MEĐUNARODNI POSLOVNI TRILER

Jutarnji je otkrio nevjerojatnumuljažu, a Alen tvrdi: Nisam ja blefer, i mene su prevarili

28-godišnji Cutvarić bez većih je potšekoća u svoj vrtlog uvukao poslovne ljude, bankare, poduzetnike iako je potrebno samo nekoliko minuta da se provjeri bonitet njegove tvrtke
 Šop/CROPIX

RIJEKA - Nisam vam je nikakav prevarant... I sam sam prevaren - rekao je Alen Cutvarić, 28-godišnji Riječanin, dan nakon što je Jutarnji list razotkrio nevjerojatnu prijevaru u kojoj on ima glavnu ulogu.

S Audijem Q7 i blještavom web stranicom taj je mladi Riječanin uspio obmanuti dvije moćne banke i tvrtku Varteks. Bez i jedne kune u džepu skoro se domogao zgrade u centru Rijeke vrijedne 8 milijuna eura. U posljednji tren je razotkriven i prijavljen policiji.

A, operacija je bila doslovno na samom kraju.

Alen Cutvarić u prosincu 2009., dakle, prije deset mjeseci, potpisao je ugovor o kupoprodaji zgrade s Varteksom.

- Da, potpisali smo ugovor prošle godine - rekao je Cutvarić kada smo ga jučer dobili na telefon. Nije htio pristati na susret niti na fotografiranje.

Kako je Alen bez novca uspio?

Prvo, osnovao je tvrtku Signum Grupa. Uložio je 20 tisuća kuna, što je nužno za pokretanje tvrtke. Prema nekim informacijama, obavio je nekoliko manjih poslova preprodaje nekretnina. No, nije daleko dospio: trenutno na računu ima 4.851 kunu, dakle, četiri tisuće i osam stotina pedeset kuna.

Upakiran u sjaj

A, htio je zgradu od 56 milijuna kuna! Kako da je se domognem, razmišljao je. Investirao je u skupi automobil da ostavi dojam uspješnog biznismena. Odjenuo je skupo odjelo. Onda je za nekoliko tisuća kuna napravio naizgled prekrasnu web stranicu koja ostavlja dojam ugledne međunarodne kompanije. Malim detaljima - da su gotovo sve podstranice portala ‘u izradi’ - nitko se nije zamarao.

Upakiran u sjaj krenuo je u pregovore s Varteksom. Nisu ništa posumnjali.

Potom je morao u Zagrebačku banku jer je ona od dijela novca od kupoprodaje namjeravala namiriti potraživanja od Varteksa. Niti oni nisu posumnjali da pregovaraju s čovjekom koji nema ni kune.

To nije bio kraj. Došao je i u Privrednu banku.

- Za zaključivanje posla zatražio sam pomoć Privredne banke u kojoj moja tvrtka ima račun - rekao nam je jučer Alen.

Precizna operacija

Iako je potrebno samo nekoliko minuta da se provjeri bonitet njegove tvrtke 28-godišnji Cutvarić bez većih poteškoća u svoj je vrtlog uvukao poslovne ljude, bankare, poduzetnike.

Da bi ostvario precizno razrađenu operaciju prevare Alen Cutvarić morao je učiniti još jednu stvar: dobio je krivotvorena bankovna jamstva treće banke, Deutche banke.

- Gledajte, naravno da znam da je bankovno jamstvo krivotvoreno - hladno je priznao i dodao: - Ma znao sam ja da će priča prije ili kasnije iscuriti van. Radio sam u medijima i znam da vi niste krivi, morate istraživati. Ja živim i radim u ovom gradu i nisam lud da varam nekoga u poslu s nekretninama. Svjestan sam da će se to prije ili kasnije saznati. Želio sam ulagati i raditi dugoročno - tvrdi Cutvarić.

Zagrebačku banku, kaže, nije morao dugo obrađivati. Na ruku mu je išla činjenica da se banka htjela čim prije naplatiti od Varteksa.

