ODBIJA ODLUKU

OTKRIVAMO: VELIKI PREOKRET U AFERI 'GRUPA VIBER HDZ' Šefica Časnog suda Plenkoviću: 'Izbacili ste članove preko noći, nisu ni iznijeli obranu'

 
Andrej Plenković (lijevo) i Željka Žokalj (desno)
 CROPIX

U slučaju osam HDZ-ovaca koji su prošlog tjedna po kratkom postupku izbačeni iz stranke zbog spornih objava u Viber grupi “Zna se HDZ” čini se da se dogodio preokret.

Naime, Željka Žokalj, predsjednica Časnog suda zagrebačkog HDZ-a, uputila je u srijedu očitovanje vodstvu stranke - predsjedniku Andreju Plenkoviću, glavnom tajniku Gordanu Jandrokoviću, šefu zagrebačkog HDZ-a Andriji Mikuliću, te članovima Suda časti - iz kojeg proizlazi da se oko ovog slučaja nisu poštovale procedure, počevši od načina na koji je stegovni postupak proveden, u jednoj večeri, pa do činjenice da prozvani članovi nisu imali priliku iznijeti svoju obranu.

Tu je još cijeli niz spornih stvari koje se navode, oko Pravilnika te samog imenovanja članova Časnog suda, zbog kojih je Žokalj u svom očitovanju navela da u “konkretno pokrenutim stegovnim postupcima ne želi sudjelovati na način kako je to zamišljeno”.

“Nije riječ o neposluhu već naprosto takav način se protivi mojem integritetu i dugogodišnjem iskustvu u izradi i primjeni zakona te važnosti poštivanja procedura”, navela je predsjednica Časnog suda.

U očitovanju Žokalj podsjeća da je odlukom Predsjedništva HDZ-a od 7. prosinca 2017. imenovan Časni sud GO HDZ-a Zagreb u sastavu Željka Žokalj, predsjednica, te članovi Ivan Samac, Domagoj Vukušić, Zdravka Ramljak i Željko Stura.


Postupovnik

“Odluka o imenovanju potpisana je od strane predsjednika HDZ-a, a na moje traženje, preslika iste predana mi je 14. studenog 2019. Osobno nikada nisam primila navedenu odluku i sve donedavno nisam ni bila upoznata o dužnosti u Časnom sudu GO HDZ-a kao neovisnom tijelu stranke. Prema navodima svih članova Časnog suda GO HDZ-a zaključeno je da nitko od imenovanih nije primio odluku o ime novanju od 7. prosinca 2017.”, piše Željka Žokalj u očitovanju.

Pojašnjava da je i prije prosinca 2017. bila predsjednica Časnog suda, te da su se krajem 2014. i dalje vodili stegovni postupci protiv članova HDZ-a Grada Zagreba zbog povreda članskih obveza, a sukladno Statutu HDZ-a koji je tada bio na snazi i Postupovniku o radu časnih sudova HDZ-a. Kaže da su se u svim tada provedenim stegovnim postupcima u prvom stupnju pod njenim predsjedanjem poštovale propisane procedure, bez obzira na to od kojeg je stranačkog tijela uz obrazloženje dolazila inicijativa i odluka za pokretanje stegovnog postupka, da je svaki član protiv kojeg se vodio postupak imao mogućnost iznošenja obrane, te da je mogao angažirati odvjetnika tijekom cijelog stegovnog postupka koji je morao biti član HDZ-a.

Navodi kako je Vijeće Časnog suda utvrđivalo činjenice, da su se izvodili dokazi i poštovali rokovi propisani Postupovnikom.


Demokršćani

Pojašnjava da je sve to navela iz razloga što je novoimenovani Časni sud zagrebačkog HDZ-a pozvan u ime Andrije Mikulića na sastanak 14. studenoga 2019. u sjedište zagrebačkog HDZ-a.

“Svi članovi Časnog suda, uključujući i mene, upoznati su o Odluci o pokretanju stegovnog postupka protiv članova GO HDZ-a Zagreb od 14. studenog 2019. o stegovnom postupku protiv osam članova - Miroslava Borasa, Vedrana Černyja, Ante Jelčića, Vlade Kolaka, Bože Medića, Anite-Slavice Prka Đurašić, Krasnodara Raguža i Ante Šimunovića, zbog osobito teške povrede obveze člana HDZ-a.

CROPIX
Vedran Černy, Vlado Kolak i Ante Šimunović

Uz odluku Časnom sudu predana je i raspoloživa dokumentacija (u preslici), koja je bila osnova za pokretanje stegovnih postupaka. Radi se o prepisci navedenih članova HDZ-a u Viber grupi pod nazivom HDZ zna se”, napisala je Žokalj. Ističe kako smatra spornim očekivanje, s tim da se ne namjerava baviti time čije očekivanje i zašto, da će Časni sud istoga dana, 14. studenoga, “raspraviti” i donijeti odluku o osobito teškim povredama članskih obaveza iz članka 19 Statuta te da se svima izreče stegovna mjera bezuvjetnog isključenja iz HDZ-a.

“Kao predsjednica zatražila sam Pravilnik o radu časnih sudova. Nitko od prisutnih nije znao je li Pravilnik donijet i kada”, navela je Žokalj. Dodaje i da je sve prisutne upozorila na obavezu provođenja stegovnih postupaka te poštivanje procedura, kao i da je detaljno argumentirala da se na taj način, ad hoc izvršenjem “zadaće”, nanosi šteta samoj stranci.

“Neprihvatljivo je da jedna narodna i stožerna državotvorna stranka koja je stvarala samostalnu i neovisnu hrvatsku državu i koja promiče nacionalne interese, domoljublje te tradicionalne, demokršćanske i univerzalne humanističke vrijednosti zahtijeva od Časnog suda da hitno/odmah u jednom danu/večeri bez poštivanja procedura donese odluke o stegovnim postupcima”, zaključila je Žokalj, koju smo kratko dobili.

- Poslala sam očitovanje, ali dalje više ne želim ništa komentirati - kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:52