REKONSTRUKCIJA

JUTARNJI DOZNAJE: I GORAN MARIĆ PRED SMJENOM? Ministar državne imovine na izlaznim je vratima Banskih dvora

 
Goran Marić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Ministar državne imovine Goran Marić na izlaznim je vratima iz Banskih dvora, reklo nam je danas više dobro upućenih sugovornika, te će vrlo vjerojatno biti prva žrtva rekonstrukcije Vlade.

Marić je ministar čije se ime danas naveliko počelo povlačiti po političkim kuloarima, a koji bi vrlo vjerojatno trebao biti zamijenjen u širokoj rekonstrukciji koju je nedavno najavio premijer Andrej Plenković.

Za Marića svi sugovornici iz HDZ-a s kojima smo danas razgovarali kažu da je gotovo sigurno da će biti smijenjen zbog afera koje se iz dana u dan pojavljuju u medijima, ali svi napominju da je ta odluka isključivo na premijeru. Ali, kako doznajemo, premijer danas s njim nije bio još razgovarao.

A premijeru bliski izvori ne potvrđuju niti demantiraju informacije do kojih smo došli, nego na pitanje o Mariću kažu da je “tu jako puno spekulacija, a neke se stvari još definiraju”.

Bez rezultata

Pitanje je i hoće li se premijer riješiti i ostalih ministara koji su opterećeni aferama, poput Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića ili pak ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji nema afera sličnih svojim kolegama, ali nema ni rezultata u svom resoru. Sasvim je sigurno da će premijer morati naći zamjenu za ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, a zamjenu za Lovru Kuščevića našao je jučer kada je objavio da će za novog ministra uprave predložiti pravnika iz Šibenika Ivana Malenicu.

Naši sugovornici kažu da će glasovanje o novim ministrima biti na izvanrednoj sjednici Sabora u petak, 19. srpnja, ili najkasnije u ponedjeljak, 22. srpnja, još se priča i o mogućem spajanju ministarstava, dok iz Vlade poručuju da je teško precizno reći kada će se održati ta sjednica Sabora.

Šef Sabora Gordan Jandroković danas je potvrdio da će zbog izglasavanja povjerenja članovima Vlade sazvati izvanrednu sjednicu Sabora. Zastupnicima je poručio da će o terminu biti naknadno obaviješteni.

U HDZ-ovim kuloarima govori se da bi se na toj sjednici trebalo glasati o najmanje četiri nova ministra. No, za sada je jedino sigurno da će se glasati o Malenici, ali i o nasljedniku ministrice vanjskih poslova. Mediji su dosad kao njezina potencijalnog nasljednika najčešće spominjali predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frku Petešića. O ostalim ministrima koji će biti smijenjeni, kao i o njihovim nasljednicima još se samo nagađa.

Plenkovićeva odluka

- To je sve u Plenkovićevim rukama. Mislim da u ovom trenutku nitko nema prave informacije - kaže jedan sugovornik iz HDZ-a. Dodaje kako je uvjeren da će nakon posljednjih afera koje su objavljene u medijima sigurno otići Goran Marić, a moguće i Gabrijela Žalac.

- Oni mi se čine najizglednijima za odlazak iz Vlade, iako se u kuloarima spominju i Tomislav Tolušić, Milan Kujundžić, Marko Pavić, Nada Murganić - kaže jedan član stranke. Jedan saborski zastupnik HDZ-a smatra da su najizgledniji za napuštanje Vlade oni ministri koji se u zadnje vrijeme najčešće spominju u medijima.

- Ne znam ništa sigurno, ali moglo bi se raditi o ministrima za koje SDP skuplja potpise za njihov opoziv, dakle o Mariću, Tolušiću i Žalac - kaže naš sugovornik.

Ministrica Žalac danas je, pak, za N1 rekla da će o rekonstrukciji Vlade odlučiti premijer.

- To je njegovo pravo - rekla je Žalac s kojom premijer o tome, kako je rekla, nije razgovarao. Na upit je li spremna otići iz Vlade, uzvratila je da je “spremna na sve”.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je pak da premijer razgovara s ministrima i mogućim kandidatima o rekonstrukciji Vlade te je naglasio kako je siguran da će u sljedećih mjesec dana izaći s novim imenima. O Marićevim aferama rekao je da ne želi iznositi subjektivno stajalište i da vjeruje u vjerodostojnost institucija.

- Marić je dio Vlade, svaki njegov potez je pod povećalom i siguran sam da se ništa nije dogodilo, a da iza toga nije ostao pisani trag koji se uvijek može analizirati. Ako je bilo pogreške, sigurno je evidentirana - nije stao u obranu kolege Horvat.

Prvi koraci

A novi ministar uprave Ivan Malenica danas je poručio za Jutarnji da je počašćen i zahvalan premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju za kandidaturu za ministra uprave.

Sljedeći korak je saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te glasovanje na sjednici Sabora. - Kroz Savjet za javnu upravu usko sam surađivao s timom u Ministarstvu te sam u tom dijelu upoznat s radom Ministarstva i procesima koji se tamo odvijaju - kaže Malenica.

