UVJETI ZA PRODAJU

Jutarnji ekskluzivno doznaje uvjete pod kojima je State Department odobrio prodaju aviona Hrvatskoj

 
Andrej Plenković, Damir Krstičević, Donald Trump
 Emica Elvedji, Boris Kovačev, Danny Wild / CROPIX, USA TODAY Sports,

State Department odobrio je prodaju izraelskih borbenih aviona F16 Hrvatskoj i uputio obavijest Kongresu o transferu trećoj strani, doznaje Jutarnji list u State Departmentu. Kongres sada ima 15 dana da u skladu s američkim Zakonom o izvozu oružja donese odluku odobrava li ili ne prodaju 12 borbenih aviona Hrvatskoj. U pravilu Kongres gotovo nikad ne odbija odobrenje prodaje naoružanja koje je dao State Department.

No pitanje je što zapravo stoji u tom odobrenju State Depadrtmenta i pod kojim uvjetima je prodaja odobrena. U odgovoru na pitanje koja je Jutarnji list dobio od State Departmenta navodi se da “prilikom odobravanja zahtjeva za transfer trećoj strani, Third Party Transfer, SAD obično traži od svojih partnera da vojnu opremu američke proizvodnje koju su nabavili kupnjom od SAD-a ili kroz neki drugi program vojne pomoći vrate u svoje izvorno stanje, ili da uklone sa nje bilo kakve dodatke koje je država kupac instalirala. Osim toga, SAD često surađuje sa državom koja je izvorni kupac kako bi se osiguralo da su vojnu opremu prije daljnje prodaje prikladno pripremile ovlaštene osobe”.

To zapravo znači da jedan od glavnih uvjeta za prodaju izraelskih F16 Hrvatskoj da se oni prethodno vrate u prvobitno stanje, odnosno da se s njega skine sva oprema koju je u njega nakon kupovine ugradila izraelska strana. Nadalje, kao uvjet se za prodaju se navodi da ovlaštene osobe Lockheed Martina, proizvođača aviona, pripreme vojnu opremu koja se ugrađuje u avione prije prodaje. To također znači da Izrael ne može prodati avione Barak Hrvatskoj, već se oni mogu prodati samo ako su vraćeni u prvobitno stanje. Uostalom, u svom odgovoru State Department jasno navodi kako SAD snažno podupiru napore Hrvatske kao članice NATO saveza u njenim planovima modernizacije, uključujući i kupnju F-16 aviona iz Izraela”. Ali, očito je, s američkom opremom.

Sada je i jasnije zašto je premijer Plenković jučer jasnio kazao kako će Hrvatska kupiti jedino avion F16 Barak koji je Izrael ponudio na natječaju ili će natječaj biti poništen. Očito je da ga je o uvjetima za prodaju američka strana obavijestila još jučer.

Drugi važan detalj odgovora State Deapartmenta je u svezi odgovornosti Izraela kao prodavača aviona. U odgovoru se naime navodi da “cijeli proces nalaže da je odgovornost za razumijevanje zahtjeva na državi koja želi prodati vojnu opremu američke proizvodnje trećoj strani, kao i za komuniciranje tih uvjeta zemlji koja od njih opremu želi kupiti”. U prijevodu, Država Izrael je morala obavijestiti Hrvatsku da joj ne može prodati avione F16 sa ugrađenom izraelskom opremom. Odnosno, da nam ne može prodati F16 Barak već samo izvornu verziju aviona F16. U tom kontekstu jasnije su nedavne riječi američkog veleposlanika Roberta Kohorsta da su SAD Izraelce još prije dvije godine obavijestile pod kojim uvjetima mogu prodavati avion Barak trećoj strani. Sudeći prema javnim izjavama ministra obrane Damira Krstičevića Izrael to nikada nije rekao hrvatskoj strani.

U očitovanju State Departmenta se također navodi kako su “Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, SAD je odobrio tisuće zahtjeva za tzv. Third Party Transfer (TPT), koji su se odnosili na sve od prodaje streljiva pa sve do velikih složenih obrambenih sustava. Takva preprodaja vojne opreme se tretira transparentno, u skladu s interesima američke vanjske politike, s ciljem da se zaštiti integritet sustava naoružanja i da se osigura osjetljiva vojna tehnologija”.

Nakon ovakvih navoda State Departmenta na potezu je hrvatska Vlada, koja je donijela odluku o prihvaćanju izraelske ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 12:11