeći izbori glavna smetnja za smanjenje hrvatskog deficita

ZAGREB - Iako će godinu završiti s padom od 1,8 posto, Hrvatska je zaustavila recesiju i počela oporavak, pa se u njoj očekuje 1,5 posto rasta BDP-a u idućoj, te 2,1 posto u 2012. godini, navodi Europska komisija u jučerašnoj prognozi.

Europsko povjerenstvo svakog proljeća i svake jeseni objavljuje ovakve gospodarske procjene za države članice EU, kojih je sada 27, za kandidate za članstvo u Uniji, kojih je sada četiri (uz našu zemlju to su i Island, Makedonija i Turska) te za još nekoliko vodećih svjetskih ekonomskih sila (uz one koje su već u EU).

Komisija skore parlamentarne izbore ocjenjuje kao glavnu smetnju za uravnoteženje hrvatskog proračunskog deficita, za koji očekuje da ove godine dostigne 5,7 posto BDP-a, uz male izglede da bude obuzdan u iduće dvije godine, a u početku se očekuje i njegov dodatni rast, uz bujanje javnog duga sa sadašnje trećine sve do polovine ukupne gospodarske snage. Nije misterij kakva su izbori prepreka balansiranju javnih financija - želja za uspjeh na njima oprečna je volji vladajućih da se upuste u nepopularne mjere štednje.

Odgađanje fiskalne stege, upozorava EK, moglo bi zbog rastuće cijene zaduživanja, o kojemu hrvatsko gospodarstvo sve više ovisi, štetiti potrošnji i ulaganjima, glavnim motorima makar i skromnog ekonomskog rasta.

Pa iako nije realno uskoro očekivati donedavne hrvatske stope rasta veće od četiri posto godišnje, ipak se bilježi blagi uzlet industrijske proizvodnje, kao i maloprodaje, pa i rast još preskromnog udjela izvoza u vanjskoj trgovini, uz žilavost turizma, te očekivanje većih investicija uz približavanje članstva u EU. (Ahmed Salihbegović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 10:02