Dodaje da bi se kroz digitalizaciju javne uprave trebala smanjiti birokratizacija i ubrzati procesi, posebice oni koje utječu na svakodnevni život građana.

- Javna uprava mora biti servis građanima Hrvatske i biti pozitivno tijelo u javnosti - poručuje Malenica.

Marić reagirao na tekst u Jutarnjem

Nakon što je Jutarnji list pisao o potencijalnom sukobu interesa ministra državne imovine Gorana Marića, oglasio se sam ministar demantirajući da su vlasnici tvrki kojima je prodao državno zemljište oni s kojima je njegov sin "sklopio ugovor o najmu stana" u Veslačkoj.

Međutim, pritom ministar Marić nije pokazao spomenuti ugovor, a Jutarnji list nije pisao o tome s kim je ministrov sin sklopio ugovor, već o tome tko je vlasnik spomenutog stana. U zemljišnim knjigama to je tvrtka Veslačka nekretnine koja ga je, pak, kupila od tvrtke Alfa stan grupe. Obje te tvrtke povezane su s poduzetnikom Željkom Udovičićem, kao i tvrtke koje su kupile državno zemljište u Dubrovniku.

- Posebno ističemo da vlasnici Valete d.o.o. i Sikirice d.o.o. nisu vlasnici tvrtke s kojom je sin ministra Marića sklopio ugovor o najmu stana - navodi ministar Marić u svom očitovanju.

Iz zemljišnih knjiga je, pak, vidljivo da je stan u Veslačkoj ulici prvo bio u vlasništvu tvrtke Alfa stan grupa d.o.o., u kojoj je poduzetnik Željko Udovičić osnivač i član društva, što je vidljivo u sudskom registru, potom je stan kupila tvrtka Veslačka nekretnine d.o.o. u kojoj je, pak, osnivač i direktor Damir Poljak.

Istodobno je u tvrtki Sikirica d.o.o., koja je jedna od tvrtki iz Dubrovnika, osnivač Željko Udovičić, Ž. Tomljenović i Šted-Invest, a direktor je opet Damir Poljak, kao i u tvrtki koja je u vlasništvu stana. U tvrtki Šted-Invest, koja se spominje kao suosnivač tvrtke iz Dubrovnika, a u njoj su Željko Udovičić i Damir Poljak.

U Šted-Investu je i sam Marić svojedobno bio direktor. Druga tvrtka iz Dubrovnika Valeta je, pak, u vlasništvu tvrtke Gravosa, među čijim je osnivačima i tvrtka Gravosa nekretnine d.o.o. u kojoj se kao osnivači i članovi društva pojavljuju poduzetnik Željko Udovičić i Pavo Miloglav.

No, s kim je konkretno sin ministra Marića sklopio ugovor o najmu stana, je li to bio neki posrednik, bilo bi najtransparentnije da objasni sam ministar i pokaže sporni ugovor.

Međutim, u čijem je vlasništvu stan može se lako provjeriti uvidom u javno dostupne zemljišne knjige, pa bi bilo neobično da ministar državne imovine nije znao u čijem je vlasništvu taj stan.

Reagiranje Ministarstva državne imovine prenosimo u cjielosti:

'U svezi objave članka u Jutarnjem listu, dana 12. srpnja 2019 godine naslova „Sukob interesa Gorana Marića? Bivšem šefu, u čijem stanu živi njegov sin, omogućio otkup atraktivnog terena“ autorice Vanje Nezirović (stranice 6 i 7), kojim se pokušava imputirati sukob interesa o razvrgnuću suvlasničke zajednice, a s obzirom da navedeni dnevni list nije htio objaviti očitovanje Ministarstva državne imovine u cijelosti, radi interesa i objektivnog informiranja javnosti ovim putem to činimo.

Spor oko prava vlasništva na zemljištu između Republike Hrvatske i društava Sikirica d.o.o. i Valeta d.o.o. trajao je 10 godina. Budući da je jednu od tri tužbe Republika Hrvatska izgubila, Županijsko državno odvjetništvo je sklopilo nagodbu s navedenim društvima, čime je utvrđena suvlasnička zajednica nad zemljištem, na način da je od dvije čestice jedna pripala Republici Hrvatskoj površine cca 0,7 ha, a druga navedenim društvima površine cca 6,8 ha.

Županijsko državno odvjetništvo je uputilo društva na Ministarstvo državne imovine radi razvrgnuća suvlasničke zajednice. Ministarstvo državne imovine je u redovnoj proceduri, kakve radi i za stotinu sličnih razvrgnuća, na najtransparentniji mogući način provelo sve uredbom propisane radnje, kako bi postupak razvrgnuća proveo do kraja. Razvrgnućem je konačno otklonjeno daljnje nanošenje štete Republici Hrvatskoj i ostvaren je prihod Državnom proračunu u iznosu od 5,092 milijuna kuna.

Ističemo da ministar državne imovine Goran Marić nije nikada ni na koji način utjecao na donošenje navedene odluke. Posebno ističemo da vlasnici Valete d.o.o. i Sikirice d.o.o. nisu vlasnici tvrtke s kojom je sin ministra Marića sklopio ugovor o najmu stana', stoji u reakciji Ministarstva državne imovine. (Vanja Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:07