Htjeli se što prije naplatiti

- ZABA se što prije htjela naplatiti. Doslovno su forsirali da se posao što prije završi. Ja sam za to vrijeme rješavao kredit, a kada su me pritisli obratio sam se svojoj banci s kojom inače radim, Privrednoj banci - objasnio je Cutvarić.

U ovom trenutku cijela priča postaje međunarodni poslovni triler. Cutvarić u posao upliće navodno važnu internacionalnu tvrtku iz Amerike: Grupomex sa sjedištem u Las Vegasu.

Tvrtka Grupomex (punog imena Grupomex Holdings LLC), istražili smo, uistinu ima sjedište u Las Vegasu.

Uz to ima i poslovnicu u Los Angelesu. U podacima o tvrtki navodi se da imaju prihode od 2,5 do 5 milijuna dolara. Ali!

Sve to piše na prekrasno dizajniranoj web stranici kojoj su, baš kao i na web stranici Cutvarićeve Signum Grupe, sve podstranice stalno ‘u izradi’. Kada poželite doznati neke od poslova kojim se bavila, referencama, njenim ulaganjima i ostalom, dobivate jednostavnu informaciju - stranica je u redizaniranju.

Bankovna jamstva za Zagrebačku banku stižu upravo iz Grupomexa.

Slučaj kod policije

- Grupomex je prihvatio moju poslovnu ponudu. Odlučili su ući u posao i poslali bankovno jamstvo, a ja sam ga predao dalje - kaže Cutvarić.

Jamstvo je izdala, prema onome što je pisalo na tom lažnom dokumentu, Deutsche Banka. - Znao sam da je jamstvo lažno. To su mi javili ljudi iz moje poslovne banke koji su provjerili dokument direktno kod Deutsche banke i utvrdili da se radi o krivotvorini - kaže Cutvarić.

Cutvarić tvrdi da mu je Grupomex predložen u Privrednoj banci. Zašto bi mu jedna banka sugerirala da za investitora potraži sumnjivu tvrtku?!

Njegova misteriozna veza sa tvrtkom iz Las Vegasa tek se treba razotkriti.

Nakon što su utvrđena lažna jamstva iz te se tvrtke javljaju Cutvariću i prijete jer su, kaže Alen, oni prevareni!?

- Jednostavno, oni tvrde da su platili predujam i troškove za izdavanje jamstva i da su sada ostali bez tih novaca - kaže Cutvarić.

U posljednji tren veliki pokušaj prevare kojom se htjelo doći od ekskluzivnih poslovnih prostora u samom središtu Rijeke, je razotkriven, a slučaj je predan policiji.

Jasno je da će sada svi akteri prati ruke praveći se žrtvama u cijelom ovom poslu. Budući da je kupoprodajni ugovor potpisan, očigledno je da su priči o lažnom uspjehu Signum Grupe nasjele i dvije velike banke. No policijski operativci koji imaju iskustva u ovakvim slučajevima tvrde da ovakve prevare nisu moguće bez veza unutar institucija koje su umješane u ovaj slučaj.

POSLOVNE VEZE

Bio sam svjedok zbog partnera koji je varao ljude

Prijevara oko Robne kuće Varteks jučer je bila glavna tema u Rijeci, a većina građana uglavnom se pitala tko je taj Cutvarić. Neki su nam rekli da su svi vjerovali da doista ima novaca, a da se u kuloarima pričalo kako je povezan s poslovnim ljudima iz Srbije. Pritom su spominjali sina Slobodana Miloševića. Cutvarić se na naše pitanje o tim pričama samo nasmijao. - Ma ne mogu vjerovati što pričaju. Nema veze s istinom - rekao je.

Iako se o Alenu malo zna doznali smo da već ima jednu veću mrlju: jedan od Cutvarićevih partnera je završio na sudu zbog prevare. Alen je u tom slučaju bio svjedok.

- Da jedan od njih je i Saša Srdoč s kojim sam ja došao u kontakt kao agent za prodaju nekretnina. Izvarao je neke ljude. Zbog njega sam bio svjedok - rekao je Cutvarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:09